Business & Finance Τρίτη 31/05/2022, 20:53
ΒUSINESS & FINANCE

Ηλεκτρική ενέργεια: Ποια σχέδια παίρνουν νέα «πνοή» μετά το ρωσικό εμπάργκο

Ηλεκτρική ενέργεια: Ποια σχέδια παίρνουν νέα «πνοή» μετά το ρωσικό εμπάργκο

Το σχέδιο για την κατασκευή υποθαλάσσιου καλωδιακού δικτύου που θα μεταφέρει ηλεκτρική ενέργεια από την Αίγυπτο και το Ισραήλ στην Ελλάδα, παίρνει «σάρκα και οστά», καθώς η Ευρώπη προσπαθεί να απεξαρτηθεί από την ρωσική ενέργεια. 

Η διασύνδεση Αιγύπτου και Ισραήλ με Ελλάδα μέσω Κύπρου αναδεικνύεται σε άκρως σημαντικό έργο για την ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής τώρα που δοκιμάζονται οι σχέσεις της Ε.Ε. με τη Μόσχα. Μία από τις καλωδιακές συνδέσεις προορίζονται αποκλειστικά για τη μεταφορά πράσινης ενέργειας, βοηθώντας την Ε.Ε. να προχωρήσει στην υλοποίηση του ενεργειακού της προγράμματος, ύψους 210 δισ.ευρώ, το οποίο στηρίζεται σε ανανεώσιμες πηγές. «Οι ενεργειακές συνδέσεις της Ευρώπης από άλλες πηγές θα προσφέρουν σαφώς μία ευκαιρία για μείωση της εξάρτησής της από την ρωσική ενέργεια. Και εάν η Ευρώπη προωθήσει την πράσινη ενέργεια, τότε δεν μπορεί να αγνοήσει και την τεράστια δυναμική της βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής», ανέφερε ο κ. Μάνος Μανουσάκης, διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ. 

Τα σχέδια αυτά δεν έχουν μόνο τη δυναμική να αντικαταστήσουν το σύνολο του φυσικού αερίου που λαμβάνει η Ελλάδα από την Ρωσία αλλά και μέρος από την προσφορά των γειτόνων της. Το πλεόνασμα ενέργειας μέσω των καλωδιακών συνδέσεων θα μεταφερθεί και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης, διασφαλίζοντας ότι τα φώτα θα παραμένουν ανοικτά. Η σύνδεση με την Αίγυπτο έχει την υποστήριξη της κυβέρνησης τόσο της Αιγύπτου όσο και της Ελλάδας και τώρα χρειάζεται χρηματοδότηση από την Ε.Ε..

relates to Power Links to Europe Get New Life in Push to Cut Russian Energy

Η εταιρεία ανάπτυξης έργων Elica SA, που ανήκει στον ελληνικό Όμιλο Κοπελούζου, υπέβαλε αίτηση για να συμπεριληφθούν τα καλώδια σε έναν κατάλογο της Ε.Ε. με τα λεγόμενα έργα κοινού ενδιαφέροντος, τα οποία θα συμβάλουν στην εξασφάλιση αδειών και χρηματοδότησης. Η εταιρεία υπολογίζει μια επένδυση περίπου 3,5 δισ. ευρώ με τις ελληνικές τράπεζες και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να είναι ήδη πρόθυμες να συμμετάσχουν. Η ΑΔΜΗΕ και η Αιγυπτιακή Εταιρεία Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας συνεργάζονται στον τεχνικό σχεδιασμό της διασύνδεσης που θα εκτείνεται απευθείας έως την ηπειρωτική Ελλάδα.

Ευρωπαϊκή Χρηματοδότηση

«Το έργο χρειάζεται ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και ελπίζουμε να υποβάλουμε σχετικό αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τους επόμενους 12 μήνες», είπε ο κ. Μανουσάκης. Η κατασκευή μπορεί να ξεκινήσει αμέσως μετά τη λήψη των εγκρίσεων, προσέθεσε.

Η υποθαλάσσια καλωδιακή διασύνδεση προγραμματίστηκε για πρώτη φορά το 2008, όμως καθυστέρησε εξαιτίας της αλλαγής κυβέρνησης στην Αίγυπτο μετά την Αραβική Άνοιξη. Οι γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας δυναμικότητας 3 γιγαβάτ θα χρειαστούν έξι έως οκτώ χρόνια για να ολοκληρωθούν, με βάση τα χρονοδιαγράμματα ανάλογων έργων. Θα χρησιμοποιούν επίσης κάποια ποσότητα ενέργειας από τα σχέδια της Αιγύπτου να αυξήσει την παραγωγική της ικανότητα σε ανανεώσιμες στα 61 γιγαβάτ έως το 2035 από τα σημερινά 6,4 γιγαβάτ, σύμφωνα με την Elica. Επίσης, η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας για την παραγωγή υδρογόνου, μέρος του οποίου θα μπορούσε να εξάγεται και στην Ευρώπη.  

Την ίδια στιγμή, ο ΑΔΜΗΕ εργάζεται στο να διασφαλίσει ότι οι υποδομές θα αναβαθμιστούν και θα επεκταθούν ώστε να είναι σε θέση η μεταφέρεται το πλεόνασμα ενέργειας σε άλλες περιοχές της Ευρώπης, σύμφωνα με τον κ. Μανουσάκη. Τόσο ο ΑΔΜΗΕ όσο και η ιταλική Terna πραγματοποιούν έκθεση σκοπιμότητας για την κατασκευή και δεύτερης διασύνδεσης δυναμικότητας 1 γιγαβάτ ανάμεσα στις δύο χώρες. Επιπλέον, έχει αρχίσει να εξετάζεται και νέα σύνδεση με την Αλβανία και επέκταση της υπάρχουσας με τη Βόρεια Μακεδονία. Ταυτοχρόνως, γίνονται μελέτες για επιπλέον συνδέσεις μεταξύ των συστημάτων ενέργειας της Ευρώπης και της Τουρκίας.  

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Γρίφος η μείωση του λογαριασμού ρεύματος

Επιχείρηση λιγότερη ενέργεια: To ελληνικό σχέδιο για την εξοικονόμηση ενέργειας

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News