Business & Finance Σάββατο 21/05/2022, 14:35
ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Citi: Στο 1 τρισ. δολάρια τα ετήσια έσοδα της διαστημικής βιομηχανίας έως το 2040

Citi: Στο 1 τρισ. δολάρια τα ετήσια έσοδα της διαστημικής βιομηχανίας έως το 2040

Η διαστημική βιομηχανία ανάμενεται να φθάσει το 1 τρισ.δολάρια σε ετήσια έσοδα έως το 2040, με το κόστος εκτόξευσης να μειώνεται κατά 95%, σύμφωνα με αναλυτές της Citigroup. 

Μία περαιτέρω μείωση του κόστους αναμένεται να δημιουργήσει περισσότερες ευκαιρίες για τεχνολογική πρόοδο και καινοτομία, δίδοντας τη δυνατότητα για περισσότερες υπηρεσίες, όπως δορυφορικό ευρυζωνικό φάσμα και μεταποίηση. 

Οι εκτιμήσεις της Citi για τη βιομηχανία διαστημικής συνάδουν με τις προβλέψεις άλλων μεγάλων οίκων, όπως Morgan Stanley και Bank of America. Η αξία της παγκόσμιας οικονομίας του διαστήματος έφθασε τα 424 δισ.δολάρια το 2020, σύμφωνα με έρευνα της Space Foundation, έχοντας αυξηθεί 70% από το 2010. 

«Τα έσοδα από τη μεταποίηση, τις υπηρεσίες εκτόξευσης και δορυφορικού εξοπλισμού γενικότερα θα εκπροσωπήσουν την πλειοψηφία του ρυθμού αύξησης των εσόδων στο δορυφορικό τομέα. Ωστόσο, ο ταχύτερος ρυθμός αύξησης των εσόδων αναμένεται να έλθει από τις νέες εφαρμογές του διαστήματος, με τα έσοδα να έχουν αυξηθεί από το μηδέν στα 101 δισ.δολάρια στη διάρκεια της παραπάνω περιόδου», σύμφωνα με τη Citi. 

Oι ιδιωτικές επενδύσεις σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη βιομηχανία του διαστήματος, ειδικά από venture capital, έχουν σταθερά καταρρίψει αλλεπάλληλα ιστορικά υψηλά στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας. Πέρυσι, οι εταιρείες στον χώρο υποδομών του διαστήματος άντλησαν 14,5 δισ.δολάρια από ιδιωτικές επενδύσεις, σύμφωνα με στοιχεία της Space Capital, που παρακολουθεί 1.700 επιχειρήσεις. 

Επίσης, αρκετές εταιρείες του χώρου εισήχθησαν στο χρηματιστήριο πέρυσι μέσω SPAC, όμως οι περισσότερες από τις μετοχές τους καταγράφουν πτώση, παρά την ανάπτυξη της βιομηχανίας. Το ραγδαία μεταβαλλόμενο περιβάλλον με τα αυξανόμενα επιτόκια έχει πλήξει την τεχνολογία και τις μετοχές ανάπτυξης, με αποτέλεσμα την καθοδική πορεία των μετοχών του χώρου. Οι μετοχές περίπου 12 εταιρειών στον χώρο του διαστήματος έχουν υποχωρήσει περίπου 50% ή και περισσότερο από την αρχική δημόσια εγγραφή τους. 

Μείωση του κόστους εκτόξευσης

Citi: Στο 1 τρισ. δολάρια τα ετήσια έσοδα της διαστημικής βιομηχανίας έως το 2040-1

Σύμφωνα με τη Citi, μια διαστημική οικονομία 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων θα συνέβαινε μέσω της μείωσης του κόστους εκτόξευσης, το οποίο «έχει ήδη μειωθεί κατακόρυφα από τη δεκαετία του 1980», περίπου 40 φορές χαμηλότερα.

Το κόστος εκτόξευσης πυραύλων συνήθως αναλύεται σε δολάριο ανά κιλό. Από το 1970 έως το 2010, το μέσο κόστος εκτόξευσης, σύμφωνα με τη Citi, κυμαίνεται περίπου στα 16.000 δολάρια ανά κιλό για βαριά φορτία και 30.000 δολάρια ανά κιλό για ελαφρά φορτία.

Η Citi αποδίδει την απότομη μείωση του κόστους στη συμβολή του ιδιωτικού τομέα. «Το χαμηλότερο κόστος εκτόξευσης είχε η SpaceX με την εκτόξευση του Falcon 9 το 2010», σημειώνει η Citi. Ο πύραυλος μείωσε το μέσο κόστος ανά κιλό σε περίπου 2.500 δολάρια, 30 φορές χαμηλότερο από το κόστος του Διαστημικού Λεωφορείου της NASA και 11 φορές χαμηλότερο από τον προηγούμενο ιστορικό μέσο όρο.

Η Citi εκτιμά ότι το κόστος εκτόξευσης θα μπορούσε να μειωθεί σε περίπου 30 δολάρια ανά κιλό έως το 2040, στο καλύτερο σενάριο. Εάν οι πύραυλοι εξακολουθούν να επαναχρησιμοποιούνται μόνο περίπου 10 φορές ο καθένας μέχρι το 2040, κάτι που κάνει ήδη η SpaceX, το κόστος εξακολουθεί να μειώνεται σημαντικά σε περίπου 300 δολάρια ανά κιλό, σύμφωνα με τη Citi.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

 

Διαβάστε επίσης:

Κομισιόν: Πρωτοβουλίες για ασφαλές διαστημικό σύστημα επικοινωνιών της ΕΕ

Virgin Galactic: Από 450.000 δολ. τα εισιτήρια για μία διαστημική πτήση

Μusk εναντίον Bezos: Η κόντρα που έφτασε στο φεγγάρι

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News