Business & Finance Πέμπτη 21/04/2022, 10:58
BUSINESS & FINANCE

Παγκόσμια Τράπεζα: «Ανθρώπινη καταστροφή» η επισιτιστική κρίση

Παγκόσμια Τράπεζα: «Ανθρώπινη καταστροφή» η επισιτιστική κρίση

Για «ανθρώπινη καταστροφή» λόγω της επισιτιστικής κρίσης που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία προειδοποίησε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο οποίος χτύπησε και «καμπανάκι» για επερχόμενη κρίση χρέους.

Σε συνέντευξη που έδωσε χτες εν μέσω συναντήσεων της Παγκόσμιας Τράπεζας με το ΔΝΤ, ο Ντέιβιντ Μάλπας ανέφερε ότι η εκτόξευση στις τιμές τροφίμων θα οδηγήσει εκατομμύρια ανθρώπους στη φτώχεια και στην πείνα, αν συνεχιστεί η κρίση στην Ουκρανία.

«Είναι μια ανθρώπινη καταστροφή. Και παράλληλα αποτελεί μια πολιτική πρόκληση για τις κυβερνήσεις που δεν μπορούν να κάνουν τίποτα για αυτή, δεν την προκάλεσαν και βλέπουν τις τιμές να ανεβαίνουν», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η Παγκόσμια Τράπεζα ότι θα δούμε «τεράστια» αύξηση, της τάξης του 37%, στις τιμές των τροφίμων – κάτι που θα έχει άμεσο αντίκτυπο στους φτωχότερους οι οποίοι θα τρώνε λιγότερο και θα έχουν λιγότερα χρήματα για έξοδα σε όλους τους τομείς.

Όπως είπε ο Μάλπας, η κρίση αυτή είναι άδικη και «χτυπάει» περισσότερο τους φτωχούς, όπως ακριβώς είχε γίνει και με την πανδημία. Οι ανατιμήσεις είναι ευρείες και αφορούν διαφορετικά είδη τροφίμων όπως τα σιτηρά και τα λάδια.

Από την άλλη, ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας τόνισε ότι υπάρχει αρκετό φαγητό σε όλο τον κόσμο και ότι τα παγκόσμια αποθέματα τροφίμων είναι σε αρκετά υψηλά επίπεδα. Χρειάζεται, όμως, να μοιραστούν ή να πωληθούν για να πάνε αυτά τα τρόφιμα εκεί όπου χρειάζεται.

Ο Ντέιβιντ Μάλπας πρόσθεσε ότι οι χώρες δεν πρέπει να μειώσουν την παραγωγή ούτε να βάλουν πλαφόν στις τιμές. Αντίθετα, πρέπει να επικεντρωθούν στο να αυξήσουν την προμήθεια τροφίμων και λιπασμάτων παγκοσμίως, καθώς και να υπάρξουν στοχευμένα μέτρα για τους πιο φτωχούς.

Τέλος, προειδοποίησε και για μια «κρίση μέσα σε κρίση» από την αδυναμία των αναπτυσσόμενων χωρών να πληρώσουν τα χρέη της πανδημίας, εν μέσω των αυξανόμενων τιμών τροφίμων και ενέργειας.

«Το 60% των φτωχότερων χωρών αυτή τη στιγμή είτε αντιμετωπίζουν προβλήματα χρέους είτε διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να βρεθούν σε κρίση χρέους», σχολίασε.

Για να αντιμετωπιστεί μια κρίση χρέους, ο Μάλπας πρότεινε άμεσα προληπτικά μέτρα για να μειωθεί το βάρος σε χώρες με μη βιώσιμο χρέος.

moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC

Διαβάστε επίσης:

Παγκόσμια Τράπεζα: Κατεβάζει τον πήχη για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2022

Οι 4 προτεραιότητες εν μέσω κρίσης στις τιμές των τροφίμων

Σπάνε όλα τα ρεκόρ οι τιμές τροφίμων παγκοσμίως – «Φωτιά» σε δημητριακά, λάδια

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News