Business & Finance Τετάρτη 20/04/2022, 22:50
ΒUSINESS & FINANCE

Κορυφαίοι διαχειριστές ενεργητικού: Κι όμως, επενδύουν σε ορυκτά καύσιμα

Κορυφαίοι διαχειριστές ενεργητικού: Κι όμως, επενδύουν σε ορυκτά καύσιμα

Οι κορυφαίοι διαχειριστές ενεργητικού ανά τον κόσμο εξακολουθούν να επενδύουν δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε νέα προγράμματα άνθρακα και εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε μεγάλες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Αυτό αναφέρει έκθεση που δημοσιεύτηκε σήμερα Τετάρτη από τη Reclaim Finance, οργανισμό που αποκαλύπτει τις επενδύσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα σε ορυκτά καύσιμα.

Η έκθεση, με τίτλο «Οι Διαχειριστές Κεφαλαίου που Πυροδοτούν Κλιματικό Χάος», διαπίστωσε ότι συνολικά 30 διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων έχουν επενδύσει 82 δισ. δολάρια σε εταιρείες που αναπτύσσουν νέα προγράμματα σε άνθρακα και 468 δισ. δολάρια σε 12 μεγάλες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου.

«Η βιομηχανία διαχείρισης κεφαλαίου αλλάζει τις επενδυτικές της πρακτικές σύμφωνα με την επιστήμη του κλίματος, μειώνοντας τις επενδύσεις στην επέκταση του άνθρακα, του πετρελαίου ή του φυσικού αερίου; Δυστυχώς, η απάντηση είναι ένα κατηγορηματικό «όχι»», δήλωσε η Λάρα Κουβελιέ της Reclaim Finance. «Οι κορυφαίοι διαχειριστές ενεργητικού προχωρούν ακάθεκτες χωρίς καν να ζητήσουν από τις εταιρείες να σταματήσουν να επιδεινώνουν την κλιματική κρίση».

Η πλειονότητα των διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων – 25 από τους 30 – είναι μέλη της Πρωτοβουλίας Net Zero Asset Manager Initiative (NZAM), η οποία είναι μια ομάδα διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων με ευγενείς κλιματικούς στόχους: «δεσμευμένοι στην υποστήριξη του στόχου των καθαρών μηδενικών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου από το 2050 ή νωρίτερα, σύμφωνα με τις παγκόσμιες προσπάθειες για περιορισμό της θέρμανσης στους 1,5 βαθμούς Κελσίου και για την υποστήριξη επενδύσεων που ευθυγραμμίζονται με καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050 ή νωρίτερα».

Ωστόσο, κανένας από τους 30 διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων που ερωτήθηκαν δεν ζήτησε από τις εταιρείες του χαρτοφυλακίου τους να εγκαταλείψουν τα προγράμματα σε άνθρακα, πετρέλαιο και φυσικό αέριο, σύμφωνα με τη Reclaim Finance.

Η Vanguard ήταν μία από τις έξι εταιρείες που σημείωσαν τη χειρότερη δυνατή βαθμολογία, ενώ προκάλεσε ιδιαίτερη οργή λόγω του μεγέθους της και της έλλειψης ουσιαστικής δράσης.

«Με πάνω από 300 δισεκατομμύρια δολάρια έκθεση σε ορυκτά καύσιμα, η Vanguard απομονώνεται ολοένα και περισσότερο ως η μεγαλύτερη υστέρηση στο κλίμα στον τομέα της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων», αναφέρει ανοιχτή επιστολή, που έστειλαν περισσότεροι από 100 οργανισμοί προς τον διευθύνοντα σύμβουλο της Vanguard Τιμ Μπάκλεϊ.

«Η Vanguard είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο μετά τη BlackRock και αυτοί οι δύο γίγαντες είναι οι δύο μεγαλύτεροι επενδυτές στον κόσμο σε ορυκτά καύσιμα και εταιρείες που οδηγούν στην αποψίλωση των δασών σε όλο τον κόσμο», δήλωσε η Μίριαμ Φάλον, εκπρόσωπος του The Sunrise Project, περιβαλλοντική οργάνωση που ενέκρινε την έκθεση Reclaim Finance.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

 

Διαβάστε επίσης:

JPMorgan: Χρειάζονται επενδύσεις 1,3 τρισ.δολαρίων για όλες τις μορφές ενέργειας έως το 2030

Πώς τα μέτρα για τις τιμές ενέργειας θα μπορούσαν να γυρίσουν μπούμερανγκ για την Ευρώπη

ΙΕΑ: Χαμηλότερη η ζήτηση για φυσικό αέριο φέτος – Νέες προβλέψεις στην σκιά του πολέμου

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News