Business & Finance Δευτέρα 18/04/2022, 12:05
BUSINESS & FINANCE

Πώς τα μέτρα για τις τιμές ενέργειας θα μπορούσαν να γυρίσουν μπούμερανγκ για την Ευρώπη

Πώς τα μέτρα για τις τιμές ενέργειας θα μπορούσαν να γυρίσουν μπούμερανγκ για την Ευρώπη

«Καμπανάκι» ότι τα μέτρα για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών ενέργειας μπορούν να γυρίσουν μπούμερανγκ για τις ευρωπαϊκές χώρες χτυπούν οι οικονομολόγοι.

Oι τέσσερις μεγαλύτερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία) ανακοίνωσαν μέτρα πάνω από 80 δισ. ευρώ για να προστατέψουν τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις από τις «τσουχτερές» τιμές ενέργειας, στα οποία περιλαμβάνονται σχέδια για «κόψιμο» φόρων ή χρηματοδότηση εκπτώσεων σε καύσιμα, ηλεκτρική ενέργεια ή φυσικό αέριο.

Ωστόσο, με τα μέτρα αυτά που προσπαθούν να αμβλύνουν το πλήγμα των υψηλότερων τιμών της ενέργειας, οι κυβερνήσεις ενδέχεται να επιδεινώσουν το πρόβλημα, καθώς έτσι τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις δεν θα έχουν ισχυρό κίνητο να μειώσουν την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και καυσίμων, καθιστώντας παράλληλα δυσκολότερο να απαλλαγούν από την εξάρτησή τους από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

«Είναι τραγικά οικονομικά. Ο μηχανισμός τιμών πρέπει να έχει το αποτέλεσμά του, δείχνοντας ότι υπάρχει έλλειψη σε ένα αγαθό, έτσι ώστε ο κόσμο να αποφασίσει αν θέλει να αλλάξει τη συμπεριφορά του», εξηγεί ο Ρούντιγκερ Μπαχμαν, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Νοτρ Νταμ.

Σύμφωνα με έρευνα του Bruegel, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες (ανάμεσά τους και η Ελλάδα) δίνουν επιδόματα σε ευάλωτες ομάδες για να αντιμετωπίσουν τις υψηλές τιμές ενέργειας. Μόνο τρεις από τις 25 χώρες της Ε.Ε. δεν έχουν προχωρήσει σε αυτό το μέτρο.

Επιπλέον, 17 χώρες ψαλίδισαν φόρους ή δασμούς στην ενέργεια, ενώ 10 χώρες ρύθμισαν τις λιανικές τιμές ενέργειας και τρεις ρύθμισαν τις τιμές χονδρικής.

«Η επιδότηση για την οικιακή ενέργεια είναι τρελή – μειώνει το κίνητρο να περιοριστεί η κατανάλωση ενέργειας», σχολιάζει ο Κλάους Άνταμ, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Μάνχαϊμ.

Κατά τον ίδιο, η μόνη λύση είναι να δοθεί ένα χρηματικό ποσό ως επίδομα σε όλους τους πολίτες και να αποφασίσουν οι ίδιοι αν θα το χρησιμοποιήσουν για τους λογαριασμούς ενέργειας ή για κάτι άλλο.

Η Βερόνικα Γκριμ, μέλος του συμβουλίου των Γερμανών «Σοφών», επέκρινε το τελευταίο πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε το Βερολίνο για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις με τις τιμές ενέργειας. Το πακέτο θα περιλαμβάνει «μια χρονικά περιορισμένη και στενά καθορισμένη επιδότηση» για εταιρείες των οποίων το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας έχει τουλάχιστον διπλασιαστεί από πέρυσι.

«Είναι πολύ ατυχές να επιδοτούμε τη χρήση ορυκτών καυσίμων επιδοτώντας άμεσα την κατανάλωση ενέργειας», δήλωσε ο Γκριμ στην εφημερίδα Die Welt. «Τελικά, αυτό διατηρεί την τιμή του φυσικού αερίου ψηλά στα χρηματιστήρια».

Κρατώντας υψηλή τη ζήτηση, οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι τέτοια μέτρα θα υπονομεύσουν την προσπάθεια της Ε.Ε. να απεξαρτηθεί από τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας. Αντίθετα, αν τα νοικοκυριά μειώσουν την ενεργειακή κατανάλωσή τους, αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σημείο-κλειδί της προσπάθειας αυτής.

«Η κατανάλωση οικιακού αερίου προσφέρει σημαντικές δυνατότητες εξοικονόμησης π.χ. στη θέρμανση, με χαμηλό οικονομικό κόστος», αναφέρει η Καταρίνα Ούτερμελ, οικονομολόγος στην Allianz.

Κατά την ίδια, αν όλα τα νοικοκυριά στη Γερμανία μειώσουν την οικιακή θέρμανση κατά τρεις βαθμούς τους κρύους μήνες, αυτό θα οδηγούσε σε εξοικονόμηση στην κατανάλωση αερίου ισοδύναμη με την ποσότητα που χρησιμοποιείται από τους τομείς βασικών μετάλλων και τροφίμων της χώρας, οι οποίοι απασχολούν περίπου 1 εκατομμύριο άτομα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Financial Times

Διαβάστε επίσης:

ΙΕΑ: Χαμηλότερη η ζήτηση για φυσικό αέριο φέτος – Νέες προβλέψεις στην σκιά του πολέμου

Γιατί το κόστος της απεξάρτησης της Ευρώπης από ρωσικό φυσικό αέριο ολοένα και αυξάνεται

Το ευρωπαϊκό δίλημμα για το ρωσικό φυσικό αέριο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News