BUSINESS & FINANCE

Πώς θα γίνονται οι έλεγχοι των fast track συντάξεων

Πώς θα γίνονται οι έλεγχοι των fast track συντάξεων

Το υπουργείο Εργασίας κατέθεσε τη τροπολογία που ξεκλειδώνει τη γρήγορη έκδοση των συντάξεων. Ειδικά για τις νέες συντάξεις προβλέπεται πως θα εκδίδονται εντός 3 μηνών από την αίτηση του ασφαλισμένου ενώ ανάλογη διαδικασία προβλέπεται και για τις εκκρεμείς συντάξεις οι οποίες θα  πρέπει να μηδενίσουν και μέχρι τον Ιούνιο που αποτελεί το ορόσημο που έχει τεθεί και από τους θεσμούς.

Το μεγάλο θέμα είναι πώς θα γίνονται θα διενεργούνται οι έλεγχοι μετά την έκδοση των συντάξεων ώστε να υπάρξουν οι ανάλογες αναπροσαρμογές εάν χρειαστεί. Σύμφωνα με τη τροπολογία, οι πράξεις απονομής συντάξεων που εκδόθηκαν με ταχείες διαδικασίες θα μπορούν να ελέγχονται εντός τριών ετών με μέγιστη ελεγκτική διάρκεια τα 5 έτη. Αν προκύψει ότι το ασφαλιστικό ιστορικό που λήφθηκε υπόψη για την έκδοσή τους ήταν λανθασμένο, οι πράξεις μεταρρυθμίζονται ή ανακαλούνται κατά περίπτωση. Παρόλα αυτά εάν προκύψουν μικρότερες συντάξεις μετά τον έλεγχο, στο συνταξιούχο δεν θα μπορούν να καταλογιστούν αξιώσεις πέραν της τριετίας.

Αν από τον έλεγχο διαπιστωθεί ότι ο ασφαλιστικός χρόνος που ελήφθη υπόψη για την έκδοση της σύνταξης είναι μεγαλύτερος του πραγματικού χρόνου μέχρι δυο (2) έτη, επιτρέπεται στον ασφαλισμένο να καλύψει τις αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές εντός ενός έτους, είτε με καταβολή, είτε με παρακράτηση από την καταβαλλόμενη σύνταξη, είτε με συνδυασμό των δυο τρόπων. Η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών γίνεται είτε με την τρέχουσα αξία τους, είτε με τρόπο παρόμοιο με αυτόν της αναγνώρισης πλασματικού χρόνου. Εάν ασκηθεί αυτό το δικαίωμα, η πράξη απονομής σύνταξης διατηρεί την ισχύ της και δεν συντρέχει περίπτωση αναζήτησης αχρεωστήτως καταβληθεισών συντάξεων.

Ειδικά οι δηλώσεις περί χρόνου ασφάλισης επιπλέον αυτού που προκύπτει από το ΠΣ «ΑΤΛΑΣ» που ελήφθησαν υπόψη για να εκδοθούν  συντάξεις για αιτήματα  που είχαν υποβληθεί έως τις 31 Μαρτίου 2022, χωρίς την προσκόμιση φυσικών παραστατικών που να τις θεμελιώνουν, ελέγχονται εντός προθεσμίας πέντε (5) ετών που δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να υπερβεί τα δέκα (10) χρόνια. 

Στην περίπτωση των παλαιών-εκκρεμών συντάξεων ο έλεγχος θα είναι πιο αυστηρός. Στο πλαίσιο αυτό, αν ζητηθούν έγγραφα που τεκμηριώνουν τον επιπλέον ασφαλιστικό χρόνο και αυτά δεν προσκομισθούν από τον ασφαλισμένο, η καταβολή της σύνταξης αναστέλλεται, μέχρι να ολοκληρωθεί ο έλεγχος και να ανακληθεί ή μεταρρυθμισθεί, αναλόγως, η πράξη απονομής σύνταξης.

Η αναζήτηση αχρεωστήτως καταβληθεισών παροχών, στο βαθμό που αυτές καταβλήθηκαν βάσει δηλώσεων του ασφαλισμένου για τις οποίες δεν υποβλήθηκε τεκμηρίωση (δεν συνοδεύονταν δηλαδή από δικαιολογητικά), ανατρέχει στην έκδοση της πράξης απονομής σύνταξης. Δεν υπάρχει δηλαδή ο χρονικός περιορισμός της τριετίας που ισχύει στις περιπτώσεις όπου η δήλωση του ασφαλισμένου για επιπλέον ασφαλιστικό χρόνο είχε τεκμηρίωση.

Διευκρινίζεται ότι οι περιορισμοί στον έλεγχο, το χρονικό σημείο αυτού και την αναζήτηση αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών δεν ισχύουν για τις περιπτώσεις κατά την οποία η συνταξιοδοτική απόφαση εκδόθηκε κατόπιν απατηλής συμπεριφοράς του ασφαλισμένου, αν δηλαδή αυτός υπέβαλε στοιχεία γνωρίζοντας ότι ήταν πλαστά ή αναληθή. Στις περιπτώσεις αυτές θα αναζητούνται και ποινικές ευθύνες, εάν υπάρχουν.

Διαβάστε επίσης:

Υπ. Εργασίας: 9 ερωτοαπαντήσεις για τις συντάξεις fast track και τις συντάξεις εμπιστοσύνης

Συντάξεις: Πώς θα εκδίδονται εκκρεμείς και νέες με διαδικασίες «fast track»

Έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους χαμηλοσυνταξιούχους: Πώς και πότε θα δοθεί

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News