BUSINESS & FINANCE

Συντάξεις: Πώς θα εκδίδονται εκκρεμείς και νέες με διαδικασίες «fast track»

Συντάξεις: Πώς θα εκδίδονται εκκρεμείς και νέες με διαδικασίες «fast track»

Όπως-όπως θέλει το υπουργείου Εργασίας να κλείσει το θέμα των εκκρεμών συντάξεων που αποτελεί άλλωστε και τη μεγάλη πληγή. Το deadline που έχει δοθεί και από τους θεσμούς λήγει σε περίπου 2 μήνες και παρόλο τις όποιες κινήσεις έχει κάνει το υπουργείο Εργασίας για να «τρέξουν» οι εκκρεμείς συντάξεις φαίνεται πως δεν είναι αρκετές καθώς το στοκ των εκκρεμών είναι ακόμη -σύμφωνα με πληροφορίες- κοντά στις 75.000. Τον Ιανουάριο το στοκ των εκκρεμών ήταν 85.000 όταν ένα χρόνο πριν απαριθμούνταν στις 125.747

Μέσα στο Σαββατοκύριακο ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, προαννήγγειλε 2 νέες παρεμβάσεις ώστε να μπορέσουν να κλείσουν όλες οι υποθέσεις. 

Οι δυο βασικότερες παρεμβάσεις, θα αφορούν τόσο τις νέες υποθέσεις όσο και τις ληξιπρόθεσμες.

Πρώτον, έκδοση συντάξεων fast track, για τις νέες συντάξεις. Μέσω της νέας ρύθμισης που αναμένεται να έρθει, ο ΕΦΚΑ θα είναι υποχρεωμένος να εκδίδει συντάξεις εντός τριών μηνών, να ολοκληρώνει δηλαδή τον σχετικό έλεγχο εντός αυτού του διαστήματος. Εάν η προθεσμία αυτή δεν τηρείται, τότε οι αρμόδιες υπηρεσίες για να εκδώσουν την απόφαση θα πρέπει να στηρίζονται σε δυο δεδομένα: Αφενός στα  στοιχεία που περιέχει το ηλεκτρονικό σύστημα «ΑΤΛΑΣ» για το ασφαλιστικό ιστορικό του αιτούντος, αφετέρου στα επιπλέον στοιχεία που έχει ο ίδιος προσκομίσει για τον χρόνο της ασφάλισής του.  Ο έλεγχος δηλαδή θα γίνεται στη βάση αυτών μόνο των στοιχείων και η σύνταξη θα βγαίνει σε χρόνο-ρεκόρ. 

Η δεύτερη μεταρρύθμιση αφορά αφορά στο στοκ των εκκρεμών συντάξεων. Σε αυτή την περίπτωση, η διαδικασία θα είναι ακόμη ταχύτερη: Για τους συνταξιούχους δηλαδή που είναι ήδη σε αναμονή, η σύνταξη θα εκδίδεται με βάση τα στοιχεία του συστήματος «ΑΤΛΑΣ», τα στοιχεία που έχουν οι ίδιοι προσκομίσει στον ΕΦΚΑ, αλλά και με βάση τις δηλώσεις τους για επιπλέον ασφαλιστικό χρόνο, ακόμα και αν γι’ αυτές δεν έχουν υποβάλει αποδεικτικά. Δηλαδή, χωρίς περαιτέρω έλεγχο, με βάση τη δήλωση-απάντηση του ασφαλισμένου στο ιστορικό ασφαλιστικό που λαμβάνει από τον ΕΦΚΑ θα βγαίνει η σύνταξη. 

Και στις δυο περιπτώσεις, ο ΕΦΚΑ θα διενεργεί εκ των υστέρων ελέγχους για να διαπιστώσει εάν τα στοιχεία που έχει δηλώσει ο ασφαλισμένος είναι σωστά και να προχωρήσει στις απαραίτητες αναπροσαρμογές του ποσού της σύνταξης, αν είναι απαραίτητο. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Κ. Χατζηδάκης: Έρχονται σύνταξη «fast track» και «σύνταξη εμπιστοσύνης»

Συντάξεις: Παίρνουν σειρά μετά τον κατώτατο μισθό – «Ξεπαγώνουν» από το 2023

ΣτΕ: Πιλοτική δίκη για τα αναδρομικά 14.600 συνταξιούχων

Συντάξεις: Πόσο διαφέρουν μεταξύ ιδιωτικού και δημοσίου τομέα

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News