BUSINESS & FINANCE

Eurasia Group: Στο 70% οι πιθανότητες επανεκλογής του Εμανουέλ Μακρόν στη Γαλλία

Eurasia Group: Στο 70% οι πιθανότητες επανεκλογής του Εμανουέλ Μακρόν στη Γαλλία

Η άνετη επικράτηση του Εμανουέλ Μακρόν στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της Κυριακής στη Γαλλία αναχαίτισε το ισχυρό momentum της Μαρίν Λεπέν, όμως η μάχη τους στον δεύτερο γύρο θα είναι οριακή, είναι το πρώτο συμπέρασμα που βγάζουν οι αναλυτές της Eurasia. Ο οίκος γεωπολιτικών ερευνών δίνει τώρα τις πιθανότητες επανεκλογής του Μακρόν στο 70% (θα είναι ο πρώτος Γάλλος πρόεδρος που κερδίζει δεύτερη θητεία εδώ και 20 χρόνια), αλλά αυξάνει τις πιθανότητες της Λεπέν στο 30%, δίνοντάς της το 5% που πριν απέδιδε στον Ζαν Λικ Μελανσόν της ριζοσπαστικής αριστεράς. 

Στον δεύτερο γύρο, ο Μακρόν δεν θα έχει πολλά περιθώρια να κερδίσει επιπλέον ψήφους ανάμεσα στους ψηφοφόρους που τοποθετούνται στην κεντροδεξιά και κεντροαριστέρα, σημειώνει η Eurasia Group, καθώς μία πρώτη δημοσκόπηση για τον δεύτερο γύρο που έγινε χθες το βράδυ τοποθετεί το αποτέλεσμα στο 51% έναντι 49% υπέρ του Εμανουέλ Μακρόν.  

Όμως, από την άλλη πλευρά, το ιστορικό της Λεπέν, ως υποστηρίκτριας του Πούτιν, σε συνδυασμό με τις  ριζοσπαστικές πολιτικές της στα οικονομικά και φυλετικά θέματα, θα μπουν για πρώτη φορά στο μικροσκόπιο. 

Όπως εξηγούν οι αναλυτές, οι προσδοκίες ότι η Λεπέν θα μπορούσε κερδίσει ακόμα και την πρώτη θέση στον πρώτο γύρο διαψεύσθηκαν με την άνετη νίκη του Μακρόν. «Η ήττα της στο παιχνίδι των προσδοκιών τώρα θα γυρίσει το momentum υπέρ του προέδρου», σημειώνει η Eurasia. 

Ωστόσο, περίπου το 53% από όσους ψήφισαν στήριξαν αντισυστημικούς υποψηφίους της δεξιάς ή της αριστεράς, με τον Μακρόν να καλείται τώρα να πείσει αυτούς τους αριστερούς ότι παρότι τον μισούν, μισούν την Λεπέν περισσότερο. 

Επιπλέον, καθώς η συμμετοχή διαμορφώθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1965, μόνο στο 73,8%, ο Μακρόν πρέπει να βρει έξτρα ψήφους ανάμεσα στους νέους των πόλεων -ειδικά του Παρισιού- που δεν ασχολήθηκαν με τις εκλογές. Παρ’ όλα αυτά, η «δεξαμενή» των ψηφοφόρων από την οποία μπορεί να προσελκύσει ψήφους ο Μακρόν θεωρείται περιορισμένη. 

Η Λεπέν, από την πλευρά της, πρέπει να εμπνεύσει την εργατική τάξη της επαρχίας να ψηφίσει για να ανατρέψει τον Μακρόν. 

Ο δεύτερος γύρος θα κριθεί από τους ψηφοφόρους του Μελενσόν (20,3%), ο οποίος αρνήθηκε να αποκαλύψει ποιον θα ψηφίσει, αλλά κάλεσε τους υποστηρικτές του να μην ψηφίσουν την Λεπέν. Τουλάχιστον οι μισοί από τους ψηφοφόρους του θα απέχουν από τον δεύτερο γύρο, όμως πολλοί από τους ευκαιριακούς υποστηρικτές του θα δεχθούν, έστω και απρόθυμα, να στηρίξουν τον Μακρόν στις 24 Απριλίου, για να αποτρέψουν μια νίκη της Λεπέν, σύμφωνα με τη Eurasia. 

Τώρα, το πρόγραμμα της Λεπέν θα μπει πραγματικά στο μικροσκόπιο για πρώτη φορά, όπως θα γίνει και με τους δεσμούς της -οικονομικούς μεταξύ άλλων- με τη Ρωσία. Υπενθυμίζεται ότι το προεκλογικό της πρόγραμμα μιλά για ανατροπή των ευρωπαϊκών νόμων ελεύθερου εμπορίου και μετακινήσεων, αναστολή των πληρωμών της Γαλλίας στον κοινοτικό προϋπολογισμό και δημοψήφισμα για να αφαιρεθεί η προστασία του Συντάγματος για τους ξένους κατοίκους της Γαλλίας. 

Κορυφαία στιγμή θα είναι το τηλεοπτικό ντιμπέιτ των δύο υποψηφίων στις 20 Απριλίου. Αντίστοιχα το 2017 η Λεπέν τα είχε πάει τόσο άσχημα, ώστε είναι δύσκολο να κάνει κάτι χειρότερο, λέει η Eurasia.

Διαβάστε επίσης: 

Η επιστροφή του «κινδύνου Λεπέν»: Τι θα σήμαινε μια νίκη της στις εκλογές

Προβάδισμα Μακρόν, στον δεύτερο γύρο η Λεπέν

Δημοσκόπηση του TF1 δείχνει ότι στο δεύτερο γύρο ο Μακρόν θα λάβει 51% και η Λεπέν 49% 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News