Business & Finance Κυριακή 3/04/2022, 08:30
ΒUSINESS & FINANCE

Aγορές: Στον «πάγο» συμφωνίες αξίας άνω των 45 δισ.δολαρίων εξαιτίας του πολέμου

Aγορές: Στον «πάγο» συμφωνίες αξίας άνω των 45 δισ.δολαρίων εξαιτίας του πολέμου

Tουλάχιστον 100 επιχειρήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν αναβάλει ή ακυρώσει σχέδια για χρηματοδότηση συμφωνιών αξίας άνω των 45 δισ.δολαρίων από τότε που έγινε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. 

Στις συμφωνίες αυτές περιλαμβάνονται αρχικές δημόσιες εγγραφές, εκδόσεις ομολόγων ή δάνεια και εξαγορές. To χειρότερο πλήγμα στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου δέχθηκε η αμερικανική αγορά μετοχικού κεφαλαίου, καθώς η έντονη αβεβαιότητα έκανε πολλές επιχειρήσεις να αναβάλουν τις δημόσιες εγγραφές τους, την ώρα που οι ιαπωνικές και ευρωπαϊκές αγορές χρέους υπέστησαν μεγάλες καθυστερήσεις. 

Το μεγαλύτερο πλήγμα

Οι αμερικανικές εκπροσωπούν την πλειονότητα των επιχειρήεσων παγκοσμίως που ανέβαλαν χρηματοοικονομικά σχέδια από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος 

Πηγή: Bloomberg

 

Το «πάγωμα» των συμφωνιών λαμβάνει χώρα καθώς ο πόλεμος έπληξε τις αγορές χρηματοδότησης, έκαμψε την όρεξη των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου και αύξησε την αβεβαιότητα ως προς την ανάπτυξη, τις επιτοκιακές αυξήσεις και τις αλυσίδες τροφοδοσίας. Η ακύρωση ή αναβολή των συμφωνιών σημαίνει επίσης ότι οι τράπεζες δεν πρόκειται να έχουν τις περυσινές προμήθειες. 

«Η έντονη μεταβλητότητα στις αγορές σημαίνει ότι είναι πολύ δύσκολο να γίνουν συμφωνίες. Οι εκδόσεις ομολόγων υψηλής αξιολόγησης βούλιαξαν όσο ξεδιπλωνόταν ο πόλεμος στην Ουκρανία, όμως τώρα σε μία πολλά υποσχόμενη ένδειξη, υπάρχει αύξηση του όγκου όσο οδεύουμε προς το Πάσχα», ανέφερε ο Μάρκο Μπαλντίνι, αναλυτής της Barclays. 

Περίπου 50 εταιρείες έχουν «παγώσει» τα σχέδιά τους για IPO από τα τέλη Φεβρουαρίου, εκ των οποίων 30 είναι επρόκειτο να κάνουν δημόσια εγγραφή στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των Bioxytan, Crown Equity Holdings και Sagimet Biosciences. Eίναι δύσκολο να αποτιμηθεί η συνολική αξία των IPO που έχουν «παγώσει».

Οι πιο «τρανταχτές» καθυστερήσεις έρχονται από Ασία και Ευρώπη. Η Olam International ανέβαλε την αρχική δημόσια εγγραφή του τμήματός της στον χώρο τροφίμων στο χρηματιστήριο αξιών του Λονδίνου, η αξία που θα έφθανε κοντά στα 17 δισ.δολάρια, ενώ η κινεζική Dalian Wanda έβαλε στον πάγο την προγραμματισμένη IPO της στο Χονγκ Κονγκ για το τμήμα της που διαχειρίζεται εμπορικά κέντρα, σε μία συμφωνία που θα της απέφερε 3 δισ.δολάρια. 

Πλήγμα και στις εξαγορές και συγχωνεύσεις

Άθικτες δεν έμειναν ούτε οι εξαγορές και συγχωνεύσεις, καθώς 10 συμφωνίες αξίας 5 δισ. δολαρίων και άνω έχουν «παγώσει» από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος. Ως αποτέλεσμα, οι παγκόσμιες εξαγορές και συγχωνεύσεις ήταν κατά 15% λιγότερες στο πρώτο φετινό τρίμηνο έναντι του αντίστοιχου περυσινού, διαμορφούμενες στα 1,02 τρισ.δολάρια. Πρόκειται για το χαμηλότερο νούμερο από το τρίτο τρίμηνο του 2020, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. 

H μεγαλύτερη πτώση σημειώθηκε στην Ευρώπη, όπου οι εξαγορές με στόχο επιχειρήσεις της περιοχής μειώθηκαν 38%

Ο αντίκτυπος του πολέμου έγινε αισθητός και στις διεθνείς αγορές ομολόγων, όπου οι εκδόσεις μειώθηκαν 14% έως στα τέλη του πρώτου τριμήνου, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Οκτώ εκδότες από την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Σλοβακίας, η εταιρεία κοινής ωφελείας EnBW Energie Baden-Wuerttemberg και η γαλλική χρηματοοικονομική εταιρεία Coface ακύρωσαν ομολογιακές εκδόσεις αξίας άνω των 5 δισ.δολαρίων. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Αυξάνονται οι πιέσεις για τα εταιρικά ομόλογα: Απώλειες 1 τρισ. το πρώτο τρίμηνο

Χρηματιστήριο Αθηνών: Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι του πρώτου τριμήνου

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News