Business & Finance Τρίτη 2/11/2021, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Ντουμπάι: Στο δρόμο για το χρηματιστήριο 10 κρατικές επιχειρήσεις

Ντουμπάι: Στο δρόμο για το χρηματιστήριο 10 κρατικές επιχειρήσεις

Τα σχέδιά του για εισαγωγή 10 κρατικών επιχειρήσεων στο χρηματιστήριο παρουσίασε το Ντουμπάι σε μία προσπάθεια να ενισχύσει το μέγεθος της χρηματιστηριακής αγοράς του σήμερα στα 817 δισ.δολάρια, καθώς το χρηματοοικονομικό και επιχειρηματικό κέντρο της Μέσης Ανατολής προσπαθεί να αντιμετωπίσει τον αυξανόμενο ανταγωνισμό από το Αμπου Ντάμπι και το Ριάντ. 

Ο αναπληρωτής μονάρχης του εμιράτου Μακτούμ μπιν Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ ανακοίνωσε το σχέδιό του στη συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής της επιτροπής του χρηματιστηρίου, χωρίς ωστόσο να ανακοινώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Επίσης, ενέκρινε τη δημιουργία ταμείου ύψους 2 δισ.ντίρχαμ (54 εκατ.δολαρίων) για την αύξηση της ρευστότητας καθώς και ταμείου ύψους 1 δισ.ντίρχαμ (27 εκατ.δολαρίων) για την υποστήριξη των αρχικών δημοσίων εγγραφών στον χώρο της τεχνολογίας. 

Παρότι δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό ποιές κρατικές εταιρείες θα εισαχθούν στο χρηματιστήριο, πιθανοί υποψήφιοι θεωρούνται οι Dubai Electricity & Water Authority και Emirates Airline, κορυφαία στελέχη των οποίων είχαν δηλώσει στο παρελθόν ότι η απόφαση για IPO εξαρτάτο από την κυβέρνηση. 

Η ανακοίνωση αυτή λαμβάνει χώρα σε μία περίοδο που το Ντουμπάι προσπαθεί να δώσει νέα πνοή στην χρηματιστηριακή αγορά, καθώς δεν έχει ακόμη βιώσει την έκρηξη των αρχικών δημόσιων εγγραφών που χαρακτηρίζουν τη Μέση Ανατολή, με μία μόλις εταιρεία να έχει μπει στο χρηματιστήριο από το 2017. Η μοναδική υποψήφια για φέτος εταιρεία που επρόκειτο να εισέλθει στο χρηματιστήριο, η εταιρεία logistics Tristar Transport, υπαναχώρησε τον Απρίλιο. 

Επίσης, το Ντουμπάι γνώρισε μία σειρά από διαγραφές εταιρειών από το χρηματιστήριο, από την εταιρεία διαχείρισης λιμένων DP World έως την Emaar Malls και τη Damac Properties, εξαιτίας του χαμηλού όγκου συναλλαγών, της πτώσης των τιμών και της ρευστότητας, καθώς και της προσπάθειες των ίδιων των εταιριών να αποφύγουν τις έρευνες από τους επενδυτές για την πτώση των τιμών. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News