Business & Finance Παρασκευή 18/12/2020, 14:43
BUSINESS & FINANCE

Σε ιστορικό χαμηλό παρέμειναν τα επιτόκια στη Ρωσία

Σε ιστορικό χαμηλό παρέμειναν τα επιτόκια στη Ρωσία

Αμετάβλητα στο ιστορικό χαμηλό του 4,25% διατηρήθηκαν τα επιτόκια της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας, με το διοικητικό συμβούλιο ωστόσο να εμφανίζεται επιφυλακτικό στο ενδεχόμενο νέας μείωσης, υπό τον φόβο του πληθωρισμού.

Η σημερινή απόφαση, πάντως, επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις των αναλυτών του Reuters, οι οποίοι ανέμεναν τη διατήρηση του χαμηλού κόστους δανειοδότησης, παρά την πρόσφατη αύξηση των τιμών καταναλωτή, ως απόρροια της υποχώρησης του ρουβλιού.

«Δεδομένης της υψηλής ετερογένειας των τρέχουσων οικονομικών τάσεων, η Τράπεζα της Ρωσίας θα αξιολογήσει τις επακόλουθες εξελίξεις και τη δυνατότητα για πρόσθετη μείωση των επιτοκίων» ανέφερε, μεταξύ άλλων, η κεντρική τράπεζα.

Η ρωσική τράπεζα ξεκίνησε τις μειώσεις επιτοκίων στις αρχές του 2020, εν μέσω των οικονομικών συνεπειών από τη «βουτιά» των διεθνών τιμών του πετρελαίου. Άλλωστε, η χώρα θεωρείται υψηλά εξαρτώμενη από την αγορά του μαύρου χρυσού.

Το ξέσπασμα της πανδημίας και η επιβολή διαδοχικών lockdowns επιδείνωσε την οικονομική κατάσταση, με αποτέλεσμα οι εκτιμήσεις για την ύφεση του 2020 να κυμαίνονται στο 4% του ΑΕΠ. 

Ωστόσο, το πρόβλημα του πληθωρισμού έχει αρχίσει να κάνει εκ νέου την εμφάνισή του, με αποτέλεσμα να εξετάζονται μη συμβατικά μέτρα για την ανάσχεση των πιέσεων στις τιμές αγαθών και υπηρεσιών. 

Τον Δεκέμβριο, χαρακτηριστικά, ο ετήσιος πληθωρισμός αυξήθηκε στο 4,7%, πάνω από τον στόχο του 4% της κεντρικής τράπεζας.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News