BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Και 5η προσπάθεια υπέρβασης των 800 μονάδων

Χρηματιστήριο: Και 5η προσπάθεια υπέρβασης των 800 μονάδων

Νέα προσπάθεια για τις 800 μονάδες καταβάλλει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δέχεται ώθηση από την αναμενόμενη λήξη των παραγώγων σήμερα το μεσημέρι. Πρόκειται για την 5η προσπάθεια διάσπασης των ανοδικών αντιστάσεων, η οποία επέρχεται εν μέσω μιας περιόδου στασιμότητας της ελληνικής αγοράς.

Είναι χαρακτηριστικό, πάντως, ότι μετά το αδύναμο ξεκίνημα, ο Γενικός Δείκτης πολύ γρήγορα ανέβασε στροφές, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να ενισχύεται κατά 1,28% και να διαμορφώνεται στις 800,88 μονάδες, το υψηλότερο επίπεδο της ημέρας.

Ωστόσο, η άνοδος δεν είναι πειστική, με αρκετούς αναλυτές να θεωρούν ότι οφείλεται εξ ολοκλήρου στη λήξη των παραγώγων, κάτι το οποίο τεχνητά αυξάνει τις βραχυπρόθεσμες τοποθετήσεις στο ταμπλό.

Άλλωστε, επενδυτές, οι οποίοι το πρωί μίλησαν στο moneyreview.gr, υποστήριξαν την άποψη ότι η αγορά μέχρι το τέλος του 2020 (σ.σ. απομένουν εννέα συνεδριάσεις, συμπεριλαμβανομένης και της σημερινής) θα κινηθεί σε ρηχά νερά, αναβάλλοντας για το νέο έτος οποιαδήποτε πιθανή ανοδική κίνηση. 

Σε στενό εύρος οι τράπεζες

Σ’ αυτή την άποψη συνηγορεί και η σημερινή διακύμανση του πάντα εμπροσθοβαρούς τραπεζικού κλάδου, ο οποίος καταγράφει ήπια άνοδο (+0,85%) και διαμορφώνεται στις 516 μονάδες. Είναι χαρακτηριστικό, μάλιστα, ότι οι μεταβολές των τραπεζικών τίτλων κινούνται εντός ενός στενού εύρους.

Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank -0,45% 0,9746 ευρώ
  • Attica Bank +1,92% 0,2125 ευρώ
  • Eurobank +0,34% 0,5820 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα +0,65% 2,1740 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς +1,74% 1,1960 ευρώ

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, το διοικητικό συμβούλιο της οποίας αναμένεται να εγκρίνει εντός της ημέρας την τιτλοποιηση NPEs, αξίας 6 δισ. ευρώ, τα οποία θα μεταβιβαστούν στον Ηρακλή. Όσον αφορά το μέτωπο της Εθνικής Ασφαλιστικής, τελικά φαίνεται ότι οι εξελίξεις θα μετατεθούν για τις επόμενες ημέρες, καθώς δεν θα υπάρξουν ανακοινώσεις εντός της ημέρας.  

Ισορροπία πωλητών – αγοραστών

Όσον αφορά το ταμπλό, παρά την αμφίρροπη εικόνα της πρώτης ώρας, οι αγοραστές έχουν πάρει κεφάλι, λαμβάνοντας ώθηση από συγκεκριμένους τίτλους. Έτσι, για παράδειγμα, η μετοχή της ΔΕΗ ενισχύεται κατά 6,27%, της Lamda Development κατά 4,46%, του ΟΠΑΠ κατά 2,20% και της ΓΕΚ Τέρνα κατά 2,55%. Στον αντίποδα, βέβαια, οι πωλητές εξακολουθούν να κάνουν την εμφάνισή τους στις μετοχές του ΟΛΠ (-0,60%), της Aegean (-0,76%) και της Viohalco (-0,42%). 

Συνολικά, αυτή την ώρα (13.30), 65 μετοχές κινούνται ανοδικά, 34 μετοχές κινούνται πτωτικά, ενώ 13 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Ο τζίρος, στο μεταξύ, κυμαίνεται στα 32 εκατ. ευρώ, καθώς από το πρωί έχουν αλλάξει χέρια 14,4 εκατ. τεμάχια. Η συνολική κεφαλαιοποίηση ανέρχεται στα 53 δισ. ευρώ. 

Επικράτηση της στασιμότητας

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, είναι σαφές ότι το τελευταίο διάστημα το ελληνικό χρηματιστήριο έχει εισέλθει σε φάση στασιμότητας, κάτι απολύτως φυσιολογικό δεδομένου του ράλι που προηγήθηκε τον Νοέμβριο και τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου. Η στασιμότητα αυτή, μάλιστα, συνεπάγεται την -μέχρι στιγμής- αδυναμία υπέρβασης του ψυχολογικού ορίου των 800 μονάδων και την παγίωση των ετήσιων απωλειών πέριξ του -14%.

Στις εναπομείνασες συνεδριάσεις έως το τέλος του 2020, οι αναλυτές δεν αναμένουν -εκτός απροόπτου- να αλλάξει κάτι δραματικά, εξέλιξη στην οποία συμβάλλει και η πάγια εορταστική ραστώνη. Σήμερα, πάντως, περιμένουμε έναν ιδιαίτερα υψηλό τζίρο, λόγω της λήξης των παραγώγων, η οποία αναμένεται να προκαλέσει αρκετές βραχυπρόθεσμες κινήσεις.

Το καλό και το κακό σενάριο

Το βλέμμα όλων, σε κάθε περίπτωση, στρέφεται στη νέα χρονιά, η οποία φαίνεται ότι επιφυλάσσει καλύτερες ημέρες, καθώς εντός του πρώτου διμήνου εκτιμάται ότι θα υπάρξει επαναδραστηριοποίηση των ξένων κεφαλαίων των προηγούμενων εβδομάδων, πυροδοτώντας μια νέα ανοδική κίνηση. «Η επανενεργοποίηση αυτών των κεφαλαίων λογικά θα συμβεί στις αρχές του 2021 (σ.σ. το γνωστό January Effect) και θα δρομολογήσει το επόμενο ανοδικό σκέλος» εκτιμά χαρακτηριστικά ο Κωνσταντίνος Καρλής, αναλυτής της XSpot Wealth. 

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, εφόσον δεν συμβούν τα παραπάνω, τότε δεν αποκλείεται η επιστροφή των πωλητών και των βραχυπρόθεσμων τοποθετήσεων. «Εάν δεν συμβεί το παραπάνω σενάριο, τότε το Χρηματιστήριο Αξιών θα εισέλθει σε μία φάση “φθοράς” των τιμών και σε αυτή την περίπτωση οι πιο βραχυπρόθεσμοι επενδυτές θα αρχίσουν να αδημονούν και θα έχουμε καθοδική έξοδο από το υψηλότερο σκαλοπάτι» καταλήγει ο κ. Καρλής.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News