Business & Finance Δευτέρα 14/03/2022, 14:58
BUSINESS & FINANCE

Τράπεζες: Χτίζουν τείχος ασφαλείας έναντι κυβερνοεπιθέσεων στη Ρωσία

Τράπεζες: Χτίζουν τείχος ασφαλείας έναντι κυβερνοεπιθέσεων στη Ρωσία

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες που δραστηριοποιούνται και στην Ρωσία ετοιμάζονται να απομονώσουν τις δραστηριότητές τους στη χώρα από τα κεντρικά τους συστήματα, προκειμένου να μειώσουν τον κίνδυνο κυβερνοεπιθέσεων που πραγματοποιούνται στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ενδεικτικά, η Commerzbank προετοιμάζεται να αποκόψει την ρωσική μονάδα από το κεντρικό της σύστημα, ενώ έχει ήδη την δυνατότητα να διακόψει ταχύτατα την σύνδεση. Επίσης, η Deutsche Bank έχει ξεκινήσει την διαδικασία μεταφοράς πρότζεκτ ευαίσθητων τεχνολογιών από τη Ρωσία σε άλλες τοποθεσίες, ενώ η BNP Paribas έχει ήδη αποκόψει την πρόσβαση του προσωπικού της στη Ρωσία από τα συστήματα της τράπεζας.

Ο κίνδυνος κυβερνοεπιθέσεων απασχολεί σοβαρά πολλές επιχειρήσεις μετά την ρωσική εισβολή αλλά και ιδίως τις τράπεζες, οι οποίες βασίζονται σε μεγάλες και περίπλοκες τεχνολογικές υποδομές για την δραστηριότητά τους. Μάλιστα, όπως διαφαίνεται και από σχετική έκθεση της Deutsche Bank, ο αριθμός των κυβερνοεπιθέσεων έχει αυξηθεί από την αρχή του πολέμου. Επίσης, η Societe Generale έχει ζητήσει αυξημένη επαγρύπνηση από το προσωπικό της όσον αφορά τις online επικοινωνίες.

Σε τέτοιες κινήσεις έχουν προβεί και άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες, οι οποίες έχουν ενισχύσει την ασφάλεια στα εσωτερικά μηνύματα. Ορισμένες μάλιστα έχουν συστήσει ειδικές ομάδες για την δημιουργία εναλλακτικών σχεδίων και για τον έλεγχο ασφαλείας των συστημάτων τους.

Σημειώνεται ότι η Commerzbank, αλλά εν τέλει και η Deutsche Bank, ανακοίνωσαν μέσα στο σαββατοκύριακο πως θα αναστείλουν τις δραστηριότητές τους από τη Ρωσία. Ωστόσο, αυτή η διαδικασία απαιτεί χρόνο, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να βρίσκονται εκτεθειμένες στον κίνδυνο κυβερνοεπιθέσεων. Ενδεικτικά, η Deutsche Bank διατηρεί ένα τεχνολογικό κέντρο στη Ρωσία με 1.600 εργαζομένους.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Κυβερνοεπιθέσεις: Σχεδόν το 90% παγκοσμίως στοχεύουν τη Ρωσία ή την Ουκρανία

ΕΚΤ: «Καμπανάκι» στις τράπεζες για πρόσθετα κεφάλαια λόγω κλιματικών κινδύνων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News