Business & Finance Τετάρτη 2/03/2022, 17:24
BUSINESS & FINANCE

Axia: Διατηρεί το μομέντουμ η ελληνική οικονομία

Axia: Διατηρεί το μομέντουμ η ελληνική οικονομία

Για περαιτέρω αβεβαιότητα προειδοποιεί η Axia Research αναφορικά με τον αντίκτυπο των υψηλότατων τιμών ενέργειας στην ελληνική οικονομία, στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Ωστόσο, αν και νωρίς για να εκτιμήσει τον αντίκτυπο του πολέμου στην οικονομία της χώρας, η Axia προβλέπει προσώρας πως θα διατηρηθεί το αναπτυξιακό μομέντουμ.

Η προσοχή της Ελλάδας είναι στραμμένη στην συνέχιση της στήριξης των νοικοκυριών, ώστε να εξακολουθήσει και το αναπτυξιακό μομέντουμ της οικονομίας. Όπως επισημαίνει η Axia Research, παράλληλα, η Ελλάδα επιχειρεί να διατηρήσει σε σταθερό επίπεδο την δημοσιονομική πειθαρχία, καθώς αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να αναβαθμίσει την επενδυτική της βαθμίδα. Τέλος, η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί ταυτόχρονα να διασφαλίσει και την ανταγωνιστικότητα της ενεργειακής αγοράς.

Σύμφωνα με την Axia Research, αυτά συμβαίνουν ενόσω η Ευρωπαϊκή Ένωση προετοιμάζεται για συνέχιση των υψηλών τιμών στην ενέργεια, αλλά και για διακυμάνσεις τουλάχιστον μέχρι το 2023. Η Axia επίσης αναμένει πως το εκρηκτικό κόστος στην ενέργεια θα συνεχιστεί, ενώ δηλώνει πως είναι δύσκολο να εκτιμήσει την διάρκεια και το εύρος των διακυμάνσεων στη δεδομένη στιγμή.

Τι μέλλει γενέσθαι

Για την Ελλάδα, ωστόσο, επισημαίνει πως η ευρεία υποστήριξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε συνδυασμό με τα υφιστάμενα αποθεματικά κατά πάσα πιθανότητα θα αποτελέσουν ένα «μαξιλάρι», το οποίο θα προστατεύσει επαρκώς το αναπτυξιακό μομέντουμ και θα διατηρήσουν την δημοσιονομική πειθαρχία. Μάλιστα, η Axia σημειώνει ότι όσον αφορά συγκεκριμένα την δημοσιονομική πειθαρχία, η ελληνική κυβέρνηση είναι ακόμη αποφασισμένη να φέρει σε πέρας τους στόχους για τον προϋπολογισμό.

Σημειώνει όμως, πως είναι ακόμη πολύ νωρίς για να υπολογίσει τον ακριβή αντίκτυπο του πολέμου στην ελληνική οικονομία. Σε κάθε περίπτωση πιστεύει ότι με σχετικούς όρους το ελληνικό ΑΕΠ θα μπορέσει να ξεπεράσει τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω εσωτερικών παραγόντων, μεταξύ άλλων: χάρη στις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν τα τελευταία χρόνια, την δημοσιονομική στήριξη και την αυξημένη ρευστότητα.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Οι οικονομικές συνέπειες του πολέμου σε έξι αριθμούς

Αγωνία για τις ρωσικές επενδύσεις στην Ελλάδα: Ποιοι έχουν αγοράσει και τι

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News