Business & Finance Τετάρτη 16/12/2020, 16:01
BUSINESS & FINANCE

Μείωση ενοικίων: Τι ζητεί η ΠΟΜΙΔΑ

Τα θετικά, τα αρνητικά και οι ρυθμίσεις που προτείνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων

Φωτ. Intime

Με «ανάμεικτα συναισθήματα» υποδέχθηκε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων την χθεσινή εξαγγελία του Πρωθυπουργού για μείωση των επαγγελματικών ενοικίων κατά 80%.

«Με έκπληξη και ανάμεικτα συναισθήματα ακούσαμε την ανακοίνωσή σας στη Βουλή για δίμηνη παράταση της αναγκαστικής μείωσης επαγγελματικών ενοικίων και μάλιστα κατά ποσοστό 80%, με κρατική αποζημίωση κατά ποσοστό 60%, το οποίο όπως μας διαβεβαιώθηκε αρμοδίως θα είναι επί του πλήρους ενοικίου και όχι επί της μείωσής του, με στόχο την αποφυγή μαζικών ‘λουκέτων’ στην αγορά» αναφέρει σε επιστολή της που απευθύνει μεταξύ άλλων στον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα και Ανάπτυξης Άδ. Γεωργιάδη.

Στα θετικά της νέας ρύθμισης για τους ιδιοκτήτες η ΠΟΜΙΔΑ συγκαταλέγει το αφορολόγητο και ακατάσχετο του 60% της κρατικής αποζημίωσης, εν όψει και της μειωμένης πραγματικής δυνατότητας είσπραξης του 60% των ενοικίων των μηνών αυτών από τους ενοικιαστές με τα κλειστά καταστήματα.

Επισημαίνει ωστόσο και «την αρνητική πλευρά για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι υφίστανται άμεση απώλεια εισοδήματος και θα χρειαστεί να περιμένουν αν και πότε ο μισθωτής θα καταβάλει το μερίδιο του και πότε θα κινηθεί η διαδικασία καταβολής της κρατικής επιστροφής».

Ειδικότερα, ως προς την έκταση εφαρμογής της ρύθμισης και τον τρόπο και χρόνο υλοποίησής της η ΠΟΜΙΔΑ εκφράζει τον προβληματισμό της ως προς τα εξής:

 • «Είναι αν θα περιοριστεί στον κορμό των επιχειρήσεων για τις οποίες
  εκ των πραγμάτων είναι αναπόφευκτο, δηλαδή τις πραγματικά κλειστές με κρατική εντολή, με κατεβασμένα ρολά και χωρίς «πίσω πόρτα», ή θα «ξεχειλώσει» με την συμπερίληψη και λειτουργουσών επιχειρήσεων, των μισθωμάτων κατοικιών, φοιτητικών κλπ.
 • Είναι το αν και πότε θα καταβληθεί το 20% από τους ενοικιαστές, αν
  δεν υπάρξει και πάλι σχετική ρύθμιση και μάλιστα την στιγμή που οι ιδιοκτήτες -με τους περιορισμούς στην λειτουργία των Δικαστηρίων- δεν μπορούν να έχουν οποιαδήποτε δικαστική προστασία, ακόμα κι όταν οι οφειλές των μισθωτών τους ανάγονται σε χρόνο πριν από την λήψη των σχετικών μέτρων και το κλείσιμο των καταστημάτων
 • Είναι η πολύμηνη καθυστέρηση στη δήλωση, εκκαθάριση, εκταμίευση και
  καταβολή του 60%, που εμπεριέχει και τον κίνδυνο απόρριψης δηλώσεων COVID λόγω αναληθών δηλώσεων ενοικιαστών, τη στιγμή μάλιστα που εκκρεμεί η εκκαθάριση των επιστροφών μεγάλου αριθμού ιδιοκτητών για αρκετούς παρελθόντες μήνες, σε αντίθεση με τις άμεσες καταβολές των βοηθημάτων σε όλους τους άλλους κλάδους της οικονομίας και της κοινωνίας.
 • Είναι η καταστροφή των εκμισθωτών-νομικών προσώπων κάθε είδους, μέσα
  στα οποία συμπεριλαμβάνονται εκατοντάδες ιδρύματα και σωματεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με έντονη κοινωνική και φιλανθρωπική δράση και μοναδικό έσοδό τους τα μισθώματα που λαμβάνουν, τα οποία ενώ τώρα θα υποστούν ακόμη αιματηρότερη μείωση ενοικίων, κακώς εξαιρούνται συνεχώς από κάθε διευκόλυνση στο θέμα αυτό.
 • Είναι ότι δεν συνδυάζεται με μέτρα άμεσης ανακούφισης από τις λοιπές
  φορολογικές και τυχόν δανειακές υποχρεώσεις και ρυθμίσεις των εκμισθωτών στις οποίες είναι προφανές ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν». 

Η Ομοσπονδία καταθέτει και μία σειρά από αιτήματα όπως:

1. Να περιοριστεί το μέτρο αυστηρά στα μισθώματα διμήνου των κλειστών και μόνον επιχειρήσεων. 

2. Να επανέλθει η υποχρέωση έγκαιρης καταβολής του 20% του μισθώματος από τους ενοικιαστές προκειμένου αυτοί να δικαιούνται το ευεργέτημα της μείωσης του μισθώματος.

3. Να ισχύσουν και για τους εκμισθωτές όλες οι ευνοϊκές αναστολές και ρυθμίσεις υποχρεώσεων.

4. Να είναι δικαιούχοι επιστροφής και όλα τα κάθε είδους νομικά πρόσωπα-εκμισθωτές ακινήτων.

Τέλος, όπως επισημαίνει, η διαδικασία εκκαθάρισης αποζημιώσεων Νοεμβρίου και στη συνέχεια η καταβολή τους στους τραπεζικούς λογαριασμούς των εκμισθωτών, πρέπει να διενεργείται αυτόματα, με την υποβολή και άμεση ηλεκτρονική επαλήθευση κάθε έγκυρης δήλωσης COVID και όχι μετά τη λήξη της προθεσμίας.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News