Business & Finance Τρίτη 1/02/2022, 18:53
BUSINESS & FINANCE

Exxon: Σε υψηλά 7 ετών η κερδοφορία χάρη στις εκρηκτικές τιμές του πετρελαίου

Exxon: Σε υψηλά 7 ετών η κερδοφορία χάρη στις εκρηκτικές τιμές του πετρελαίου

Την υψηλότερη κερδοφορία των τελευταίων επτά ετών κατέγραψε το 2021 η ExxonMobil, η οποία πήρε ώθηση από τις εκρηκτικές τιμές στην ενεργειακή αγορά.

Η μεγαλύτερη πετρελαϊκή των ΗΠΑ σημείωσε κέρδη ύψους 23 δισ. δολαρίων το 2021, ενώ για το 2020 είχε καταγράψει απώλειες ύψους 1,3 δισ. δολαρίων. Έπειτα από την δραματική πτώση της ζήτησης κατά την διάρκεια των lockdowns, η εταιρεία ανέκαμψε το 2021 με έσοδα 285,6 δισ. δολαρίων από 181,5 δισ. δολάρια το 2020.

Οι τιμές του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και των πετροχημικών εκτοξεύθηκαν το 2021. Συγκεκριμένα για το πετρέλαιο, η αύξηση σημειώθηκε μεταξύ άλλων καθώς ο ΟΠΕΚ+ αποφάσισε να μειώσει την παραγωγή πέρυσι. Στις ΗΠΑ ειδικότερα η παραγωγή περιορίστηκε λόγω των απανωτών χρεοκοπιών που σημειώθηκαν στον πετρελαϊκό κλάδο το 2020, καθώς και εξαιτίας των ανησυχιών από τις σχετικές εταιρείες για υπερπαραγωγή.

Ωστόσο, και η ζήτηση και η οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ έχουν επιστρέψει έκτοτε σε φυσιολογικά επίπεδα. Μάλιστα το αμερικανικό ΑΕΠ ανέκαμψε με τον ταχύτερο ρυθμό από το 1984.

Μαζί με την ανάκαμψη αυτή ευνοήθηκε και η ExxonMobil, της οποίας η κερδοφορία για το περυσινό έτος ήταν η υψηλότερη από το 2014. Ωστόσο, ακόμη και αξιοσημείωτη ήταν η αύξηση των εσόδων κατά 104 δισ. δολάρια σε ένα μόλις έτος. Αποτελεί ένδειξη ότι οι υψηλότατες τιμές στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο έχουν ευνοήσει από επιχειρηματική σκοπιά ολόκληρο τον κλάδο.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Κ. Σκρέκας: Τρεις δράσεις ανακούφισης των επιχειρήσεων από την ενεργειακή κρίση

Ενέργεια: Σανίδα σωτηρίας ο ηπιότερος χειμώνας

Ευρώπη: Πώς αντιμετώπισε κάθε χώρα την ενεργειακή κρίση

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News