Green Economy Δευτέρα 31/01/2022, 18:11
GREEN ECONOMY

Ενέργεια: Σανίδα σωτηρίας ο ηπιότερος χειμώνας

Σε χαμηλό ενός μήνα οι τιμές ηλεκτρικού

Ενέργεια: Σανίδα σωτηρίας ο ηπιότερος χειμώνας

Σανίδα σωτηρίας στον καλό καιρό φαίνεται ότι έχει βρει η Ευρώπη, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει την εν εξελίξει ενεργειακή κρίση. 

Οι ηπιότερες θερμοκρασίες στα κεντρικά και βόρεια έχουν ως αποτέλεσμα την αποκλιμάκωση της ζήτησης και ως εκ τούτου, τη χαλάρωση των πιέσεων στην κατανάλωση. 

Σε αυτό το πλαίσιο, οι ημερήσιες τιμές ενέργειας υποχώρησαν σήμερα στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου μήνα, με τον σχετικά ήπιο καιρό να βοηθάει σημαντικά προς αυτή την κατεύθυνση.

Τον ίδιο σκοπό εξυπηρετεί και η ενίσχυση των ανέμων, κάτι που συμβάλλει στην αύξηση της συνεισφοράς των ανανεώσιμων πηγών στο ενεργειακό μίγμα. 

«Ο ευνοϊκός καιρός μπορεί να διαφυλάξει τους καταναλωτές από την αύξηση των τιμών» παραδέχεται ο Kesavarthiniy Savarimuthu, ενεργειακός αναλυτής του Bloomberg NEF. 

Ενδεικτικά, τα ημερήσια συμβόλαια παράδοσης στη Γερμανία υποχώρησαν στα 167 ευρώ ανά μεγαβατώρα, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2021. 

Παρ’ όλα αυτά, εξακολουθούν να είναι τουλάχιστον τριπλάσια σε σχέση με τον περασμένο Ιανουάριο, όταν η τιμή δεν ξεπερνούσε τα 53 δολάρια. 

Υπενθυμίζεται ότι το υψηλό κόστος συνιστά απόρροια της αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου, ως απόρροια των μειωμένων αποθεμάτων και των εξασθενημένων εισαγωγών από τη Ρωσία. 

Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία, ο καιρός θα παραμείνει σχετικά ήπιος στη Γερμανία (σε υψηλότερες τιμές από τον μέσο όρο της τελευταίας 30ετίας), κάτι που οδηγεί σε μειωμένη κατανάλωση από νοικοκυριά και επιχείρησης. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Πώς αντιμετώπισε κάθε χώρα την ενεργειακή κρίση

Τιμές ρεύματος: Καλπάζουν ξανά, επιδοτήσεις και τον Φεβρουάριο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News