BUSINESS & FINANCE

Tα μέτρα που συνεχίζουν να στηρίζουν τις επιχειρήσεις

Tα μέτρα που συνεχίζουν να στηρίζουν τις επιχειρήσεις

Σήμερα ενεργοποιήθηκε το πρώτο κύμα χαλάρωσης των περιορισμών αλλά η πανδημία είναι ακόμη εδώ, με πολλές επιχειρήσεις -διασκέδασης κυρίως- να έχουν χάσει έναν ολόκληρο μήνα λειτουργίας και άλλες να έχουν δει τον τζίρο τους να μειώνεται κατακόρυφα. Παρόλα αυτά, βρίσκεται «ζωντανό» ακόμη ένα πλέγμα μέτρων ώστε να μπορέσουν να στηριχθούν.

Τα ενεργά μέτρα

Ένα από τα βασικά μέτρα είναι η μετάθεση πληρωμής των επιστρεπτέων προκαταβολών. Η πρώτη δόση θα πρέπει να πληρωθεί στο τέλος Ιουνίου του 2022. Νωρίτερα, όμως κάθε επαγγελματίας, έως και τις 31 Μαρτίου, θα πρέπει να λάβει την απόφαση για το αν θα επιστρέψει τα χρήματα εφάπαξ και να κερδίσει την επιπλέον έκπτωση του 15% ή αν θα εκμεταλλευτεί τη λύση των 60 άτοκων δόσεων που του παρέχεται. 

Τώρα, όσο αναφορά τις επιστρεπτέες προκαταβολές, εξετάζεται επιπλέον κούρεμα, ακόμη και ο μηδενισμός τους. Πάντως, το όποιον επιπλέον κούρεμα θα μπορούσε να προχωρήσει και μετά τη δυνατότητα που έχει δώσει η Κομισιόν στα κράτη-μέλη με απόφαση της στις 18 Νοεμβρίου, να μετατρέπουν επιστρεπτέα μέσα (π.χ. εγγυήσεις, δάνεια, επιστρεπτέες προκαταβολές) που χορηγούνται βάσει του προσωρινού πλαισίου, σε άλλες μορφές ενίσχυσης, όπως άμεσες επιχορηγήσεις. 

Πάγιες δαπάνες

Τα ποσά ενίσχυσης με τη μορφή πιστωτικού προς τη φορολογική αρχή και τον e-ΕΦΚΑ, που έχουν εκδοθεί στο πλαίσιο της ενίσχυσης με τη μορφή επιδότησης παγίων δαπανών μπορούν πλέον να χρησιμοποιηθούν μέχρι την 30ή Ιουνίου 2022.

ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ

Μέχρι το τέλος Μαρτίου οι εργοδότες μπορούν να εντάσσουν εργαζόμενους τους στο ειδικό καθεστώς του μηχανισμού ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ. Σημειώνεται ότι σχεδόν κάθε μήνα εντάσσονται περίπου 25.000-38.000 εργαζόμενοι στο πρόγραμμα  με αποτέλεσμα και να μην χάνονται θέσεις εργασίας αλλά και οι εργοδότες να «γλιτώνουν» μέρος του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους.

Έρχεται ειδικό πρόγραμμα ενίσχυσης

Ειδικό πρόγραμμα ενίσχυσης επιχειρήσεων επιλεγμένων κλάδων που πλήττονται σημαντικά, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα ενεργοποιηθεί το επόμενο διάστημα.

Οι επιλέξιμοι κλάδοι περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:

–          Οργάνωση συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων

–          Οργάνωση εκδηλώσεων

–          Υπηρεσίες τροφοδοσίας εκδηλώσεων (catering)

–          Σχολές χορού

–          Νυχτερινά κέντρα διασκέδασης.

Για ενταχθεί μια επιχείρηση θα πρέπει να έχει μείωση τζίρου μεταξύ 2019 και 2020 άνω του 50%, ενώ  το ύψος της ενίσχυσης θα φθάνει το  8% επί του τζίρου του 2019 με  ανώτατο όριο ενίσχυσης τις 400.000 ευρώ. Το κόστος του μέτρου εκτιμάται σε 42 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης: 

Τα νέα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων τον Ιανουάριο

Θ. Σκυλακάκης: Εξήγγειλε νέα μέτρα στήριξης για την εστίαση

Χρ. Σταϊκούρας: Παραμένουν τα μέτρα στήριξης, όσο θα επιμένουν οι προκλήσεις

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News