BUSINESS & FINANCE

Τιμές ρεύματος: Αντισταθμιστικά μέτρα αντί επιδοτήσεων ψάχνει η κυβέρνηση για τις επιχειρήσεις

Τιμές ρεύματος: Αντισταθμιστικά μέτρα αντί επιδοτήσεων ψάχνει η κυβέρνηση για τις επιχειρήσεις

Καμπανάκι κινδύνου έχει σημάνει στην κυβέρνηση για το αυξημένο κόστος της ενέργειας  με τις συσκέψεις να είναι συνεχείς, καθώς η ενεργειακή κρίση «σφυροκοπά» νοικοκυριά και κυρίως επιχειρήσεις. Για τη μεγαλύτερη μερίδα των επιχειρήσεων δεν υπάρχει η κρατική επιδότηση για το ρεύμα, καθώς «σκοντάφτει» στην ευρωπαϊκή νομοθεσία περί κρατικών ενισχύσεων, έτσι οι περισσότεροι επιχειρηματίες βρίσκονται αντιμέτωποι  με παραφουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος που θα πρέπει να πληρώσουν.

Η βοήθεια που έχει δοθεί στις επιχειρήσεις έναντι των αυξημένων λογαριασμών είναι η αναστολή πληρωμής των ΥΚΩ. Παρόλα αυτά, τα ποσά είναι μικρά οπότε και οι επιχειρηματίες δεν βλέπουν μεγάλη ελάφρυνση στους λογαριασμούς τους.

Τον Νοέμβριο, η μέση τιμή χονδρικής ρεύματος αυξήθηκε στα 243,48€/MWh ενώ η τιμή τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου κινείται λίγο χαμηλότερα στα 224€/Mwh. Έτσι, οι λογαριασμοί που θα πάρουν στα χέρια τους μέσα στο επόμενο διάστημα οι επιχειρηματίες και θα αφορούν κατανάλωση Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου, θα είναι «τσουχτεροί».

Η κυβέρνηση, λοιπόν, ψάχνει να βρει τα αντισταθμιστικά εκείνα μέτρα  ώστε να διευκολυνθούν για κάποιο διάστημα  οι επιχειρήσεις που πλήττονται από την ενεργειακή κρίση. Ο υπουργός Οικονομικών χθες παραδέχθηκε για μια ακόμη φορά πως το κύμα της ακρίβειας είναι οξύτερο και θα  διαρκέσει περισσότερο από ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί. Ειδικά για τον πληθωρισμό στη χώρα, ανέφερε  ότι τον Δεκέμβριο θα είναι ακόμη υψηλότερος από τον Νοέμβριο. «Πολύ πιθανόν να είναι μπροστά το “5”» είπε χαρακτηριστικά.

Παρατάσεις για να διατηρηθεί η ρευστότητα – Τα μέτρα που εξετάζονται  

Ένα από τα μέτρα που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο είναι οι αλλαγές στο τρόπο αποπληρωμής των επιστρεπτέων. Το ένα σκέλος αφορά  τη δυνατότητα επέκτασης  της εφάπαξ αποπληρωμής των επιστρεπτέων με έκπτωση 15% και μετά το τέλος του χρόνου, και το δεύτερο είναι η αποπληρωμή σε δόσεις να μην αρχίσει τον Ιανουάριο, αλλά να μετακινηθεί από τον Μάρτιο και μετά. Η απόφαση αυτή θα έδινε ανάσα στις επιχειρήσεις, ειδάλλως θα πρέπει να επιβαρυνθούν με το επιπλέον έξοδο για την αποπληρωμή των επιστρεπτέων.

Δεύτερο μέτρο που μπορεί να βοηθήσει την ρευστότητα των επιχειρήσεων είναι και η παράταση του προγράμματος των παγίων δαπανών. Μέσω των παγίων δαπανών και των κουπονιών που «κέρδισαν» οι επιχειρήσεις έχουν την δυνατότητα να εξοφλήσουν φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές που θα λήξουν μέχρι και τις 31/12/2021. Το σενάριο που εξετάζεται από το οικονομικό επιτελείο είναι το πρόγραμμα τον Παγίων να μείνει ενεργό έως τον Μάρτιο ακόμη και μέχρι τον Ιούνιο του 2022.

Ένα από τα μέτρα που βρίσκεται στο τραπέζι ακόμα είναι και η σταδιακή μείωση του τέλους επιτηδεύματος από το 2022.

Οι επιχειρήσεις μέσω του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ μπορούν να διευκολυνθούν ώστε να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας αλλά και να μειώσουν τόσο το μισθολογικό όσο και το μη μισθολογικό τους κόστος. Ήδη, στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2022 έχει εγγραφεί κονδύλι ύψους 30 εκατ. ευρώ για τη συνέχιση του  προγράμματος που θα μπορούσε να απλώσει έως τον Μάρτιο-Απρίλιο. Στην ίδια λογική και το πρόγραμμα των 100.000 θέσεων που από 1/1/2022 «εμπλουτίζεται» με επιπλέον 50.000 επιδοτούμενες θέσεις εργασίας. Μέσω του προγράμματος, οι επιχειρήσεις μπορούν να προσλάβουν εργαζομένους αναλαμβάνοντας για 6 μήνες μόνο το μισθολογικό κόστος.

Διαβάστε επίσης: 

Τα μέτρα στήριξης που επαναφέρει στην ατζέντα η υπερανάπτυξη

Έρχεται επέκταση του ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ – Έως πότε θα ισχύει

Έρχονται 50.000 νέες επιδοτούμενες θέσεις εργασίας

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News