Business & Finance Τετάρτη 26/01/2022, 21:53
ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πάουελ: Έτοιμοι να «πολεμήσουμε» με κάθε μέσο τον υψηλό πληθωρισμό

Πάουελ: Έτοιμοι να «πολεμήσουμε» με κάθε μέσο τον υψηλό πληθωρισμό

To μήνυμα ότι δεν έχει αποφασιστεί το μέγεθος και η ταχύτητα των επιτοκιακών αυξήσεων, έστειλε ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά τη συνεδρίαση, εξηγώντας ότι δεν είναι εφικτό να «προβλέψουμε επακριβώς το δρόμο που θα ακολουθήσει η σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής». 

Γνωρίζουμε ωστόσο ότι η οικονομία βρίσκεται σε πολύ διαφορετική κατάσταση απ΄ό,τι ήταν το 2015. Αυτές οι διαφορές θα διαμορφώσουν και τον ρυθμό των επιτοκιακών αυξήσεων. Πέραν τούτου δεν έχει ληφθεί καμία συγκεκριμένη απόφαση», διευκρίνισε. 

Mε τον πληθωρισμό ωστόσο σε τόσο υψηλό επίπεδο και με τόσο ισχυρή αγορά εργασίας, ο πρόεδρος της Φέντεραλ Ριζέρβ τόνισε ότι η Fed θα συνεχίσει να προσαρμόζει την πολιτική της. Δεν παρέλειψε ωστόσο να αναφέρει ότι οι κίνδυνοι και η αβεβαιότητα δεν έχουν εξαλειφθεί και σημείωσε ότι η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τον πληθωρισμό μήπως τελικά αποδειχθεί μεγαλύτερης διάρκειας απ΄ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί. «Θα πρέπει να παραμείνουμε ευέλικτοι», τόνισε.

Η Fed, συνέχισε, θα τον πολεμήσει με κάθε μέσο που διαθέτει, με τα επιτόκια να αποτελούν το πρωταρχικό μέσο της νομισματικής πολιτικής μας.

«Η οικονομία έχει επιδείξει εντυπωσιακή δυναμική, όμως η νέα μετάλλαξη Όμικρον θα ασκήσει πιέσεις στην οικονομική ανάπτυξη το τρέχον τρίμηνο», είπε χαρακτηριστικά. Θεωρεί ωστόσο ότι η Όμικρον θα εξαφανιστεί πολύ γρήγορα και όσο πιο άμεσα γίνει αυτό, τόσο πιο νωρίς θα φύγουν και οι πιέσεις από την οικονομία. Ο Πάουλ είπε ακόμη ότι ο πληθωρισμός παραμένει πολύ πιο πάνω του μακροπρόθεσμου στόχου και σημείωσε ότι τα προβλήματα στην αλυσίδα τροφοδοσίας θα διαρκέσουν περισσότερο απ΄ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί. Ωστόσο, αναμένεται να αρχίσει να υποχωρεί στη διάρκεια του τρέχοντος έτους.

«Το καλύτερο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να προωθήσουμε μία μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, κάτι που απαιτεί σταθερότητα των τιμών και η Fed παραμένει δεσμευμένη σε αυτό το στόχο», είπε χαρακτηριστικά.

Όσο για την επικοινωνιακή πολιτική της Fed, ο Πάουελ ανέφερε ότι έχει λειτουργήσει επιτυχώς και υπογράμμισε ότι οι χρηματοοικονομικές συνθήκες έχουν σημασία μόνο όταν έχουν αντίκτυπο στο διπλό στόχο της κεντρικής τράπεζας, δηλ. τη σταθερότητα των τιμών και την αγορά εργασίας. «Η επικοινωνιακή πολιτική μας θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρη», είπε χαρακτηριστικά.  

Ο κορυφαίος κεντρικός τραπεζίτης είπε ότι ο ισολογισμός της Fed θα αρχίσει να συρρικνώνεται αφού πρώτα αρχίσουν οι επιτοκιακές αυξήσεις, χωρίς ωστόσο να έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής αποφάσεις για τον χρόνο και τον ρυθμό της συρρίκνωσης.

Αναφορικά με την αγορά εργασίας, είπε ότι η βελτίωσή της είναι γενικευμένη και ότι παραμένει ιστορικά ισχυρή, με τους μισθούς να αυξάνονται με τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και πολλά χρόνια. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News