Business & Finance Παρασκευή 21/01/2022, 17:54
BUSINESS & FINANCE

Εάν όχι ΑΕΠ, τότε τι; Ο δείκτης που θα αλλάξει τον όρο «οικονομία»

Εάν όχι ΑΕΠ, τότε τι; Ο δείκτης που θα αλλάξει τον όρο «οικονομία»

Ένα νέο είδος ΑΕΠ που θα μπορούσε να βελτιώσει την ζωή μας οραματίζονται οι ειδικοι: Το νέο είδος ΑΕΠ θα μπορούσε να μετρά την επιτυχία μίας χώρας βάσει της ισορροπίας επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, τα μέτρα που λαμβάνει για την προστασία του περιβάλλοντος και το πόσο ισχυρή είναι η δημοκρατία της. Χωρίς δηλαδή να μένει μόνο στο μέγεθος της οικονομίας.

Ανέκαθεν, η μέτρηση της επιτυχίας μίας χώρας γινόταν βάσει του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, δηλαδή το συνολικό ποσό όλων των αγαθών και υπηρεσιών που παράγονται ετησίως. Ορισμένοι όμως και ιδίως μετά την επέλαση της πανδημίας κρίνουν ότι το ΑΕΠ είναι ένας ξεπερασμένος δείκτης, που αγνοεί στοιχεία χωρίς εγγενή οικονομική αξία, όπως το περιβάλλον και η ευεξία των πολιτών.

«Υπήρχαν έντονες διαφωνίες στην αρχή σχετικά με το τι θα έπρεπε και τι δεν θα έπρεπε να συμπεριληφθεί. Πώς ορίζουμε τον όρο οικονομία; Η απόφαση που ελήφθη ήταν να μην συμπεριλαμβάνονται οι πιο άτυπες μορφές εργασίας που γίνεται στο σπίτι», τονίζει στο World Economic Forum η Diane Coyle καθηγήτρια δημόσιας πολιτικής στο πανεπιστήμιο του Cambridge.

Η ίδια συνεχίζει λέγοντας: «Ένα μεγάλο μέρος της εργασίας αυτής γίνεται σε πολλές χώρες από γυναίκες, πράγματα όπως η φροντίδα των παιδιών, το καθάρισμα και το μαγείρεμα. Επίσης, δεν περιλαμβάνονται πολλές από τις υπηρεσίες που λαμβάνουμε από τη φύση.» Η ίδια σημείωσε ότι τις δεκαετίες του 1960 και του 1970, υπήρχαν ακτιβιστές που προειδοποιούσαν για τις δυσμενείς συνέπειες του να μην καταλαβαίνει κανείς το βάρος που σηκώνει η φύση για την συνέχιση της οικονομικής δραστηριότητας.

Το παγκόσμιο ΑΕΠ έχει διογκωθεί από το 1970, κάνοντας τον πλανήτη 30 φορές πλουσιότερο χωρίς ωστόσο να μετρούνται όλοι οι παράγοντες. Σε πραγματικούς όρους, τα εισοδήματα σε ορισμένα επαγγέλματα έχουν αυξηθεί ελάχιστα λόγω του πληθωρισμού και της αύξησης του πληθυσμού.

Ταυτόχρονα, το παγκόσμιο ανθρακικό αποτύπωμα έχει διογκωθεί. Συγκεκριμένα, από το 2019 ο κόσμος χρησιμοποιεί διπλάσιες πηγές ενέργειας σε σχέση με αυτές που παράγει.

Το παράδειγμα της Νέας Ζηλανδίας

Η Νέα Ζηλανδία έχει κάνει ήδη τα πρώτα βήματα για μεταρρυθμίσεις της μέτρησης του ΑΕΠ. «Στους παραδοσιακούς δείκτες, τα πλεονάσματα του προϋπολογισμού, ο κόσμος θα μας έβλεπε και θα έλεγε “τα πάτε καλά”, αλλά έχουμε αύξηση των αστέγων και τα υψηλότερα ποσοστά αυτοκτονιών στον ΟΟΣΑ. Το σχέδιό μας είναι, μέσω του έργου που κάνουμε γύρω από την ευεξία, ένα πλαίσιο για την ποιότητα ζωής να αντιμετωπίζει την κοινωνική ευεξία του έθνους μας, όχι μόνο την οικονομική», έχει τονίσει στο παρελθόν η Jacinda Ardern, πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας.

Το πλαίσιο για την ποιότητα ζωής συνδυάζει το εισόδημα με παράγοντες όπως η ισορροπία μεταξύ ζωής και εργασίας, κοινωνική συνοχή, προσδόκιμο ζωής, περιβάλλον και τη δύναμη της δημοκρατίας.

Η ίδια ιδέα εξετάζεται και σε άλλα μέρη του κόσμου. Τo Beyond GDP της Ε.Ε. για παράδειγμα είναι μία ομάδα πολιτικών, οικονομολόγων και ακτιβιστών που προσπαθεί να βρει μία νέα μέτρηση της υγείας μίας κοινωνίας.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

Εσείς ποιον εμπιστεύεστε περισσότερο για να φέρει μία πραγματική αλλαγή;

Προσωρινός ή μόνιμος ο πληθωρισμός; Πόσο απειλεί την ανάκαμψη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News