BUSINESS & FINANCE

DCS Delphic Strategies: Πρόβλεψη-έκπληξη για ανάπτυξη 8% και το 2022

DCS Delphic Strategies: Πρόβλεψη-έκπληξη για ανάπτυξη 8% και το 2022

Από τον Ιούνιο του 2021, όταν ακόμα οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών τοποθετούσαν τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας για τη χρονιά στο 4%, η DCS Delphic Strategies προέβλεπε ότι το έτος θα έκλεινε με αύξηση του ΑΕΠ πάνω από 8%. Έχοντας επιβεβαιωθεί για το 2021, η συμβουλευτική εταιρεία επιστρέφει με μία πρόβλεψη που είναι και πάλι πολύ πιο επιθετική από εκείνη της αγοράς. Το 2022 θα φέρει και αυτό ανάπτυξη γύρω στο 8%, προβλέπει, την ώρα που ο μέσος όρος των προβλέψεων των αναλυτών τοποθετεί τον πήχυ γύρω στο 4,1%.

Η πρόβλεψη της DCS Delphic Strategies για ανάπτυξη 8% στηρίζεται στην εκτίμησή της ότι η ιδιωτική κατανάλωση θα αυξηθεί κατά 5%, οι ακαθάριστες επενδύσεις πάγιου κεφαλαίου θα ενισχυθούν κατά 16% και οι εξαγωγές θα εκτιναχθούν (τόσο λόγω του τουρισμού όσο και των εξαγωγών προϊόντων), συνυπολογίζοντας, ωστόσο, το αυξημένο κόστος των ενεργειακών εισαγωγών.

Γιατί, όμως, έπεσαν τόσο έξω στις προβλέψεις τους για την ελληνική οικονομία οι αναλυτές το 2021; «Το consensus έχει αποτύχει, μεταξύ άλλων, να εκτιμήσει τη μη γραμμικότητα του ανοίγματος της οικονομίας μετά τα lockdowns, καθώς τα μοντέλα των προβλέψεων έχουν φτιαχτεί, ουσιαστικά, για να είναι γραμμικά», εξηγεί ο Ίναχος Λάζος, ιδρυτής και επικεφαλής της DCS Delphic Strategies, της συμβουλευτικής εταιρείας μεγάλων επενδυτικών κεφαλαίων, με πελάτες funds από την Ασία, Ευρώπη και Αμερική.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της εταιρείας, η σωρευτική ονομαστική αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ για την περίοδο 2020-2023 θα φτάσει στο 31%, καθώς και τα στοιχεία του 2021 θα αποδειχθούν υψηλότερα του 8% που περιμένει το consensus, και συγκεκριμένα κοντά στο 9-10%.

Καθώς ο τουρισμός έχει ανακτήσει μόνο το 70% των εσόδων του 2019, τα περιθώρια ανόδου για το 2022 δεν έχουν εξαντληθεί, όμως όπως τονίζει η DCS Delphic Strategies, η ελληνική οικονομία δεν στηρίζεται πια αποκλειστικά στον τουρισμό, αφού οι επενδύσεις αναμένεται να φτάσουν το 2022 στα υψηλά δεκαετιών (ως ποσοστό του ΑΕΠ).

Την ίδια στιγμή, η εγχώρια κατανάλωση αναμένεται να αυξηθεί κατά 3-5% το 2022, βρίσκοντας στήριξη στην ενίσχυση των εισοδημάτων αλλά και την  αύξηση του κατώτατου μισθού περίπου κατά 5%, καθώς αυτή επηρεάζει περίπου το 25% του εργατικού δυναμικού.

Κατόπιν τούτων, η DCS Delphic Strategies υπολογίζει ότι η διαδρομή της ελληνικής οικονομίας για την επιστροφή στα προ κρίσης χρέους επίπεδα έχει επιταχυνθεί έως και κατά μία δεκαετία. Έτσι, εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα καλύψει το χαμένο έδαφος της κρίσης έως το 2025 σε ονομαστικούς όρους και έως το 2031 σε πραγματικούς όρους.

Το χρέος και η επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα

Οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης μειώνουν τον δείκτη χρέους/ΑΕΠ, ο οποίος αναμένεται να κλείσει στο 190% το 2021, στο 173% το 2022 και στο 163% το 2023. «Πιστεύουμε ότι οι οίκοι αξιολόγησης θα ξαφνιαστούν από αυτή την τροχιά και θα αναγκαστούν να αναβαθμίσουν την Ελλάδα», σημειώνει ο κ. Λάζος.

Συγκεκριμένα, προβλέπει ότι μέσα στο 2022 η ελληνική πιστοληπτική αξιολόγηση θα έχει αναβαθμιστεί στο ΒΒ+ με θετικές προοπτικές (χωρίς να αποκλείεται  και η διαμόρφωσή της ένα σκαλοπάτι υψηλότερα, δηλαδή στην επενδυτική βαθμίδα, από έναν οίκο), ανοίγοντας τον δρόμο για την έξοδο από το junk. Οι εκλογές του 2023 θα είναι το μόνο εμπόδιο που απομένει για την επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα, σημειώνεται.

Το χρηματιστήριο

Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα είναι, σύμφωνα με την DCS Delphic Strategies, ο ισχυρότερος καταλύτης για το χρηματιστήριο της Αθήνας, αφού θα επιτρέψει την επιστροφή των ελληνικών μετοχών στους δείκτες των ανεπτυγμένων αγορών. Η αγορά αναμένεται να προεξοφλήσει τουλάχιστον εν μέρει αυτή την εξέλιξη μέσα στο 2022.

Διαβάστε επίσης: 

Η ελληνική οικονομία το 2022: Οι προβλέψεις 12 ξένων οίκων

HSBC: Ανάπτυξη 4,5% και πληθωρισμό 2,4% θα φέρει στην Ελλάδα το 2022

Societe Generale: Η Ελλάδα αφήνει πίσω το παρελθόν – Τρεις αναβαθμίσεις μέσα στο 2022

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News