BUSINESS & FINANCE

Πώς θα στηριχθούν εργαζόμενοι και επιχειρήσεις – Τα νέα μέτρα που ετοιμάζονται

Τι θα γίνει με τα κορωνοχρέη

Πώς θα στηριχθούν εργαζόμενοι και επιχειρήσεις – Τα νέα μέτρα που ετοιμάζονται

Στη δεύτερη φάση των μέτρων φαίνεται πως περνά άμεσα η κυβέρνηση με στόχο την στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων, με τις ανακοινώσεις να αναμένονται ακόμη και τη Παρασκευή. 

Στόχος της πρώτης φάσης των μέτρων ήταν η στήριξη των θέσεων εργασίας στις επιχειρήσεις που πλήττονται λόγω των περιοριστικών μέτρων. Και σε αυτή τη φάση το μεγαλύτερο στοίχημα είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας.  

Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται επέκταση των αναστολών και σε άλλες κατηγορίες καταστημάτων της εστίασης πέραν εκείνων που διαθέτουν μουσική και για τα οποία τρέχουν ήδη οι αναστολές συμβάσεων. 

Βέβαια οι εξελίξεις με την πανδημία θα κρίνουν και αν χρειάζεται και χρονική επέκταση των αναστολών. Έτσι αν τα περιοριστικά μέτρα «τραβήξουν» και μετά τις 17 Ιανουαρίου είναι σίγουρο ότι θα δούμε επανάληψη του μέτρου των αναστολών και τον επόμενο μήνα. 

Στο πακέτο των μέτρων δεν αποκλείεται να περιλαμβάνεται και μια νέα παράταση για την αποπληρωμή των κορωνοχρεών. Η νέα προθεσμία για την υπαγωγή στη ρύθμιση των 36-72 δόσεων για τα κορονοχρέη λήγει στις 26 Ιανουαρίου, ενώ έως και την 31 Ιανουαρίου θα πρέπει οι επιχειρηματίες  να πληρώσουν τη πρώτη δόση. Το οικονομικό επιτελείο έτσι εξετάζει να δώσει μια νέα αναστολή των χρεών αυτών. 

Το νέο πακέτο αναμένεται να περιέχει και κάποια μέτρα «ανάσας» – ρευστότητας για τις επιχειρήσεις που πλήττονται εξ ολοκλήρου λόγω της απαγόρευσης μουσικής. Για αυτή τη περίπτωση φαίνεται πως θα κινητοποιηθούν κοινοτικοί πόροι ώστε να πέσει «ζεστό» χρήμα στα ταμεία των επιχειρήσεων.  

Παρόλα αυτά, οι όποιες ενισχύσεις δεν θα είναι οριζόντιες αλλά θα εξαρτηθούν από τη πτώση του τζίρου που υπέστησαν οι επιχειρήσεις λόγω των περιοριστικών μέτρων. Για αυτό άλλωστε το οικονομικό επιτελείο θέλει να έχει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για τι απώλειες που έχουν οι επιχειρήσεις και βέβαια ποια θα είναι  εξέλιξη της πανδημίας γενικότερα στο τέλος του Ιανουαρίου. Έτσι στο τέλος του Ιανουαρίου θα κριθεί εξ ολοκλήρου και πως θα τρέξει το νέο σχήμα των ενισχύσεων. 

Σημαντική βέβαια ανάσα στις επιχειρήσεις δίνει και η παράταση της ισχύος του μέτρου των παγίων δαπανών μέχρι και τις 30 Ιουνίου. Πρόκειται ουσιαστικά για τα κουπόνια «κέρδισαν» βάσει κριτήριων οι επιχειρήσεις για την εξόφληση χρεών φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών. 

Διαβάστε επίσης: 

Eπιστρεπτέες προκαταβολές: Θα γίνει επιπλέον κούρεμα;

Εστίαση: Ποια μέτρα προτείνουν οι επαγγελματίες 

Μέτρα στήριξης: Παρατείνεται η επιδότηση παγίων δαπανών 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News