BUSINESS & FINANCE

Η Όμικρον φέρνει νέα μέτρα: Ήρθε η ώρα για τα ταμειακά διαθέσιμα;

Η Όμικρον φέρνει νέα μέτρα: Ήρθε η ώρα για τα ταμειακά διαθέσιμα;

Ανησυχία επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο, καθώς η  Όμικρον επελαύνει και οι ειδικοί προβλέπουν ότι τα ημερήσια κρούσματα θα μπορούσαν να φθάσουν ακόμη και τα 20.000. Η εικόνα αυτή ενδεχομένως να οδηγήσει σε μια νέα δέσμη περιοριστικών μέτρων που σίγουρα δεν θα ήταν τόσο «αναίμακτη» οικονομικά όσο αυτά που ανακοινώθηκαν χθες. 

Από την πλευρά του, το οικονομικό επιτελείο παρατηρεί και καταγράφει τις εξελίξεις, ενώ προσπαθεί να σταθμίσει την κατάσταση και να προετοιμάσει το πεδίο ώστε εάν χρειαστεί, να ληφθούν πρόσθετα μέτρα οικονομικής στήριξης. Πάντως οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι καθοριστικές για να ξεκαθαρίσει το τοπίο για το εάν θα προκύψουν νέες ανάγκες στην οικονομία. Η μεγαλύτερη ανησυχία, βέβαια, όπως εξηγούν αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, είναι πώς θα επηρεάσει η πανδημία την ψυχολογία της αγοράς και των καταναλωτών 

Υπάρχουν χρήματα για επιπλέον οικονομικά μέτρα;

Στην αρχή της πανδημίας, το 2020 αλλά και το 2021, όταν χρειάστηκαν πολύ σκληρά περιοριστικά μέτρα, η κυβέρνηση μπορούσε να χρηματοδοτήσει τις όποιες οικονομικές ανάγκες που προέκυπταν μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων, αφού η Ευρώπη είχε αποφασίσει να δράσει ενωμένη έναντι στον νέο εχθρό που εκτός από ζωές, απειλούσε και την παγκόσμια οικονομία. 

Το 2022 όμως, είναι διαφορετικό καθώς δεν προβλέπεται επιπλέον στήριξη των οικονομίων μέσω νέων ευρωπαϊκών πακέτων λόγω του Covid-19. Έτσι, το βλέμμα του οικονομικού επιτελείου στρέφεται πλέον προς το προϋπολογισμό αλλά και τα ταμειακά διαθέσιμα. 

Στον προϋπολογισμό του 2022 έχει προβλεφθεί  ειδικό αποθεματικό Covid ύψους 1 δισ. ευρώ, ποσό όμως το οποίο θα «καεί» γρήγορα αν τα χειρότερα σενάρια για την Όμικρον επαληθευτούν και χρειαστούν τελικά σκληρότερα μέτρα. 

Η άλλη λύση που έχει το οικονομικό επιτελείο είναι τα ταμειακά διαθέσιμα, που αυτή τη στιγμή ανέρχονται στα 39,5 δισ. ευρώ, τα οποία βέβαια δεν μπορούν να αναλωθούν  τόσο εύκολα όσο φαίνεται. Όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, δεν μπορεί να γίνει αλόγιστη χρήση αυτών των πόρων. 

Πρώτον, η χώρα αυτήν τη στιγμή έχει ένα πρωτογενές έλλειμμα που θα κλείσει στο 7% του ΑΕΠ για το 2021. Αυτό σημαίνει πως το κράτος δαπανά περίπου 13 δισ. ευρώ παραπάνω σε σχέση με ό,τι εισπράττει. Περίπου 10 δισ. ευρώ από τα διαθέσιμα θα αναλωθούν το 2022 για να κλείσει το έλλειμμα.

Δεύτερον, τα ταμειακά διαθέσιμα θα πρέπει επίσης να χρησιμοποιηθούν με φειδώ καθώς η χώρα έχει ένα υψηλό χρέος. Οι καθαρές χρηματοδοτικές ανάγκες  για την εξυπηρέτηση του χρέους της χώρας για το 2022 ανέρχονται στα 16 δισ. ευρώ με τα 14 δισ. να προέρχονται από νέο δανεισμό μέσα στο 2022. Εάν η χώρα δεν έχει τα υψηλά διαθέσιμα και την ίδια ώρα δεν έχει κατακτήσει την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα, η έξοδός της σε περιβάλλον αβεβαιότητας θα ήταν σχεδόν απαγορευτική για το κόστος του δανεισμού της.

Παράλληλα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι από τα 39,5 δισ. ευρώ, τα 15,7 δισ. ευρώ είναι το «δεσμευμένο» μαξιλάρι του ESM, το οποίο προϋποθέτει αυστηρές προϋποθέσεις για να χρησιμοποιηθεί. 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News