Business & Finance Τετάρτη 15/12/2021, 18:08
BUSINESS & FINANCE

Γιατί έχει σημασία να ξυπνάμε νωρίς το πρωί;

Γιατί έχει σημασία να ξυπνάμε νωρίς το πρωί;

«Χαρισματικός γεννιέσαι, δεν γίνεσαι» μπορεί να υποστηρίζουν κάποιοι, ωστόσο νέα έρευνα καταδεικνύει πως πρόκειται για μία δεξιότητα η οποία εξαρτάται από μία απλή ερώτηση: Είστε περισσότερο λειτουργικοί την ημέρα ή τη νύχτα;

Σύμφωνα με έρευνα του Indiana University και του University of Washington, η χαρισματικότητα συνδέεται στενά με τον κιρκάδιο ρυθμό, έναν τρόπον τινά βιολογικό ρολόι, το οποίο ρυθμίζει τον ύπνο μας, τις διανοητικές λειτουργίες και τη διάθεσή μας.

Η έρευνα καταδεικνύει ότι όσοι σηκώνονται νωρίς μπορούν να αναδείξουν καλύτερα τα στοιχεία της προσωπικότητάς τους τις πρωινές ώρες και είναι πιο εμψυχωτικοί. Αντιθέτως, όσοι είναι λειτουργικοί το βράδυ μπορούν να είναι πιο πειστικοί.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει πως εάν θέλετε να εντυπωσιάσετε κάποιον, δεν χρειάζεται να ξοδέψετε ώρες προβάροντας τα λόγια σας. Αντιθέτως, αρκεί να συναντηθείτε τη σωστή ώρα της ημέρας.

«Η χαρισματικότητα παρουσιάζει διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας, επομένως δεν είναι ακριβώς κάτι με το οποίο γεννιόμαστε – αλλά μπορούμε να το μάθουμε», δήλωσε ο Cristiano Guarana που συμμετείχε στην σχετική έρευνα.

Ο ίδιος μάλιστα επισημαίνει ότι υπάρχουν ειδικά τεστ, τα τεστ χρονοτύπου, τα οποία δείχνουν τις ώρες κατά τις οποίες τείνετε να είστε πιο χαρισματικοί. «Μπορείτε να κανίσετε την ημέρα σας και να ρθυμίσετε το πρόγραμμά σας βάσει αυτών των διακυμάσεων ενέργειας που παρουσιάζετε», λέει ο Guarana.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι είναι πρωινός, επομένως γενικά βάζει τις πιο σημαντικές του υποχρεώσεις το πρωί. «Αφήνω το απόγευμα για τις υποχρεώσεις που δεν είναι πολύ απαιτητικές, τονίζει ο ίδιος στο CNBC.

Για την έρευνα χρησιμοποιήθηκαν τεστ χρονοτύπου, χωρίζοντας 131 φοιτητές σε ομάδες πρωινών και βραδινών. Στη συνέχεια, οι ερευνητές ζήτησαν από τους φοιτητές να ετοιμάσουν ομιλίες που θα έδιναν στην αποφοίτησή τους στις 7 το πρωί ή τα μεσάνυχτα και αξιολόγησαν το πόσο εμψυχωτικές ήταν.

Σύμφωνα με το πόρισμα της έρευνας οι πρωινές ομιλίες προκαλούσαν περισσότερη έμπνευση, ενώ οι ομιλίες που πραγματοποιούνταν τα μεσάνυχτα ήταν πιο πειστικές.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Γιατί ο Μπιλ Γκέιτς δεν έπαθε ποτέ burnout: Η συνταγή του για να το αποφύγετε

Συνέντευξη για δουλειά: Πώς θα κάνετε το βιογραφικό σας να ξεχωρίσει

Ποια είναι η ιδανική ώρα να πέφτουμε για ύπνο;

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News