Business & Finance Τρίτη 14/12/2021, 21:45
ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βloomberg: Οι προβλέψεις της ΕΚΤ θα δείξουν πτώση του πληθωρισμού κάτω του 2% το 2023 και 2024

Βloomberg: Οι προβλέψεις της ΕΚΤ θα δείξουν πτώση του πληθωρισμού κάτω του 2% το 2023 και 2024

νέες προβλέψεις της ΕΚΤ αναμένεται να δείξουν ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει κάτω από το στόχο του 2% το 2023 και 2024, σύμφωνα με πηγές, γεγονός που θα δώσει στην πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρντ τη στήριξη για να αποκλείσει μία γρήγορα αύξηση των επιτοκίων. 

Παρότι ο ρυθμός αύξησης των τιμών καταναλωτή το επόμενο έτος θα είναι υψηλότερος από το 2,2% που είχε προβλεφθεί το Σεπτέμβριο, θα υποχωρήσει σταδιακά, σημειώνουν οι πηγές χωρίς ωστόσο να δώσουν ακριβή νούμερα για το επόμενο έτος. 

Οι προβλέψεις, οι οποίες θα επεκταθούν έως το 2024 για πρώτη φορά στη συνεδρίαση της Πέμπτης, αποτελούν σημαντικό παράγοντα που θα καθορίσουν τη μεταπανδημική νομισματική πολιτική της ΕΚΤ. Η κεντρική τράπεζα απέφυγε κάθε σχόλιο. 

Η προοπτική για τον πληθωρισμό

Source: Eurostat, ECB

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι πάντως δεν αναμένουν επιτοκιακή αύξηση έως το 2023 το ενωρίτερο, παρότι οι αγορές χρήματος στοιχηματίζουν σε επιτοκιακή αύξηση των 10 μονάδων βάσης το Δεκέμβριο του 2022. 

Η Λαγκάρντ δεν κατάφερε να δώσει στους επενδυτές τη σωστή καθοδήγηση για την επόμενη κίνησή της, επιμένοντας ότι η σημερινή άνοδο του πληθωρισμού, στο 4,9% το Νοέμβριο, είναι προσωρινή. Η προοπτική ότι η αύξηση των τιμών καταναλωτή θα μετριαστεί κάτω από το 2% από το 2023, ενδυναμώνει την άποψη της προέδρου της ΕΚΤ. 

Σύμφωνα με την πηγή, οι προβλέψεις της ΕΚΤ θα δείξουν ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει οριακά μόνο κάτω από το στόχο τόσο το 2023 όσο και το 2024 και δεν υπάρχουν ενδείξεις που θα μπορούσαν να υποδηλώσουν ανοδικό κίνδυνο. Οι ενδείξεις αυτές είναι το κόστος κατοικιών – μία νέα παράμετρο που εξετάζει πλέον η ΕΚΤ στη στρατηγική της καθώς και κάποιες ανακοινώσεις που έχουν μεν γίνει αλλά δεν έχουν τεθεί ακόμη σε ισχύ, όπως η αύξηση 25% του ελάχιστου μισθού, σύμφωνα με αξιωματούχο. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News