Business & Finance Τρίτη 16/11/2021, 13:37
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

WSJ: Κινεζική κρατική εταιρεία αγόρασε «κρυφά» ιταλική κατασκευάστρια drones

WSJ: Κινεζική κρατική εταιρεία αγόρασε «κρυφά» ιταλική κατασκευάστρια drones

Χωρίς καν να το γνωρίζουν οι ιταλικές και ευρωπαίκές αρχές, η ιταλική κατασκευάστρια στρατιωτικών drones πέρασε στα χέρια δύο κινεζικών κρατικών εταιρειών πριν από τρία και πλέον χρόνια μέσω μίας offshore, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.  

Η offshore Mars (HK) Information Technology ξεκίνησε τη διαδικασία μεταφοράς της τεχνικής και πνευματικής ιδιοκτησίας της Alpi σε μια νέα τοποθεσία παραγωγής στην Κίνα.

Η Mars αγόρασε τον Ιούλιο του 2018 το 75% της ιταλικής εταιρείας κατασκευής μη επανδρωμένων αεροσκαφών Alpi Aviation έναντι 4 εκατ. ευρώ ή 4,6 εκατ. δολαρίων. Η Mars επένδυσε επίσης επιπλέον 1,5 εκατ. ευρώ στην Alpi, ποσό που η ιταλική αστυνομία χαρακτήρισε ως υπερπληρωμή.

Οι ιταλικές αρχές διερευνούν τη συμφωνία του 2018, συμπεριλαμβανομένου του κατά πόσον η Alpi έπρεπε να είχε ενημερώσει την ιταλική κυβέρνηση για την πώληση του μεριδίου, καθώς και κατά πόσον η Alpi είχε μεταφέρει τεχνολογία και είχε ξεκινήσει την παραγωγή στην Κίνα.

Η Mars εισήχθηκε στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ μόλις δύο μήνες πριν από τη συμφωνία με την Alpi. 

Η αστυνομία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Mars ήταν μια εταιρεία-βιτρίνα που συνδέεται με δύο κινεζικές εταιρείες που ελέγχονται από το κράτος.

Η αστυνομία εντόπισε την ιδιοκτησία της Mars στην Alpi στην China Railway Rolling Stock Corp ή CRRC – μια μεγάλη κινεζική κρατική σιδηροδρομική εταιρεία – και σε μια επενδυτική ομάδα που ελέγχεται από τη δημοτική αρχή της πόλης Wuxi. Έκθεση του Reuters τον Σεπτέμβριο ανέφερε τον επενδυτικό όμιλο ως China Corporate United Investment Holding.

Η Alpi είχε προμηθεύσει με drones την ιταλική πολεμική αεροπορία τα οποία χρησιμοποιήθηκαν στο Αφγανιστάν.

Η ιταλική εταιρεία κατασκευής drones αρνήθηκε, σύμφωνα με την εφημερίδα, ότι παραβίασε τους νόμους για τη μεταφορά στρατηγικών πληροφοριών και τεχνολογίας εκτός Ιταλίας. Η εταιρεία δήλωσε επίσης ότι η πώληση του μεριδίου της ήταν διαφανής και έγινε σε πραγματική αξία.

Ωστόσο, οι ευρωπαϊκές εταιρείες υποχρεούνται να αναφέρουν στις αρχές τις σχετικές εξαγορές από το εξωτερικό, ειδικά όταν οι συμφωνίες αφορούν τον τομέα της ασφάλειας. Το 2018, η Ε.Ε. θέσπισε ένα νέο πλαίσιο προκειμένου να ασκεί μεγαλύτερο έλεγχο στις κινεζικές εξαγορές. 

Από την πλευρά της, η ιταλική κυβέρνηση έχει το δικαίωμα να ασκήσει βέτο σε εξαγορές από αγοραστές εκτός ΕΕ σε κλάδους που θεωρούνται στρατηγικής σημασίας, όπως η άμυνα και οι επικοινωνίες.

moneyreview.gr με πληροφορίες από WSJ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News