ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Athens Metro Mall: Ο νέος ομολογιακός δανεισμός και οι ζημιές του 2020

Ποιο είναι το ύψος του νέου ομολογιακού δανείου που εξασφάλισε η Talima του Π.Κωνσταντίνου

Athens Metro Mall: Ο νέος ομολογιακός δανεισμός και οι ζημιές του 2020

Ομολογιακό δανεισμό, ύψους 1,725 εκατ. ευρώ, εξασφάλισε η Talima του ομογενή από τη Βενεζουέλα Π.Κωνσταντίνου που έχει υπό την κυριότητά της και τη διαχείρισή της το εμπορικό κέντρο Athens Metro Mall στον Άγιο Δημήτριο Αττικής. Το ομολογιακό που καλύπτει η Εθνική Τράπεζα, θα κατευθυνθεί για την ικανοποίηση των χρηματοδοτικών αναγκών της εταιρείας, η οποία το 2020 εμφάνιζε ζημίες που αποδίδονται στις επιπτώσεις της πανδημικής κρίσης. Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις που ενέκρινε η διοίκηση της Talima, πριν από περίπου ένα μήνα, η εταιρεία κατέγραψε το 2020 μειωμένες πωλήσεις κατά 57%, στα 13,7 εκατ. ευρώ και αποτελέσματα προ φόρων και τόκων ύψους 811,2 χιλ. ευρώ έναντι 4,4 εκατ. ευρώ.

Πέρυσι η εταιρεία εμφάνισε καθαρές ζημίες 424,7 χιλ. ευρώ, έναντι κερδών 1,7 εκατ. ευρώ, διαθέτοντας συσσωρευμένες ζημίες 661,2 χιλ. ευρώ (στοιχεία 31ης Δεκεμβρίου). Η Talima διαθέτει καθαρή θέση της τάξεως των 12 εκατ. ευρώ και μακροπρόθεσμα δάνεια ύψους 50,6 εκατ. ευρώ.

Το 2018 προχώρησε σε έκδοση δωδεκαετούς διάρκειας ομολογιακού δανείου ύψους 63,3 εκατ. ευρώ, για την εξόφληση δανείων προς τράπεζα του εξωτερικού, του οποίου το υπόλοιπο ανερχόταν σε 53,8 εκατ. ευρώ στα τέλη του 2020. Το συγκεκριμένο ομολογιακό συνοδεύεται με προσημείωση ‘α σειράς 132 εκατ. ευρώ επί του ακινήτου του Athens Metro Mall, ενέχυρο προθεσμιακής κατάθεσης 1,5 εκατ. ευρώ και εκχώρηση απαιτήσεων από συμβάσεις εμπορικής συνεργασίας και ασφαλιστικές αποζημιώσεις, όπως και από ενέχυρο μετοχικού κεφαλαίου.

Τα μεγέθη της εταιρείας επηρεάστηκαν σημαντικά λόγω της αναστολής λειτουργίας του εμπορικού κέντρου, από τις 14 Μαρτίου μέχρι και την 17η Μαΐου και από τις 7 Νοεμβρίου έως και τις 13 Δεκεμβρίου του 2020, στο πλαίσιο της εφαρμογής των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας. 

Το Athens Metro Mall εγκαινιάστηκε τον Νοέμβριο του 2010 κι ευνοείται λόγω της τοποθεσίας του, καθώς βρίσκεται διπλά σε σταθμό του Μετρό και επί της Λεωφόρου Βουλιαγμένης.

Η νέα επένδυση

Η οικογένεια Κωνσταντίνου μέσω της εταιρείας Panita Ltd επιδιώκει να αναπτύξει ένα νέο εμπορικό κεντρο στην Λυκόβρυση που αποτελεί επένδυση 93,5 εκατ.ευρώ.  Επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) στο πλαίσιο κατάρτισης του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπλασης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ) για το εμπορικό και ψυχαγωγικό κέντρο γνωμοδότησε, προ ημερών, αρνητικά το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, όπως είχε μεταδώσει το moneyreview.gr .

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News