ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

«Μπλόκο» της Περιφέρειας Αττικής στο mall της Μεταμόρφωσης

«Μπλόκο» της Περιφέρειας Αττικής στο mall της Μεταμόρφωσης

Αρνητική, κατά πλειοψηφία, είναι, κατά πληροφορίες, η γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής για την επένδυση προϋπολογισμού 93,5 εκατ. ευρώ της Panita Ltd., που έχει ως αντικείμενο την υλοποίηση εμπορικού και ψυχαγωγικού κέντρου στους δήμους Μεταμόρφωσης και Πεύκης Λυκόβρυσης.

Χθες, το Περιφερειακό Συμβούλιο σε εξ’ αναβολής συνεδρίασή του εκλήθη να γνωμοδοτήσει επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) στο πλαίσιο κατάρτισης του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπλασης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ) για το εμπορικό και ψυχαγωγικό κέντρο.

Όπως αναφέρουν στην αγορά, το συγκεκριμένο έργο είναι το πρώτο, στην κατηγορία του, που «μπλοκάρει» το Περιφερειακό Συμβούλιο μετά την ανάδειξη ως Περιφερειάρχη Αττικής του Γ. Πατούλη. Κι αυτό, παρότι τον Δεκέμβριο του 2019 με απόφαση της διυπουργικής επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων, όπου μετείχαν οι υπουργοί Ανάπτυξης, Οικονομικών, Τουρισμού, Ενέργειας και Περιβάλλοντος Αδ. Γεωργιάδης, Χρ. Σταϊκούρας, Χ. Θεοχάρης, Κ. Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Εξωτερικών Κ. Φραγκογιάννης, εγκρίθηκε ως στρατηγική επένδυση.  Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνον η παράταξη «Δημιουργία Ξανά» του Θάνου Τζήμερου ψήφισε κατά της εισήγησης για αρνητική γνωμοδότηση της ΣΜΠΕ.

Η εξέλιξη αυτή διαφοροποιεί τα δεδομένα για το project που σχεδιάζεται να υλοποιηθεί σε μία περιοχή με χρήση ΒΙΠΑ-ΒΙΟΠΑ προς εξυγίανση, δηλαδή είναι έντονα τα «κατάλοιπα» της προϋπάρχουσας οχλούσας δραστηριότητας.  

Το έργο

Η ΣΜΠΕ, επί της οποίας γνωμοδότησε αρνητικά το Περιφερειακό Συμβούλιο, προβλέπει την ανάπτυξη του νέου εμπορικού πάρκου σε συνολική έκταση 85,6 στρεμμάτων, περιλαμβάνοντας: εμπορικό κέντρο, εμπορικά καταστήματα και πολυκαταστήματα, αναψυκτήρια και χώρους εστίασης, σούπερ μάρκετ, εμπορικές εκθέσεις, γραφεία, αθλητικό κέντρο και παιδική χαρά, πάρκο, στούντιο, κινηματογράφους, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, εμπορικές αποθήκες, χώρους συνάθροισης κοινού.

Προβλέπει ακόμη υποστηρικτικές λειτουργίες, όπως  διαγνωστικό  κέντρο, χώρο στάθμευσης  άνω  των  2000  θέσεων,  παρατηρητήριο  (Landmark)  με  χρήση  χώρου εστίασης και εκθεσιακού χώρου. Μετά τις ρυμοτομήσεις, τις παραχωρήσεις στον Δήμο και την διάνοιξη των προτεινόμενων δρόμων η αξιοποιήσιμη για την ανάπτυξη έκταση είναι 75 στρέμματα.

Η επένδυση προϋπολογισμού 93,5 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα μπορούσε να υλοποιηθεί μέσα σε δύο χρόνια και οι θέσεις εργασίας που αναμένεται να δημιουργηθούν είναι 360 κατά την περίοδο υλοποίησης και 722 κατά την περίοδο λειτουργίας του κέντρου. Στον φάκελο της επένδυσης προβλέπεται ότι τουλάχιστον 20% των θέσεων εργασίας θα καλύπτεται από κατοίκους των οικείων δήμων.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News