Business & Finance Τρίτη 12/10/2021, 13:47
Α΄ ΕΞΑΜΗΝΟ

Σημάδια ανάκαμψης στην ευρωπαϊκή βιομηχανία ένδυσης– κλωστοϋφαντουργίας

Σημάδια ανάκαμψης στην ευρωπαϊκή βιομηχανία ένδυσης– κλωστοϋφαντουργίας

Σημάδια σταδιακής ανάκαμψης από την πανδημία εμφάνισε η ευρωπαϊκή βιομηχανία ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας το α΄ εξάμηνο του 2021, σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πλεκτικής και Έτοιμου Ενδύματος (ΣΕΠΕΕ). Πιο ενθαρρυντικά ήταν τα στοιχεία για το δεύτερο τρίμηνο, οπότε όλοι οι οικονομικοί δείκτες κατέγραψαν σημαντική βελτίωση η οποία, όπως σημειώνει ο Σύνδεσμος, οφείλεται στο άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων και στην επάνοδο της κανονικότητας στη λειτουργία των αγορών.

Η παραγωγή σημείωσε αύξηση που για το σύνολο του πρώτου εξαμήνου του 2021 ανήλθε σε 15,6% στην κλωστοϋφαντουργία και 2,5% στην ένδυση. Η μείωση στην απασχόληση, παρόλα τα μέτρα στήριξης πολλών χωρών, συνεχίστηκε στην κλωστοϋφαντουργία με -3,1% και στην ένδυση με -7,5%.

Ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων σημείωσε σημαντική άνοδο λόγω της αύξησης των λιανικών πωλήσεων και των εξαγωγών. Οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 17,1% στην κλωστοϋφαντουργία και κατά 7,3% στην ένδυση. Οι λιανικές πωλήσεις κατέγραψαν άνοδο 12,4% το πρώτο εξάμηνο που οφείλεται στην πορεία του δευτέρου τριμήνου.

Ανοδικά κινήθηκαν και οι εξαγωγές, καταγράφοντας αύξηση 16,1% στην ένδυση και 15,9% στην κλωστοϋφαντουργία. Σε αξία οι εξαγωγές για το σύνολο της αλυσίδας Ε/Κ ανήλθαν το α΄ εξάμηνο του 2021 σε 27,5 δις ευρώ από 23,7 δις ευρώ το 2020.

Αντίθετα, μείωση -15,8% κατέγραψαν οι εισαγωγές οι οποίες το πρώτο εξάμηνο του 2021 ανήλθαν σε 48,1 δις ευρώ. Η μεγάλη μείωση οφείλεται στην πτώση κατά -42% των εισαγωγών προϊόντων προστασίας από την Κίνα. Ειδικά στην ένδυση καταγράφεται μια μετακίνηση της παραγωγής στην ευρωμεσογειακή ζώνη με άνοδο των εισαγωγών κατά 43% από το Μαρόκο, 23% από Τουρκία και 19% από την Τυνησία.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News