Business & Finance Τετάρτη 6/10/2021, 16:00
BUSINESS & FINANCE

ΔΝΤ: Φοβίζει ο πληθωρισμός – Ως πότε

ΔΝΤ: Φοβίζει ο πληθωρισμός – Ως πότε

Διαταραχή της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας, εκτίναξη στις τιμές των κατοικιών και ελλείψεις πρώτων υλών συνδυάζονται με δεσμεύσεις των κυβερνήσεων για δαπάνες με τον κίνδυνο να οδηγήσουν τον δείκτη τιμών καταναλωτή πολύ υψηλότερα από ό,τι προβλέπει το κεντρικό σενάριο. Ποια είναι η εκτίμηση αλλά και το χρονοδιάγραμμα του ΔΝΤ, το οποίο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τον πληθωρισμό.

Διαβάστε επίσης: ΔΝΤ: Υποβαθμίζει κάτω του 6% τις εκτιμήσεις για την παγκόσμια ανάπτυξη

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο , το οποίο με σημερινή ανάλυσή του προειδοποιεί για τις επιπτώσεις της πρωτοφανούς φύσης της ανάκαμψης που είναι σε εξέλιξη στην παγκόσμια οικονομία, υπογραμμίζει ότι ο πληθωρισμός αναμένεται να πιάσει «ταβάνι» κατά τους τελευταίους μήνες του 2021 και να επιστρέψει στα προ-πανδημίας επίπεδα έως τα μέσα του 2022, τόσο στις ανεπτυγμένες όσο και στις αναδυόμενες οικονομίες, προβλέπει 

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ, ο πληθωρισμός στις ανεπτυγμένες οικονομίες θα κορυφώσει κατά τους τελευταίους μήνες του 2021 και θα πέσει περίπου στο 2% έως τα μέσα του 2022. Για τις αναδυόμενες οικονομίες, ο πληθωρισμός θα κορυφώσει στο 6,8% μέσα στο 2021 και θα πέσει περίπου στο 4%.

Διαβάστε επίσης: Προς το 4% καλπάζει ο πληθωρισμός – Τα βλέμματα στην ΕΚΤ

Μία αύξηση του πληθωρισμού που θα έχει διάρκεια, στις ανεπτυγμένες οικονομίες, θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναπάντεχη απόσυρση των υποστηρικτικών μέτρων νομισματικής πολιτικής, προκαλώντας αναταραχή στις αγορές. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, οι επιπτώσεις θα ήταν σοβαρές για τις αναδυόμενες οικονομίες, λόγω των εκροών κεφαλαίων και της υποτίμησης των νομισμάτων, όπως φάνηκε και κατά το λεγόμενο taper tantrum του 2013, τονίζει το ΔΝΤ.

Ο υψηλός πληθωρισμός θα έπληττε επίσης  όσους εξαρτώνται από τα εισοδήματα που βγάζουν από την εργασία τους (δηλαδή κυρίως τα άτομα χαμηλών εισοδημάτων)

Για να αποτραπούν τέτοια επεισόδια πληθωριστικών ανησυχιών, χρειάζεται ξεκάθαρη επικοινωνία από τις αρχές σε συνδυασμό με κατάλληλες νομισματικές και δημοσιονομικές πολιτικές, ανάλογα με το περιβάλλον της κάθε χώρας, καταλήγει το Ταμείο.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News