Business & Finance Τετάρτη 6/10/2021, 14:32
BUSINESS & FINANCE

Πύλη ανοιχτών δεδομένων ΤτΕ: Aύξηση 40% στις ετήσιες μοναδικές επισκέψεις

Πύλη ανοιχτών δεδομένων ΤτΕ: Aύξηση 40% στις ετήσιες μοναδικές επισκέψεις

Τρία χρόνια λειτουργίας συμπλήρωσε η πύλη ανοιχτών δεδομένων (open data portal) της Τράπεζας της Ελλάδος, μέσω της οποίας διατίθενται στους ερευνητές και στο ευρύ κοινό στατιστικά σύνολα δεδομένων, με στόχο τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε αυτά και την ενίσχυση της διαφάνειας. 

Με την έναρξη λειτουργίας της πύλης ανοιχτών δεδομένων τον Ιούλιο του 2018, η Τράπεζα της Ελλάδος έγινε από τις πρώτες κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως που διαθέτουν στοιχεία με αυτόν τον τρόπο. Στον τέταρτο χρόνο λειτουργίας της, η πύλη ανοιχτών δεδομένων συνεχίζει την ανοδική της πορεία σε όρους επισκεψιμότητας (αύξηση κατά 40% στις ετήσιες μοναδικές επισκέψεις και μεγαλύτερη του 100% στις λήψεις αρχείων μέσα στην τριετία), έχοντας αναβαθμίσει την τεχνολογική υποδομή της και εμπλουτιστεί με νέα σύνολα δεδομένων. 

Συνολικά διατίθενται 51 σύνολα δεδομένων με περισσότερα από 3.000 αρχεία σχετικά με μια πληθώρα θεμάτων, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται νομισματικά μεγέθη, η αγορά ακινήτων, τα δημόσια οικονομικά, το ισοζύγιο πληρωμών, οι τράπεζες, οι τιμές του χρυσού κ.ά. 

Το προσεχές διάστημα η Τράπεζα της Ελλάδος, πέρα από τον εμπλουτισμό των συνόλων δεδομένων της, θα διοργανώσει σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ) ενημερωτικές ημερίδες και εκδηλώσεις για την ενίσχυση της συνεργασίας της με πανεπιστημιακά ιδρύματα και ερευνητικούς φορείς, με σκοπό την πλήρη αξιοποίηση των ανοιχτών δεδομένων της μέσω της ανάπτυξης καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News