Business & Finance Τετάρτη 15/09/2021, 11:04
BUSINESS & FINANCE

Ο απατεώνας του Instagram: Από «Yahoo Boy» στα χέρια του FBI

Ο απατεώνας του Instagram: Από «Yahoo Boy» στα χέρια του FBI

Για τους 2,5 εκατ. followers του στο Instagram, ο Ramon Abbas είναι ο «Hushpuppi». Για το FBI, είναι ένας από τους διασημότερους απατεώνες. Αφότου δήλωσε ένοχος για ξέπλυμα χρήματος, κινδυνεύει να περάσει τα επόμενα 20 χρόνια σε αμερικανική φυλακή. 

Όμως ο άνθρωπος που κρύβεται πίσω από κυβερνοεπιθέσεις που έχουν κοστίσει εκατομμύρια στα θύματά του, ξεκίνησε ως μικροαπατεώνας (Yahoo Boy) στη Νιγηρία και έφτασε να ζει τη μεγάλη ζωή στο Ντουμπάι, όπου ήταν γνωστός ως «Billionaire Gucci Master». Το BBC ακολούθησε το νήμα της ζωής του, έως τη σύλληψή του, πέρυσι. 

Ο 37χρονος σήμερα Abbas μεγάλωσε σε μία φτωχή παραθαλάσσια περιοχή στη νοτιοανατολικά του Λάγος, της εμπορικής πρωτεύουσας της Νιγηρίας. 

Ο πατέρας του ήταν οδηγός ταξί και εκείνος δούλευε πλάι στην μητέρα του, στην αγορά. 

Καθώς μεγάλωνε, ο Abbas απολάμβανε να πετάει τα χρήματά του, θυμάται ένας ντόπιος. «Ήταν γενναιόδωρος. Κέρναγε συνεχώς μπύρες όλο το μαγαζί», λέει. 

Όμως όλοι ήξεραν από πού προέρχονταν τα χρήματά του. Για τους ντόπιους, ήταν ένας «Yahoo». Τα «Yahoo Boys», που πήραν το όνομά τους από τη δημοφιλέστερη υπηρεσία email της εποχής, ήταν μικροαπατεώνες που έβγαζαν χρήματα από το κυβερνοέγκλημα. 

«Είχαν την ιδέα να κλέβουν ταυτότητες. Και μετά, με τις κλεμμένες ταυτότητες άρχισαν τις απάτες του dating», εξηγεί ο δρ Adedeji Oyenuga, ειδικός του κυβερνοεγκλήματος στο Lagos State University.

Αυτό που έκαναν τα «Yahoo Boys» ήταν να χρησιμοποιούν την κλεμμένη ταυτότητά τους για να συνάπτουν ρομαντικές σχέσεις με τα ανυποψίαστα θύματά τους online. Όταν είχαν αναπτύξει μία σχέση, μετά άρχισαν να τους ζητούν όλο και περισσότερα χρήματα. 

View this post on Instagram

A post shared by HUSHPUPPI (@hushpuppi)

Όπως πολλά «Yahoo Boys», ο Abbas διεύρυνε τους εγκληματικούς ορίζοντές του, πηγαίνοντας πρώτα στην Μαλαισία το 2014 και μετά στο Ντουμπάι το 2017. 

View this post on Instagram

A post shared by HUSHPUPPI (@hushpuppi)

Τότε, ο λογαριασμός του στο Instagram αλλά και οι απάτες του, ανέβηκαν σε ένα άλλο επίπεδο. 

Τον Φεβρουάριο του 2019, προσπάθησε να ξεπλύνει 13 εκατ. ευρώ που είχε κλέψει μία συμμορία χάκερς της Β. Κορέας από την Maltese Bank of Valletta. Η κυβερνοεπίθεση αυτή βύθισε τη Μάλτα στο χάος, καθώς τα συστήματα πληρωμών στη χώρα κατέρρευσαν. 

Η τράπεζα κατάφερε να ανακτήσει 10 εκατ. ευρώ, όμως όπως έδειξαν τα μηνύματα του Abbas που έπεσαν στα χέρια του FBI, η συμμορία ετοίμαζε ήδη το επόμενο κόλπο. 

Τον Μάιο του 2019, ο Abbas είχε αναλάβει να στήσει έναν τραπεζικό λογαριασμό στο Μεξικό, στον οποίο θα κατέθεταν μία ομάδα της Premier League θα κατέθετε 100 εκατ. στερλίνες και μία βρετανική εταιρεία 200 εκατ. στερλίνες. 

Η απάτη θα γινόταν με τη μέθοδο του Business Email Compromise (BEC). Ουσιαστικά, οι απατεώνες στέλνουν ψεύτικα emails σε μια εταιρεία, παριστάνοντας κάποιον προμηθευτή της. Ενημερώνοντας την εταιρεία ότι οι τραπεζικοί λογαριασμοί του προμηθευτή άλλαξαν, καταφέρνουν να κατευθύνουν πληρωμές στους δικούς τους λογαριασμούς. Όμως, οι βρετανικές τράπεζες υποψιάστηκαν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με αυτές τις μεταφορές στο Μεξικό και έτσι αρνήθηκαν να κάνουν τις συναλλαγές. 

View this post on Instagram

A post shared by HUSHPUPPI (@hushpuppi)

Στο Ντουμπάι, περίπου 25 άτομα πιστεύουν ότι έχουν πέσει θύμα της απάτης BEC του Hushpuppi. Άλλοι διστάζουν να παραδεχθούν ότι εξαπατήθηκαν φοβούμενοι το πλήγμα στο επαγγελματικό τους κύρος. 

Στην τελευταία απάτη πριν από τη σύλληψή του, ο Abbas θυμήθηκε τις μέρες του ως «Yahoo Boy». Παριστάνοντας έναν νεοϋορκέζο τραπεζίτη, ζητούσε από το θύμα του, έναν επιχειρηματία από το Κατάρ, δάνειο 15 εκατ. δολαρίων για να χτίσει ένα νέο σχολείο στη χώρα. 

Τα δικαστικά έγγραφα αναφέρουν ότι τα θύματα του Abbas έχασαν σχεδόν 24 εκατ. δολάρια, όμως πιστεύεται ότι τα πραγματικά ποσά είναι ακόμα υψηλότερα. 

View this post on Instagram

A post shared by HUSHPUPPI (@hushpuppi)

Στο Instagram, ο ίδιος εγκατέλειψε τον τίτλο του «Billionaire Gucci Master» για το «Real Estate Developer», περίπου οκτώ μήνες πριν από τη σύλληψή του. 

Και παρότι ο ίδιος δήλωσε ένοχος στο ξέπλυμα χρήματος τον Απρίλιο, οι λογαριασμοί του στα social media είναι ακόμα ανοικτοί και εξακολουθούν να προσελκύουν followers.

Ο Instagram απάντησε στο BBC ότι πραγματοποίησε σχετική έρευνα και αποφάσισε να μην κλείσει τον λογαριασμό. Στη χώρα του, τη Νιγηρία, ο Abbas θεωρείται ακόμα πρότυπο, καθώς πολλοί υποφέρουν από την φτώχεια και τον βλέπουν σαν κάποιον που ξέφυγε από αυτήν. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News