Business & Finance Κυριακή 12/09/2021, 11:40
BUSINESS & FINANCE

Πώς υποδέχτηκε η αγορά το πακέτο των 24 μέτρων στήριξης

Πώς υποδέχτηκε η αγορά το πακέτο των 24 μέτρων στήριξης

Το άλμα του 16,2% στο ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο, που σημαίνει περίπου επιπλέον 2 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία από ό,τι είχε αρχικά υπολογιστεί, έδωσε το περιθώριο για ένα πακέτο 24 μέτρων που έχει διακηρυγμένο στόχο να αντισταθμιστούν τα νέα βάρη που φέρνουν για τα νοικοκυριά οι ανατιμήσεις – φωτιά, να στηριχθεί η επιχειρηματικότητα και να ενταχθούν οι νέοι στην αγορά εργασίας. Μεταξύ των ρυθμίσεων που ξεχωρίζουν από τις χθεσινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού είναι το μπόνους στην επιστρεπτέα προκαταβολή (δεν επιστρέφεται το 75% του ποσού), η κατάργηση του φόρου γονικών παροχών ακινήτων έως 800.000 ευρώ και το πρώτο ένσημο για τους νέους, που προσλαμβάνονται σε θέσεις πλήρους απασχόλησης.  

Η αντιπολίτευση κάνει λόγο για μέτρα προεκλογικού χαρακτήρα και βραχυπρόθεσμου ορίζοντα, σχολιάζοντας ιδιαίτερα καυστικά ειδικά την πρόβλεψη για τα δωρεάν data στους εμβολιασμένους νέους. Η αγορά από την πλευρά της βλέπει καταρχήν θετικά τις εξαγγελίες, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι θα πρέπει να έχουν άμεση, αποτελεσματική εφαρμογή, αλλά και συνέχεια την επόμενη χρονιά, ώστε να στηρίξουν ουσιαστικά τις επιχειρήσεις και την απασχόληση στην επόμενη μέρα της πανδημίας. Περιμένει δε περαιτέρω διευκρινίσεις σε κάποια σημεία κατά τη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού, που αρχίζει στις 13:00. 

Διαβάστε ακόμη: Τα μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας 

Ικανοποιημένος από τη βούληση «απόσυρσης μέρους τους βάρους του δυσβάσταχτου κράτους από τις πλάτες του ιδιωτικού τομέα και της πραγματικής οικονομίας», δήλωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης, αναφερόμενος στις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. 

Παράλληλα τόνισε ότι ο δρόμος μέχρι την επάνοδο στην κανονικότητα είναι μακρύς και δύσκολος, γι’ αυτό και είναι σημαντικό όλα τα θετικά μέτρα που εξαγγέλθηκαν «να εφαρμοστούν σύντομα και στο ακέραιο». «Είναι ανάγκη να εδραιωθεί επιτέλους στην χώρα το αίσθημα της δικαιοσύνης για την επιχειρηματικότητα, που αποτελεί την μοναδική διέξοδο για ουσιαστική ανάπτυξη και βελτίωση της ζωής των Ελλήνων, μέσω ενός κράτους που διασφαλίζει σταθερούς κανόνες που τηρούνται από όλους» τόνισε ο κ. Καφούνης.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά και του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής Βασίλης Κορκίδης έκανε λόγο για «ενθαρρυντικά μέτρα», αλλά και υπογράμμισε ότι η έντονη πίεση που πυροδοτεί η παρούσα συγκυρία «δημιουργεί εδραία άποψη ότι οι μεταρρυθμίσεις, οι ελαφρύνσεις και οι ρυθμίσεις θα πρέπει να συνεχιστούν και το 2022».  

Σημειώνεται ότι χθες ο πρέοδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, κατέθεσε στον πρωθυπουργό τις προτάσεις της επιμελητηριακής κοινότητας για τη στήριξη του επιχειρηματικού κόσμου. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η δραστική μείωση των οφειλών που δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία και η ενίσχυση των επιχειρήσεων με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης. 

Ζήτησε επίσης κίνητρα που θα διευκολύνουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων, χρηματοδοτικά προγράμματα για την τόνωση της ρευστότητας των επιχειρήσεων και ευκολότερη πρόσβαση τους στον τραπεζικό δανεισμό και ενίσχυση των μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων στις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News