Business & Finance Παρασκευή 10/09/2021, 17:02
BUSINESS & FINANCE

ΟΟΣΑ: Καμπανάκι για ανισότητα στην Ε.Ε. – Όχι στην πρόωρη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής

ΟΟΣΑ: Καμπανάκι για ανισότητα στην Ε.Ε. – Όχι στην πρόωρη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής

Σε τροχιά ανάκαμψης βρίσκεται εκ νέου η ευρωπαϊκή οικονομία μετά τη χειρότερη ύφεση στην ιστορία της, χάρη στην κρατική στήριξη από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, καθώς και χάρη στην ανταπόκριση των ευρωπαϊκών θεσμών, σύμφωνα με εκθέσεις του ΟΟΣΑ για τον αντίκτυπο της πανδημίας στην Ε.Ε. και την Ευρωζώνη. Ο Οργανισμός εφιστά την προσοχή ωστόσο στις ανισότητες που δημιουργήθηκαν στη Γηραιά Ηπήρου ως αποτέλεσμα της πανδημίας και συνεπώς προειδοποιεί ότι η επιστροφή στα επίπεδα που επικρατούσαν πριν την επέλαση της πανδημίας δεν είναι αρκετή.

Κατά συνέπεια, ο ΟΟΣΑ επισημαίνει ότι το πρώτο βήμα για την μείωση των ανισοτήτων είναι η διατήρηση των δημοσιονομικών μέτρων και των μέτρων νομισματικής πολιτικής και προειδοποιεί κατά της πρόωρης σύσφιξης των μέτρων. Ο Οργανισμός επίσης υποστηρίζει ότι η ζώνη του ευρώ μπορεί να επιβιώσει με τον πληθωρισμό ελαφρώς άνω του στόχου της για 2% για μία περιορισμένη χρονική περίοδο.

ΟΟΣΑ: Καμπανάκι για ανισότητα στην Ε.Ε. – Όχι στην πρόωρη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής-1

Ο ΟΟΣΑ τονίζει παράλληλα ότι στην περίπτωση ασθενούς ανάκαμψης, θα απειληθεί η συνοχή της Ε.Ε. Ειδικότερα, επισημαίνει ότι η κρίση θα μπορούσε να «αφήσει πληγές και να ανοίξει ξανά παλιές πληγές». Η δυσανάλογη επίπτωση της κρίσης στους τομείς των υπηρεσιών, οι οποίοι απασχολούν πολλούς εργαζομένους χαμηλής εξειδίκευσης, ενδέχεται να αυξήσει την ανισότητα και την φτώχεια. Η αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων ενδέχεται να απειλήσουν την χρηματοπιστωτική σταθερότητα και να καθυστερήσουν τη διακοπή λειτουργίας των μη αποδοτικων επιχειρήσεων, επιβαρύνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την κατανομή των κονδυλίων και την ανάπτυξη.

ΟΟΣΑ: Καμπανάκι για ανισότητα στην Ε.Ε. – Όχι στην πρόωρη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής-2

Επίσης, επισημαίνει ότι τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης θα πρέπει να διοχετευτούν με ταχείς ρυθμούς, ώστε να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη της αγοράς εργασίας και στην οικονομική ανάπτυξη, προκειμένου να υποστηρίξουν την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση, καθώς και να μειώσουν τις ανισότητες μεταξύ περιοχών. Επίσης, η έκθεση του ΟΟΣΑ τονίζει ότι η οικονομική πολιτική της Ευρώπης θα πρέπει να συνεχίσει να στηρίζει την δυναμική και την ποιότητα της ανάκαμψης στην Ε.Ε. και την Ευρωζώνη, ιδίως μέσω διαμόρφωσης των δημοσιονομικών κανόνων και ολοκληρώνοντας την τραπεζική ένωση.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News