BUSINESS & FINANCE

Morgan Stanley: Ήρθε η ώρα της Ευρώπης

Ο επενδυτικός οίκος περιμένει ρυθμούς ανάπτυξης 4,3% στην Ευρωζώνη για το 2021 και 4,8% για το 2022

Morgan Stanley: Ήρθε η ώρα της Ευρώπης

Η Ευρώπη αφήνει την πανδημία πίσω της, και ενώ έμεινε πίσω στην ανάκαμψη, τώρα θα αρχίσει να υπερ-αποδίδει, εκτιμούν οι αναλυτές της Morgan Stanley με σημερινή έκθεσή τους.

Ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος περιμένει ρυθμούς ανάπτυξης 4,3% στην Ευρωζώνη για το 2021 και 4,8% για το 2022, δηλαδή αρκετά υψηλότερους από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις, οι οποίες κάνουν λόγο για αύξηση του ΑΕΠ κατά 4,1% σε κάθε μία από τις δύο χρονιές.

Morgan Stanley: Ήρθε η ώρα της Ευρώπης-1

Η Morgan Stanley εξηγεί ότι οι δικές της προβλέψεις είναι πιο αισιόδοξες σε σχέση με εκείνες της αγοράς τόσο σε ό,τι αφορά την ώθηση που θα λάβει η οικονομία από το άνοιγμα (η ανάπτυξη θα φτάσει στο 8,2% κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2021) όσο και στη θετική επίδραση του Ταμείου Ανάκαμψης.

Κατόπιν τούτων, ο οίκος εκτιμά ότι η Ευρωζώνη θα επιστρέψει στα προ-πανδημίας επίπεδα το α΄ τρίμηνο του 2022, με τη Γερμανία να πιάνει αυτό το ορόσημο πρώτη και την Ισπανία να μένει πιο πίσω.

«Πέραν  της άμεσης ισχυρής ανάκαμψης κατά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, βλέπουμε μία δυναμική και ισορροπημένη ανάπτυξη με πολλαπλές κινητήριες δυνάμεις: Το εμπόριο με την ώθηση της εξωτερικής ζήτησης, την κατανάλωση που στηρίζεται από τις πλεονάζουσες αποταμιεύσεις και τις επενδύσεις που ενισχύονται από το Ταμείο Ανάκαμψης», εξηγούν οι αναλυτές.

Μάλιστα, η Morgan Stanley επισημαίνει ότι η Ευρώπη έχει μία μοναδική ευκαιρία να υπεραποδώσει τόσο έναντι των προσδοκιών όσο και σε σχέση με τις επιδόσεις του παρελθόντος. Με την οικονομία να μπαίνει σε ένα μονοπάτι ισχυρής ανάπτυξης, ειδικά στην περιφέρεια, ενισχύεται η σύγκλιση των χωρών-μελών και γιατρεύονται οι πληγές του κορωνοϊού, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές.

«Για να γίνει αυτό, χρειάζεται να διατηρηθεί μία υποστηρικτική πολιτική, να εφαρμοστεί καλά το Ταμείο Ανάκαμψης και να αποφευχθεί η επιστροφή στην πολιτική αβεβαιότητα, ειδικά στην Ιταλία και τη Γαλλία», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Τα κλειδιά της ανάκαμψης

–          Εμβολιασμοί: Με τα εμβολιαστικά προγράμματα να έχουν επιταχυνθεί, το 30% του πληθυσμού της Ε.Ε. έχει κάνει την πρώτη δόση και η Morgan Stanley εκτιμά ότι  ο στόχος της Κομισιόν για εμβολιαστική κάλυψη 70% έως τα τέλη του Σεπτεμβρίου μπορεί να επιτευχθεί νωρίτερα, ανοίγοντας το δρόμο για το καλοκαιρινό άνοιγμα των οικονομιών.

Morgan Stanley: Ήρθε η ώρα της Ευρώπης-2

–          Κατανάλωση: Με την άρση των lockdowns, η Ευρώπη θα βιώσει μία ανάκαμψη με ώθηση από την κατανάλωση το καλοκαίρι. Άλλωστε, τα γενναιόδωρα προγράμματα στήριξης των εργαζόμενων διατήρησαν τις θέσεις εργασίας και κράτησαν τα οικονομικά των νοικοκυριών υγιή. Μέρος των αποταμιεύσεων που συσσωρεύτηκαν αναμένεται να αξιοποιηθεί, με την επίδρασή τους στην οικονομία να κορυφώνει το καλοκαίρι, αλλά να παραμένει ορατή και το 2022.

–          Η σωτηρία του καλοκαιριού: Η πρόοδος στους εμβολιασμούς αναμένεται να σώσει μέρος από την οικονομικά σημαντική για τη Ν. Ευρώπη τουριστική σεζόν. «Παρότι δεν περιμένουμε ένα κανονικό καλοκαίρι, πιστεύουμε ότι θα είναι καλύτερο από το περσινό», αναφέρουν οι αναλυτές.

Morgan Stanley: Ήρθε η ώρα της Ευρώπης-3

–          Εξαγωγές και βιομηχανία: Αφότου έμεινε πίσω σε σχέση με τις ΗΠΑ και την Κίνα, η Ευρώπη είναι τώρα καλά τοποθετημένη για να ωφεληθεί από τα πακέτα μέτρων στήριξης που εφαρμόζονται στις ΗΠΑ.

–          Ταμείο Ανάκαμψης: Το σχέδιο της Ε.Ε. θα ενισχύσει την ανάπτυξη κυρίως στην περιφέρεια, τονίζει η Morgan Stanley, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα, μαζί με την Ιταλία, είναι οι μοναδικές χώρες που έχουν ζητήσει το σύνολο των δανείων που μπορούσαν να λάβουν.

Morgan Stanley: Ήρθε η ώρα της Ευρώπης-4

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News