BUSINESS & FINANCE

Γιατί η Deloitte αναλαμβάνει ρόλο στο έργο του κυβερνητικού πάρκου

Γιατί η Deloitte αναλαμβάνει ρόλο στο έργο του κυβερνητικού πάρκου

Υπηρεσίες συμβούλου στρατηγικού σχεδιασμού για την υλοποίηση του έργου της μελέτης και κατασκευής του κυβερνητικού πάρκου στις εγκαταστάσεις της πρώην Πυρκάλ στο Δήμο Δάφνης-Υμηττού θα παρέχει η Deloitte. Η συμβουλευτική εταιρεία επιλέχθηκε ύστερα από διαγωνισμό-όπου συμμετείχε και η TGS Hellas- προκειμένου να εκπονήσει δύο μελέτες για τη μεταφορά των σημερινών παραγωγικών δραστηριοτήτων της Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα-το διάδοχο σχήμα της Πυρκάλ- σε νέες εγκαταστάσεις στο Λαύριο.

Δεδομένου ότι το έργο της κατασκευής του κυβερνητικού πάρκου θα δημοπρατηθεί ως Σύμπραξη Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), η έκταση θα καταστεί ιδιωτική και κατ’ επέκταση θα πρέπει να απαλλοτριωθεί από τον κύριο του έργου, το υπουργείο Οικονομικών. Έτσι, την εκπόνηση της μελέτης από την Deloitte-που συνοδεύεται με δαπάνη της τάξεως των 110,5 χιλ. ευρώ- αναμένεται να διαδεχθεί η διαδικασία της απαλλοτρίωσης του οικοπέδου που, κατά πάσα πιθανότητα, θα λάβει χώρα το αμέσως προσεχές διάστημα.    

Το κυβερνητικό πάρκο, που έχει προϋπολογισμό 250 εκατ. ευρώ, θα πραγματοποιηθεί μέσω ανταγωνιστικού διαλόγου, όπου οι ενδιαφερόμενοι θα καταθέσουν τις απόψεις τους για τον προσδιορισμό των προδιαγραφών του project. Νωρίτερα, το καλοκαίρι οι Proprius και Pepper Hellas ανέλαβαν και έφεραν εις πέρας το  έργο της εκτίμησης της αξίας της έκτασης και των κτηρίων που υπάρχουν σε αυτή. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η δημιουργία του κυβερνητικού πάρκου αποτελεί ένα “στοίχημα” που ίσως απαιτήσει περισσότερο από τον αρχικά προβλεπόμενο χρόνο για να κερδηθεί. Παρόλ’αυτά, οι προπαρασκευαστικές διαδικασίες προχωρούν με γοργό ρυθμό.

Ο σχεδιασμός για το κυβερνητικό πάρκο περιλαμβάνει την μετεγκατάσταση εννέα υπουργείων που σήμερα στεγάζονται σε 127 κτίρια και κοστίζουν 33 εκατ. ευρώ σε μισθώματα και λειτουργικά έξοδα σε 157 στρέμματα του δημόσιου περίκλειστου ακινήτου της ΠΥΡΚΑΛ, το οποίο βρίσκεται μόλις 3 χιλιόμετρα από το κέντρο της πρωτεύουσας. 

Τα υπουργεία που θα μετεγκατασταθούν στον χώρο της ΠΥΡΚΑΛ είναι των Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας, Υγείας, Περιβάλλοντος, Πολιτισμού, Εσωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τουρισμού. Εκτιμάται ακόμη ότι θα μεταφερθούν το Υπερταμείο (ΕΕΣΥΠ) και η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ), το ΤΑΙΠΕΔ και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). 

Το έργο εκτιμάται ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει να κατασκευάζεται το 2023, υπό την προϋπόθεση ότι ο διαγωνισμός και η ανάδειξη αναδόχου θα ολοκληρωθεί το 2022. Αναμένεται να παραδοθεί σε περίπου πέντε χρόνια, με την μετεγκατάσταση των κρατικών υπηρεσιών προβλέπεται να γίνει την περίοδο 2025 – 2026. 

Από την μετεγκατάσταση των κρατικών κτηρίων προκύπτει όφελος 1 δισ. ευρώ σε ορίζοντα 7-8 ετών. Τα νέα κτίρια θα δημιουργηθούν με πράσινα ενεργειακά πρότυπα. Επιπλέον θα διατεθούν σε κοινή χρήση ελεύθεροι χώροι 40 στρεμματα ελεύθεροι χώροι (πλατείες, πεζόδρομοι, ποδηλατόδρομοι) και 80 στρέμματα πάρκου.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News