BUSINESS & FINANCE

Αναδρομικά: Πώς θα κάνουν αίτηση οι κληρονόμοι 

Αναδρομικά: Πώς θα κάνουν αίτηση οι κληρονόμοι 

Η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα από τον e-ΕΦΚΑ αναμένεται – σύμφωνα με πληροφορίες του Money Review – να ανοίξει μέσα στην επόμενη εβδομάδα για να υποβάλουν αιτήσεις οι κληρονόμοι, ώστε να λάβουν τα αναδρομικά -που απορρέουν από το νόμο Βρούτση- συνταξιούχων που απεβίωσαν και είχαν περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης.

Πρόκειται για 2.600 περιπτώσεις για τις οποίες θα πρέπει να καταβληθούν αναδρομικά. Οι δικαιούχοι θα έχουν ένα περιθώριο περίπου 20 ημερών ώστε να υποβάλουν την αίτησή τους. Όπως αναφέρουν πηγές του ΕΦΚΑ στο Money Review μετά την ολοκλήρωση των αιτήσεων θα υπάρξει έλεγχος των αιτήσεων με στόχο τα αναδρομικά να καταβληθούν στους δικαιούχους στο τέλος Οκτωβρίου. Όταν ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα, θα υποβάλει ηλεκτρονικά την αίτηση ο καθένας από τους κληρονόμους. Στην αίτηση θα πρέπει να επισυνάπτονται και τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Η αίτηση θα συνοδεύεται και από ηλεκτρονική υπεύθυνη δήλωση, προκειμένου ο καθένας να παίρνει την ευθύνη όσων δηλώνει. Όλη η διαδικασία θα γίνει ηλεκτρονικά και χωρίς καμία αυτοπρόσωπη παρουσία.

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται είναι τρία και βγαίνουν ηλεκτρονικά από το gov.gr. Συγκεκριμένα πρόκειται για:

1. Το πιστοποιητικό περί μη αποποίησης κληρονομιάς στο https://www.gov.gr/ipiresies/oikogeneia/apoleia/pistopoietiko-peri-me-apopoieses-kleronomias

2. Πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης διαθήκης στο https://www.gov.gr/ipiresies/oikogeneia/apoleia/pistopoietiko-peri-me-demosieuses-diathekes.

3. Πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών στο https://www.gov.gr/ipiresies/oikogeneia/apoleia/pistopoietiko-egguteron-suggenon.

Τα βήματα της αίτησης 

Η διαδικασία αίτησης για τα αναδρομικά θα έχει τα εξής βήματα:

1. Ο αιτών συμπληρώνει τους προσωπικούς του κωδικούς Taxisnet για να γίνει η πιστοποίηση και καταχωρεί τον ΑΜΚΑ του και επιλέγει «Είσοδος».

2. Μετά τη σύνδεση καλείται να επικαιροποιήσει τα στοιχεία του (επώνυμο, όνομα, ΑΦΜ κ.ά.) και να προσθέσει όσα λείπουν.

3. Ο αιτών πρέπει να συμπληρώσει την τράπεζα και τον αριθμό ΙΒΑΝ που επιθυμεί να πιστωθούν τα αναδρομικά.

4. Ο αιτών πατώντας «Προσθήκη Τέκνου» έχει το δικαίωμα στην αίτησή του να συμπεριλάβει και τα ανήλικα τέκνα του, πιστοποιώντας τη σχέση συγγένειας συμπληρώνοντας τον ΑΜΚΑ τους.

5. Στη συνέχεια, συμπληρώνει τον ΑΜΚΑ και τον ΑΦΜ του θανόντος, οι οποίοι ελέγχονται από το σύστημα. Αν υπάρχουν καταχωρημένα , τότε προχωράει στο επόμενο βήμα, διαφορετικά η ολοκλήρωση της αίτησης δεν μπορεί να συνεχιστεί μέχρι να πιστοποιηθούν τα στοιχεία θανόντος.

6. Αφού πιστοποιηθούν ο ΑΜΚΑ και ο ΑΦΜ του θανόντος, o αιτών καλείται να επισυνάψει το «Πιστοποιητικό περί μη αποποίησης κληρονομιάς». Αν υπάρχει αποποίηση της κληρονομιάς, δεν συνεχίζεται η διαδικασία της αίτησης.

7. Στη συνέχεια, ο αιτών καλείται να επισυνάψει το «Πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης διαθήκης» και μετά το «Πιστοποιητικό πλησιέστερων συγγενών».

8. Στο τελευταίο στάδιο ο αιτών επιλέγει μία υπεύθυνη ηλεκτρονική δήλωση του Ν. 1599/1986 για την ορθότητα των στοιχείων που πρέπει να «υπογράψει» υποχρεωτικά, αλλιώς δεν μπορεί να προχωρήσει σε οριστική υποβολή. Πατώντας την «Υποβολή», έχει οριστικά πλέον υποβάλει την αίτησή του.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News