BUSINESS & FINANCE

Στις «καθυστερήσεις» η πληρωμή των αναδρομικών – Πότε αναμένεται η απόφαση του ΣτΕ 

Στις «καθυστερήσεις» η πληρωμή των αναδρομικών – Πότε αναμένεται η απόφαση του ΣτΕ 

Ένα μήνα αργότερα στις 27 Ιουλίου θα γίνει τελικά η πληρωμή των αναδρομικών στους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα που υπέβαλαν αίτημα συνταξιοδότησης μετά τις 13 Μαΐου 2016 και πριν την 1/10/2019. Η καταβολή είχε προγραμματιστεί για σήμερα. Παρόλα αυτά με ανακοίνωση του ο ΕΦΚΑ γνωστοποίησε πως λόγω καθυστέρησης στην επεξεργασία των στοιχείων από την ανάδοχο εταιρία, θα πραγματοποιηθεί εμβόλιμη πληρωμή στις 27 Ιουλίου 2021. Η πληρωμή των αυξήσεων στις συντάξεις των παραπάνω συνταξιούχων θα πραγματοποιηθεί τέλος Ιουλίου με τις συντάξεις Αυγούστου.

Εντούτοις από χθες έχει ξεκινήσει η καταβολή των αυξήσεων και των αναδρομικών στους συνταξιούχους του ιδιωτικού και του Δημόσιου τομέα με περισσότερα από 30,1 και έως 44 έτη ασφάλισης, μετά τον επανυπολογισμό των αποδοχών τους με τα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Βρούτση. Σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ χθες καταβλήθηκαν οι αυξήσεις σε 10.861 συνταξιούχους του Δημοσίου που υπέβαλαν αίτημα συνταξιοδότησης μετά τις 13 Μαΐου 2016 και πριν την1/10/2019. Οι συνταξιούχοι αυτής της κατηγορίας θα δουν κατά μέσο όρο πραγματική αύξηση στην ακαθάριστη σύνταξη τους 74 ευρώ, ενώ τα ανώτατα ποσά αυξήσεων φτάνουν τα 450 ευρώ τον μήνα.

Οι αυξήσεις και τα αναδρομικά απορρέουν από τον νόμο Βρούτση και τους νέους συντελεστές αναπλήρωσης των κύριων συντάξεων που αφορούν παλαιούς και νέους συνταξιούχους με ασφαλιστικό βίο πάνω από 30 έτη ασφάλισης. Αυτοί βέβαια που θα δουν και χρήμα στην τσέπη τους είναι όσοι ναι μεν έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης παρόλα αυτά δεν λαμβάνουν μεγάλη προσωπική διαφορά.

Στην ουρά παρόλα αυτά για να πάρουν αναδρομικά περιμένουν και 150.000 παλαιοί συνταξιούχοι τόσο του Δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα, δηλαδή όσοι είχαν υποβάλλει αίτημα συνταξιοδότησης πριν το 2016. Οι συνταξιούχοι μεν του Δημοσίου αναμένουν τα αναδρομικά οι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα έχουν λαμβάνειν τόσο τις αυξήσεις όσο και τα αναδρομικά. Σύμφωνα με πληροφορίες του «MR» o ΕΦΚΑ προσπαθεί να προχωρήσει στην καταβολή των αυξημένων συντάξεων  και των αναδρομικών μέχρι και τον Αύγουστο μετά και τη νέα καθυστέρηση που έχει υπάρξει και έχει πάει προς τα πίσω όλη την διαδικασία.

Εν αναμονή της απόφασης του ΣτΕ 

Από μέρα σε μέρα αναμένεται και η απόφαση του ΣτΕ για περικοπές σε δώρα και επικουρικές των συνταξιούχων για το περίφημο 11μηνο δηλαδή για την περίοδο Ιούνιος 2015-Μάιος 2016. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΜR η απόφαση του ΣΤΕ αναμένεται την Παρασκευή. Το συνολικό κονδύλι που διεκδικούν οι συνταξιούχοι είναι 723 εκατομμύρια ευρώ που αφορούν τις περικοπές στις επικουρικές και περίπου 1,8 δισ. ευρώ που αφορά στα καταργημένα δώρα του 11μηνου τόσο για συνταξιούχους του Δημοσίου όσο και του ιδιωτικού τομέα.

Υπενθυμίζεται πως το προηγούμενο καλοκαίρι η κυβέρνηση είχε προχωρήσει στην καταβολή των περικοπών που αφορούσαν το 11μηνο μόνο για τις κύριες συντάξεις. Εάν τελικά η απόφαση του ΣΤΕ κρίνει θετικά την καταβολή των δώρων και των περικοπών για τις επικουρικές συντάξεις αυτό σημαίνει πως η κυβέρνηση θα βρεθεί ξανά με μια δημοσιονομική βόμβα στα χέρια της ύψους 2,5 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News