Business & Finance Πέμπτη 9/09/2021, 11:39
BUSINESS & FINANCE

ΧΑ: Μικρή πτώση, «κρατούν» οι 900 μονάδες

ΧΑ: Μικρή πτώση, «κρατούν» οι 900 μονάδες

Οι πωλητές επικρατούν και σήμερα στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, με τη στήριξη των 900 μονάδων να «κρατά», πάντως, για την ώρα, καθώς όλα τα βλέμματα στρέφονται προς τη Φρανκφούρτη και τις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι οποίες έχουν και άμεσο ελληνικό ενδιαφέρον. 

Με τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης να φτάνει στο 3%, στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δέκα ετών, κάποιοι μέσα στην ΕΚΤ αλλά και εκτός αυτής πιστεύουν πως είναι ώρα να αρχίσουν να μειώνονται τα μέτρα στήριξης που έλαβε η Κριστίν Λαγκάρντ για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας. Παρότι «γεράκια» και «περιστέρια» διασταυρώνουν τα ξίφη τους για μία ακόμα φορά μέσα στο δ.σ. της ΕΚΤ, εντούτοις η επικρατέστερη άποψη ανάμεσα στους αναλυτές είναι ότι η Κριστίν Λαγκάρντ θα κρατήσει τις μεγάλες ανακοινώσεις όχι για σήμερα, αλλά για τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου. Τότε αναμένεται να κάνει γνωστό το πότε θα αρχίσει να μειώνεται το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς τίτλων για την πανδημία PEPP (στο οποίο εντάχθηκαν τα ελληνικά ομόλογα, με αποτέλεσμα την πτώση του κόστους δανεισμού σε ιστορικά χαμηλά, κατά παρέκκλιση των κανόνων της ΕΚΤ, αφού αξιολογούνται με junk) και πώς θα αλλάξει το κλασικό πρόγραμμα αγοράς ομολόγων APP στο επόμενο διάστημα. 

Γύρω στις 11:30, ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ υποχωρεί κατά 0,27%, στις 903 μονάδες. Απώλειες 0,44% σημειώνει ο FTSE Large Cap, ενώ κατά 0,96% ενισχύεται ο Mid Cap. 

Σύμφωνα με τη Merit Χρηματιστηριακή, η βραχυπρόθεσμη τάση είναι ανοδική, με τον εκθετικό ΚΜΟ 30 ημερών στις 903 μονάδες. Σημεία στήριξης εντοπίζονται στις 900 και 890 μονάδες και σημεία αντίστασης στις 910 και 920 μονάδες. 

Πτώση 1,07% σημειώνει η Eurobank, 0,22% η Alpha Bank, 1,26% η Τρ. Πειραιώς και 0,12% η Εθνική Τράπεζα. 

Κατά 0,69% ενισχύεται η Jumbo, 0,32% η Lamda Development και 0,58% η Πλαστικά Θράκης, εν αναμονή και της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων της, μετά τη λήξη της συνεδρίασης. 

Οριακή άνοδος 0,08% για τον ΟΠΑΠ, ο οποίος ανακοίνωσε χθες το απόγευμα τα δικά του αποτελέσματα. Η αγορά υποδέχθηκε θετικά τα μεγέθη του, τα οποία έδειξαν ισχυρή αύξηση της λειτουργικής και καθαρής κερδοφορίας, αύξηση των ελεύθερων ταμειακών ροών και μείωση του καθαρού δανεισμού. 

Απώλειες 3% για την Coca Cola HBC. 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News