Business & Finance Τετάρτη 8/09/2021, 17:30
BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έσωσε τις 900 μονάδες

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έσωσε τις 900 μονάδες

Οι πανηγυρικές εκτιμήσεις για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας δεν ήταν αρκετές. Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, οι πωλητές επικράτησαν στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο πάντως μάζεψε τις απώλειες της ημέρας και διατήρησε τουλάχιστον το «κάστρο» των 900 μονάδων.

Το κύμα των ρευστοποιήσεων στις τράπεζες κόπασε κάπως, εν μέσω και των θετικών σχολίων της Morgan Stanley, με τη Eurobank να βρίσκει στήριγμα. Αντοχές έδειξαν επίσης οι μετοχές των ΟΠΑΠ και ΟΤΕ, επηρεάζοντας και την τελική εικόνα στο ταμπλό. 

Έχοντας σημειώσει χαμηλό ημέρας στις 894,83, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε τελικά στις 905,48 μονάδες, σημειώνοντας απώλειες 0,42%. Πτώση 0,37% κατέγραψε ο FTSE Large Cap, όμως ο FTSE Mid Cap πέτυχε κλείσιμο σε θετικό έδαφος, στο +0,48%.

Με τη συνολική αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 60 εκατ. ευρώ, 45  μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, έναντι 57 που υποχώρησαν και 29 που παρέμειναν αμετάβλητες.

Το σκηνικό  της πτώσης στήθηκε στη σημερινή συνεδρίαση από το άνοιγμα, καθώς και στην Ευρώπη, οι δείκτες βρέθηκαν να καταγράφουν τις μεγαλύτερες απώλειες των τελευταίων τριών εβδομάδων, εν μέσω ανησυχιών για την αυριανή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τις ανακοινώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ σχετικά με τη μείωση (tapering) του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων για την πανδημία PEPP.

Όμως, ο περιορισμός των απωλειών στην Ευρώπη και η ψήφος εμπιστοσύνης της Morgan Stanley στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο και στο ελληνικό χρηματιστήριο γενικότερα, έφεραν κάποια βελτίωση στην εικόνα του ταμπλό.

H Morgan Stanley, με πολυσέλιδη έκθεσή της εκτίμησε ότι ουσιαστικά ο τραπεζικός κλάδος μπαίνει σε μία νέα εποχή, αυτήν της αύξησης των δανείων, έπειτα από μία δεκαετία απομόχλευσης. Χαρακτηρίζοντας τις τραπεζικές μετοχές σαν ένα recovery play, ξεχώρισε τη Eurobank, όπου βλέπει καλύτερη αναλογία ανταμοιβής-ρίσκου και πιο προχωρημένη εξυγίανση των χαρτοφυλακίων. Άλλωστε, η Morgan Stanley τόνισε ότι η στάση της απέναντι στο ελληνικό χρηματιστήριο είναι overweight, στο πλαίσιο των ΕΜΕΑ αγορών.

Κατόπιν τούτων,  η Eurobank κάλυψε τις απώλειές της για να κλείσει τελικά αμετάβλητη. Η Εθνική έχασε 3,32%, η Alpha Bank 0,57% και η Τράπεζα Πειραιώς 1,53%.

Ανθεκτικότητα έδειξαν ο ΟΤΕ, με τη μετοχή του να κλείνει με οριακή άνοδο 0,16%, αλλά και ο ΟΠΑΠ που σημείωσε άνοδο 1,71%, εν αναμονή και της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του για το δεύτερο τρίμηνο, μετά τη λήξη της συνεδρίασης.

Πτώση 0,15% σημείωσε η Jumbo, 1,13% η Mytilineos, 1,9% η ΔΕΗ και 1,39% η Lamda Development.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News