Business & Finance Σάββατο 5/12/2020, 16:40
BUSINESS & FINANCE

Scope: Τα πλεονεκτήματα και οι προκλήσεις της Ελλάδας

Διατήρησε σε ΒΒ/Θετικό την αξιολόγηση της Ελλάδας

Scope: Τα πλεονεκτήματα και οι προκλήσεις της Ελλάδας

Την αξιολόγηση BB/Θετικό της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας διατήρησε ο οίκος Scope Ratings, μετά την ολοκλήρωση της εξαμηνιαίας αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας. 

Το BB/Θετικό, όπως αναφέρεται στη σχετική έκθεση, υποστηρίζεται από τους παρακάτω παράγοντες:

  • Βελτίωση της μεσοπρόθεσμης βιωσιμότητας του χρέους, η οποία απορρέει από τη βιώσιμη δημοσιονομική πειθαρχία, τα υψηλά προ-κορωνοϊού πρωτογενή πλεονάσματα, το επαγκές ταμειακό μαξιλάρι, το εύρωστο προφίλ αποπληρωμής του χρέους, αλλά και τη συμμετοχή της χώρας στο έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (EKT).
  • Ενδυνάμωση της πολιτικής σταθερότητας, δεδομένης της σταθερής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας της ελληνικής κυβέρνησης και της συνεχιζόμενης μεταρρυθμιστικής προόδου, παρά τις προκλήσεις της πανδημίας.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, η ελληνική αξιολόγηση υπονομεύεται από τις εξής παραμέτρους:

  • Εξαιρετικά υψηλό δημόσιο χρέος
  • Πολύ υψηλό ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων 
  • Περιορισμένη πιστωτική επέκταση
  • Διαρθρωτική αδυναμία, υπό τη μορφή χαμηλών επενδύσεων και υψηλού χρέους

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο οίκος Scope δεν λαμβάνεται υπόψη από την ΕΚΤ στην αξιολόγηση των κρατικών ομολόγων. Παρ’ όλα αυτά, η αξιολόγησή του επηρεάζει το ευρύτερο επενδυτικό κλίμα.  

Όσον αφορά τους τρεις βασικούς οίκους αξιολόγησης, ο Moody’s παρέχει στην Ελλάδα την αξιολόγηση Βa3 με σταθερό outlook, ο Fitch την αξιολόγηση ΒΒ με σταθερό outlook και ο S&P την αξιολόγηση ΒΒ- με επίσης σταθερό outlook. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News