ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΔΑΝΕΙΩΝ

«ΓΕΦΥΡΑ 1»: Πόσο θα ανοίξει η «ομπρέλα»

Προς παράταση το πρόγραμμα μέσω του οποίου επιδοτούνται οι δόσεις στεγαστικών δανείων για νοικοκυριά που επλήγησαν από την πανδημία

«ΓΕΦΥΡΑ 1»: Πόσο θα ανοίξει η «ομπρέλα»

Λίγο πριν τη ΔΕΘ το οικονομικό επιτελείο προσπαθεί να εκμεταλλευτεί όποιους πόρους έχουν μείνει αδιάθετοι αλλά και κάθε χιλιοστό του δημοσιονομικού χώρου που μπορεί να προκύψει ώστε να γεμίσει το καλάθι των φοροελαφρύνσεων και των μέτρων στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, ειδικά μετά και το νέο τοπίο που έχουν δημιουργήσει οι πυρκαγιές του καλοκαιριού. Ήδη για το 2022 έχουν νομοθετηθεί μια σειρά φοροελαφρύνσεων και άλλες που αναμένονται να εξαγγελθούν από τη ΔΕΘ ώστε να συμπληρώσουν το παζλ και βέβαια δεν θα λείπει και το στοιχείο της έκπληξης. 

Στον σχεδιασμό των όλων μέτρων φαίνεται πως έχει μπει και το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ 1 μέσω του οποίου επιδοτούνται οι δόσεις των στεγαστικών δανείων για όσα νοικοκυριά επλήγησαν από την οικονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία. Για τους πράσινους δανειολήπτες μάλιστα η επιδότηση φθάνει το 90%.

Επέκταση για τους ήδη δικαιούχους 

Η επιδότηση για όσους έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα τελειώνει τον Σεπτέμβριο κατά τον οποίο συμπληρώνεται το 9μηνο της διάρκειας του προγράμματος. Στο οικονομικό επιτελείο όμως είδαν πως ο λογαριασμός τους προγράμματος είναι ακόμη συν. Περισσεύουν περίπου 50 εκατ. ευρώ τα οποία μπορούν να χρηματοδοτήσουν επέκταση του προγράμματος για άλλους τρεις μήνες για τους ήδη δικαιούχους του προγράμματος, δηλαδή όσους λαμβάνουν ήδη επιδότηση παρέχοντας με αυτό το τρόπο περαιτέρω στήριξη σε νοικοκυριά που επλήγησαν. Μετά την τρίμηνη παράταση οι δικαιούχοι θα πρέπει να πληρώσουν ξανά ολόκληρη τη δόση από τις αρχές του νέου έτους.

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί σε περίπου 10 ημέρες με τους θεσμούς, ενώ έχουν τρέξει ήδη οι όποιες διεργασίες χρειάζονται από το οικονομικό επιτελείο.

Το κράτος επιδοτεί τη μηνιαία δόση του δανείου, ανάλογα με την κατηγορία του δανείου: Ο δανειολήπτης πληρώνει κάθε μήνα το υπόλοιπο ποσό της δόσης δανείου, που δεν το καλύπτει το κράτος. Μετά τη λήξη της επιδότησης, θα πρέπει να πληρώνει ολόκληρη τη μηνιαία δόση του δανείου, για χρονικό διάστημα 6-18 μήνες, ανάλογα με την κατηγορία του δανείου, αλλιώς θα πρέπει να επιστρέψει την κρατική επιδότηση. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News