BUSINESS & FINANCE

Ελληνική οικονομία: Οι δείκτες που ανεβάζουν τον πήχυ της ανάπτυξης

Ελληνική οικονομία: Οι δείκτες που ανεβάζουν τον πήχυ της ανάπτυξης

Τα στοιχεία που φθάνουν στο οικονομικό επιτελείο δείχνουν πως το σενάριο που υιοθετήθηκε από το οικονομικό επιτελείο για ανάπτυξη της τάξεως του 3,6% το 2021 είναι συντηρητικό. Η χώρα φαίνεται να έχει ανοίξει πανιά πλέον για πολύ καλύτερες επιδόσεις. Η αισθητά καλύτερη από την προσδοκώμενη εικόνα για τον τουρισμό αλλά και την κατανάλωση αλλάζουν το τοπίο της ανάπτυξης.

Δείκτης οικονομικού κλίματος 

Το οικονομικό κλίμα βρίσκεται στα  προ πανδημίας επίπεδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος (Economic Sentiment Indicator, ESI) στην Ελλάδα έχει σχεδόν πλήρως ανακτήσει τις απώλειες που κατέγραψε, κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, καθώς διαμορφώθηκε στις 111,2 μονάδες έναντι 91,1 μονάδων, τον Ιούλιο του 2020 και 108,7 μονάδων, τον προηγούμενο μήνα.

Πρόκειται για την υψηλότερη επίδοση του δείκτη από τον Φεβρουάριο του 2020 (113,4 μονάδες), πριν την έναρξη πανδημικής κρίσης στη χώρα μας. 

Βιομηχανική παραγωγή 

Η βιομηχανική παραγωγή κινείται σταθερά – επί μήνες – ανοδικά.  Ο Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής του μηνός Ιουνίου 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουνίου 2020, παρουσίασε αύξηση 8,8% έναντι μείωσης 4,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2020 με το 2019.

Ο μέσος Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής της περιόδου Ιανουαρίου – Ιουνίου 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη της περιόδου Ιανουαρίου – Ιουνίου 2020, παρουσίασε αύξηση 9,6%.

 

Οικοδομική δραστηριότητα

Η οικοδομική δραστηριότητα παρουσιάζει αύξηση το 1ο πεντάμηνο του έτους.Το α’ πεντάμηνο, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα εμφανίζει, στο σύνολο της χώρας, αύξηση κατά 41,6%. στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 60,9% στην επιφάνεια και κατά 53% στον όγκο, σε σχέση με την περίοδο Ιανουαρίου- Μαΐου 2020.

 

Ηλεκτρονικές συναλλαγές

Αύξηση παρατηρείται στις ηλεκτρονικές συναλλαγές.Τον Ιούλιο παρατηρήθηκε αύξηση κατά 27,4% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2019. 

Τουρισμός 

Το σενάριο που είχε υιοθετήσει το οικονομικό επιτελείο προέβλεπε έσοδα της τάξεως του 45% το 2019,περίπου δηλαδή 9 δισεκ. ευρώ. Τα στοιχεία όμως που φθάνουν στο ΥΠΟΙΚ φέρνουν χαμόγελα καθώς τα τελικά έσοδα θα είναι υψηλότερα από αυτά που είχαν προβλεφθεί.

Ο αριθμός των πτήσεων αποτυπώνει ότι έχει καλυφθεί το 70% των απωλειών σε σχέση με το 2019, αφετέρου η μέση δαπάνη ανά ταξίδι, για το πρώτο εξάμηνο του έτους, είναι υψηλότερη, τόσο σε σχέση με το 2020 όσο και με το 2019.Η αύξηση των εισπράξεων κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες δηλαδή εάν από το 45%  τελικά οι εισπράξεις φθάσουν το 55% του 2019 αυτό μεταφράζεται αυτόματα σε  αναθεώρηση του ετήσιου ρυθμού ΑΕΠ πάνω από 1% για το 2021 ακόμη και εάν όλες οι μεταβλητές παραμείνουν σταθερές.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News