Business & Finance Παρασκευή 4/12/2020, 07:03 ΑΚΗΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ

Πώς θα επιστρέψουν οι δανειολήπτες στην κανονικότητα

Πώς θα επιστρέψουν οι δανειολήπτες στην κανονικότητα

Τη δυνατότητα σταδιακής επιστροφής στην αποπληρωμή των δανείων θα δώσουν οι τράπεζες σε επιχειρήσεις και ιδιώτες που έχουν μεν υπαχθεί ή θα υπαχθούν σε αναστολή καταβολής δόσεων λόγω της πανδημίας, αλλά παραμένουν σε δεινή οικονομική κατάσταση κατά τη λήξη της ρύθμισης.

Με δεδομένο ότι οι δυσμενείς συνέπειες από το πρώτο και το δεύτερο lock down είναι πλέον αισθητές σε μεγάλο μέρος της αγοράς και των νοικοκυριών, οι συστημικές τράπεζες προχωρούν σε παράταση κατά τρεις μήνες των υφιστάμενων μέτρων για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας. Όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, η απόφαση αυτή αφορά:

·  επιχειρήσεις και ιδιώτες με ενήμερες οφειλές κατά την 30/9/2020 που δεν έχουν ενταχθεί έως τώρα σε πρόγραμμα αναστολής καταβολής δόσεων δανείου και θα μπορούν, εάν αποδεδειγμένα πλήττονται από την κρίση, να αιτηθούν την ένταξή τους σε σχετικό πρόγραμμα μέχρι την 31η Μαρτίου 2021 και για μέγιστη διάρκεια έως 9 μήνες από την ημερομηνία ένταξης.

· επιχειρήσεις και ιδιώτες που έχουν πληγεί από την παρούσα υγειονομική κρίση και έχουν ήδη ενταχθεί σε πρόγραμμα αναστολής καταβολής δόσεων δανείου και θα μπορούν να αιτηθούν μέχρι τις 31/3/2021 την παράταση του προγράμματος αναστολής δόσεων, υπό την προϋπόθεση ότι η συνολική παραμονή τους στο πρόγραμμα δεν υπερβαίνει τους 9 μήνες.

Όπως επισημαίνεται από τις τράπεζες, με την λήξη των προγραμμάτων αναστολής δόσεων οι επιχειρήσεις και οι ιδιώτες αναμένεται να συνεχίσουν την ομαλή εξυπηρέτηση των δανειακών τους υποχρεώσεων. Ωστόσο,

· όσοι δανειολήπτες οφείλουν να καταβάλουν από την 1/1/2021 την κανονική, προ των αναστολών, δόση του δανείου τους και αποδεδειγμένα συνεχίζουν να παρουσιάζουν προσωρινές δυσκολίες ρευστότητας, ενώ, πριν την παρούσα κρίση, εξυπηρετούσαν με συνέπεια τις δανειακές τους υποχρεώσεις, θα μπορούν να αιτηθούν την ένταξή τους σε βραχυπρόθεσμο πρόγραμμα σταδιακής επαναφοράς στην καταβολή της συμβατικής δόσης. Η αίτηση αυτή θα εξετάζεται από τα αρμόδια όργανα των τραπεζών και εφόσον διαπιστώνεται προσωρινό πρόβλημα ρευστότητας, θα εγκρίνεται η υπαγωγή στη συγκεκριμένη προσωρινή διευκόλυνση.

Επίσης, οι δανειολήπτες που έχουν υποβάλει αίτηση και είναι επιλέξιμοι για το πρόγραμμα «Γέφυρα» που προβλέπει την επιδότηση δόσεων δανείων με εξασφάλιση την πρώτη κατοικία, θα καταβάλουν, από την ημερομηνία ενεργοποίησης του προγράμματος και για τους επόμενους εννέα μήνες, μόνο το ποσό της δόσης που τους αναλογεί. Το υπόλοιπο ποσό θα καλύπτεται από το Δημόσιο. Στη συνέχεια, θα επανέλθουν στο συμβατικό πρόγραμμα καταβολής δόσεων.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News