BUSINESS & FINANCE

Οι πυρκαγιές βαραίνουν και τα κρατικά ταμεία 

Άμεσες και έμμεσες οικονομικές επιπτώσεις από τις καταστροφές

Οι πυρκαγιές βαραίνουν και τα κρατικά ταμεία 

Έξτρα βάρος στα κρατικά ταμεία φέρνει το νέο πλην αναγκαίο πακέτο μέτρων για τη στήριξη των πυρόπληκτων, που περιλαμβάνει τόσο απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ όσο και αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.

Το συνολικό μέγεθος της οικονομικής καταστροφής δεν έχει υπολογιστεί ακόμη και όσο οι πυρκαγιές βρίσκονται σε εξέλιξη μεγαλώνει μέρα με τη μέρα και ώρα με την ώρα. Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί κατά πόσο η ενίσχυση των πυρόπληκτων θα προέλθει από ήδη προϋπολογισμένο κονδύλι για φυσικές καταστροφές ή θα αποτελέσει ενέργεια η οποία θα επιβαρύνει εκτάκτως τον οικονομικό σχεδιασμό.

Σημειωτέον, τα βάρη από τη διαχείριση των επιπτώσεων από τα παράλληλα μέτωπα πυρκαγιάς επιβαρύνουν τα ήδη επιβαρυμένα – εδώ και ενάμιση χρόνο, λόγω της πανδημίας – κρατικά ταμεία. Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία του προϋπολογισμού για το πρώτο 6μηνο, τα οποία δείχνουν πως το πρωτογενές έλλειμμα γενικής κυβέρνησης διευρύνθηκε σε 8,92 δισ. ευρώ από 5,3 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2020. Όπως είναι λογικό, κάθε νέα δαπάνη για τις φυσικές καταστροφές είναι περαιτέρω επιβαρυντική για τον προϋπολογισμό και άλλωστε οι ζημιές στις περιουσίες νοικοκυριών και επιχειρήσεων θα έχουν με τη σειρά τους αρνητικό αντίκτυπο και με έμμεσο τρόπο στην οικονομία το επόμενο διάστημα.

Τα ποσά που δόθηκαν για τις φυσικές καταστροφές 

Η χρηματοδότηση αποκατάστασης και στήριξης περιοχών που επλήγησαν από Φυσικές Καταστροφές φθάνει το 1,1 δισ. ευρώ από τον Ιανουάριο 2020 έως σήμερα. Το Υπουργείο Οικονομικών έχει προβεί σε έκτακτες επιχορηγήσεις από τον τακτικό προϋπολογισμό για αποζημιώσεις πληγέντων από φυσικές καταστροφές μέσω των συναρμόδιων Υπουργείων (Εσωτερικών, Υποδομών και Μεταφορών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων) συνολικού ύψους 352,1 εκατ. ευρώ από τον Ιανουάριο του 2020 έως τις 4 Αυγούστου 2021, εκ των οποίων 209,6 εκατ. ευρώ εκταμιεύτηκαν εντός του 2020 και 142,5 εκατ. ευρώ εντός του 2021.

Στο πλαίσιο του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων προς Περιφέρειες και Υπουργεία, έχουν ενταχθεί νέα έργα αποκατάστασης και στήριξης περιοχών που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές συνολικού ύψους 787,2 εκατ. ευρώ από τον Ιανουάριο 2020 έως το πρώτο εξάμηνο του 2021, εκ των οποίων 398,9 εκατ. ευρώ το 2020 και 388,3 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2021. Οι πόροι που ήδη εκταμιεύτηκαν για φυσικές καταστροφές από το ΠΔΕ από τον Ιανουάριο του 2020 έως το πρώτο εξάμηνο του 2021 ανέρχονται σε 269,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 156,7 εκατ. ευρώ το 2020 και 112,8 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Στο πλαίσιο την αξιοποίησης των πόρων του λογαριασμού 128/75 για την κάλυψη της επιδότησης επιτοκίου για τη στεγαστική συνδρομή, από το Υπουργείο Οικονομικών έχουν διατεθεί 3,2 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, το Υπουργείο Οικονομικών έχει προβεί σε έκτακτη ενίσχυση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) από το τακτικό αποθεματικό εντός του 2021 με 45,5 εκατ. ευρώ για προληπτικές δαπάνες δασοπροστασίας. Επιπλέον, εκταμιεύτηκαν 2,8 εκατ. ευρώ για την ομαλή λειτουργικότητα των κέντρων 112 της Μονάδας Ευρωπαϊκού Αριθμού Έκτακτης Ανάγκης του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων. Επιπλέον 3 εκατ. ευρώ από το τακτικό αποθεματικό δόθηκαν για κάλυψη δαπανών διάνοιξης αντιπυρικών ζωών και την προμήθεια υδατοδεξαμενών ανοιχτού τύπου – μεγάλου όγκου και την προμήθεια ερπυστριών, ελαστικών επισώτρων για τη συντήρηση του μηχανοκίνητου στόλου του Πυροσβεστικού Σώματος. Επιπλέον εκταμιεύτηκαν από το αποθεματικό 17 εκατ. ευρώ για την κάλυψη δαπανών μίσθωσης έντεκα (11) επιπλέον πτητικών μέσων δασοπυρόσβεσης και 8,1 εκατ. ευρώ για την κάλυψη δαπανών υπερωριακής απασχόλησης του Πυροσβεστικού Σώματος.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News