Business & Finance Πέμπτη 5/08/2021, 18:38
BUSINESS & FINANCE

Μείωση μισθού με αντάλλαγμα τη μόνιμη τηλεργασία

 Ένα deal που βλέπουν με καλό μάτι οι Αμερικανοί εργαζόμενοι

Μείωση μισθού με αντάλλαγμα τη μόνιμη τηλεργασία

Έχει περάσει πάνω από ένας χρόνος με πλήρη ή μερική εξ αποστάσεως εργασία για πολλούς υπαλλήλους. Οι εργοδότες προσπαθούν τώρα να τους επαναφέρουν στο γραφείο, αν και η μετάλλαξη Δέλτα θέτει εμποδια. 

Στις ΗΠΑ για να πείσουν τους εργαζομένους τους να επιστρέψουν στο γραφείο ορισμένες επιχειρήσεις κάνουν πάρτι επιστροφής, προσφέρουν έκτακτα μπόνους, δωρεάν γεύματα, φύλαξη για τα παιδιά, ακόμη  και μαθήματα γιόγκα. Αλλά για αρκετούς αυτό δεν ειναι ικανό να τους πείσει να εγκαταλείψουν την τηλεργασία. 

Κάποιοι ανησυχούν για την υγεία τους, άλλοι έχουν αυξημένες υποχρεώσεις στο σπίτι ή πολύ απλά δεν θέλουν να επιστρέψουν σε μέσα μεταφοράς με συνωστισμό ή να ξοδεύουν ώρες για να φτάσουν με το αυτοκίνητό τους στη δουλεία. Μάλιστα ένα αξιοσημείωτο ποσοστό είναι διατεθειμένοι ακόμη και να δουν μία μικρή μείωση στον μισθό τους, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι θα μπορούν να εργάζονται εξ αποστάσεως για πάντα. 

Αυτό προκύπτει τουλάχιστον από online δημοσκόπηση για λογαριασμό της ασφαλιστικής εταιρείας Breeze.  Σύμφωνα με την έρευνα το 65% των Αμερικανών εργαζομένων που δηλώνουν οτι η δουλειά τους μπορεί να γίνει εξ ολοκλήρου με τηλεργασία, είναι διατεθειμένοι να δεχθούν μείωση μισθού 5% με αντάλλαγμα να μείνουν στο σπίτι. 

Θα μπορούσε να είναι μία δίκαιη ανταλλαγή, ανάλογα βέβαια και με το πόσο υψηλό το κόστος των μετακινήσεών τους. Μελέτες έχουν δείξει ότι αρκετοί εξοικονομούν εκατοντάδες δολάρια μηνιαίως σταματώντας τις μετακινήσεις για τη δουλειά και εργαζόμενοι από το σπίτι. Επιπλέον εκτιμάται ότι για ένα σημαντικό ποσοστό των εργαζομένων στις ΗΠΑ η εξ αποστάσεως εργασία σημαίνει και επιστροφή σε πόλεις με πολύ φθηνότερα ενοίκια, από εκείνα που συναντά κανείς στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου έχουν τις έδρες τους οι επιχειρήσεις. Αυτό εξηγεί επίσης την προθυμία για μικρή μείωση μισθού.  

Η online έρευνα διεξήχθη από την Pollfish στις 20 και 21 Ιουλίου, με τη συμμετοχή 1.000 ανθρώπων, που δήλωσαν ότι μπορούν να εκτελέσουν πλήρως τα καθήκοντα της εργασίας τους εξ αποστάσεως. 

Eνδιαφέρον παρουσιάζει και το ανοιχτό ερώτημα που έθεσε η εταιρεία σχετικά με το τι θα άλλο μπορούσαν να στερηθούν προκειμένου να έχουν την επιλογή αποκλειστικής τηλεργασίας. Περισσότεροι από τους μισούς είπαν ότι θα μπορούσαν να στερηθούν το Netflix, το Amazon και τα social media για περισσότερο από έναν χρόνο. Σχεδόν το 1/3 θα ήταν διατεθειμένο να στερηθεί ακόμη και το δικαίωμα της ψήφους. Απογοηττευτικά υψηλό (44%) το ποσοστό εκείνων που δήλωσαν διατεθειμένοι να στερηθούν την ψήφο τους στην Gen Z.  

moneyreview.gr με πληροφορίες Bloomberg 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News