Business & Finance Δευτέρα 26/07/2021, 10:59
BUSINESS & FINANCE

H οικονομία «τρέχει» ξανά: Έχει όμως μπροστά της 5 μεγάλα εμπόδια

H οικονομία «τρέχει» ξανά: Έχει όμως μπροστά της 5 μεγάλα εμπόδια

Παρά τα αλλεπάλληλα καμπανάκια των ειδικών για την ταχύτατη εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα, που θέτει και πάλι υπό πίεση τα συστήματα υγείας και μεταθέτει την εκτιμώμενη ημερομηνία λήξης της πανδημίας, τα οικονομικά δεδομένα είναι ενθαρρυντικά. Οι ειδικοί συμφωνούν σε ένα σενάριο για ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης, που θα προσθέσουν στο παγκόσμιο ΑΕΠ έως και 50% σε ορίζοντα δεκαετίας. Και αυτοί όμως ανησυχούν. Γιατί η ανάκαμψη είναι άνιση και αυτό την καθιστά και εξαιρετικά εύθραυστη. 

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους της McKinsey για να πετύχει η παγκόσμια οικονομία ρυθμούς ανάπτυξης 3% με 4% ετησίως την επόμενη δεκαετία δεν χρειάζεται ένα «θαύμα παραγωγικότητας», όπως κάποιοι προειδοποιούσαν. Με την τεχνολογία που έχουμε ήδη στη διάθεσή μας και την αλματώδη επιστημονική πρόοδο, που ήρθε και ως απάντηση στην πανδημία, αυτό είναι απολύτως εφικτό. Το σενάριο της ευημερίας είναι εδώ, τονίζει η ΜcKinsey. Πόσους και ποιους όμως αφορά; 

Τα χρηματιστήρια παρά τις ρευστοποιήσεις των περασμένων ημερών εξακολουθούν να είναι κοντά σε επίπεδα- ρεκόρ. Και τα κέρδη των εισηγμένων παγκοσμίως προβλέπεται να φτάσουν επίσης σε επίπεδα -ρεκόρ. Δείκτης των JPMorgan Chase και Markit αποκαλύπτει ότι η δυναμική της παγκόσμιας οικονομίας είναι σε επίπεδα, που είχαμε να δούμε από το 2006. Τα δεδομένα αυτά θα μπορούσαν να είναι λόγος πανηγυρισμών. Αλλά όλοι είναι προσεχτικοί. Όπως υπγραμμίζουν κάτω από την επιφενειακή επιτυχία κρύβονται κίνδυνοι. 

Καταρχήν ο κόσμος έχει «σπάσει»στα δύο: στις χώρες που έχουν εμβολιάσει μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού τους και εκείνες που δεν έχουν επαρκή πρόσβαση, ούτε μηχανισμούς για να αξιοποιήσουν ακόμη και τις δόσεις των εμβολίων, που λαμβάνουν δωρεάν. Μόνο ένας στους 4 ανθρώπους παγκοσμίως έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου κατά της Covid-19 και μόνο ένας στους 8 είναι πλήρως εμβολιασμένηος. Ακόμη και στο εσωτερικό των ΗΠΑ υπάρχουν πολιτείες που έχουν μείνει πολύ πίσω από τον μέσο όρο στον εμβολιασμό και είναι εξαιρετικά ευάλωτες απέναντι στη μετάλλαξη Δέλτα. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο Άντονι Φάουτσι προειδοποίησε για πλήρη επαναφορά της μάσκας.

Το δεύτερο ρήγμα είναι μεταξύ προσφοράς και ζήτησης. Η δεύτερη ανακάμπτει δυναμικά, καθώς οι οικονομίες ανοίγουν και πάλι. Ωστόσο η προσφορά παραμένει υπό ισχυρή πίεση. Οι ελλείψεις σε βασικά μέταλλα, μικροτσίπ, σιτηρά εκτινάσσουν στα ύψη τις τιμές.

Για τις οικονομίες της Δύσης υπάρχει ακόμη μία – ίσως πιο σοβαρή έλλειψη: αυτή του προσωπικού σε κρίσιμους για την επανεκκίνηση κλάδους, όπως αυτοί της εστίασης, της φιλοξενίας και του λιανεμπορίου.

Στο έλλειμμα δυναμικού στον τομέα των υπηρεσιών έρχεται να προστεθεί και η απειλή της «υπερθέρμανσης» της αγοράς στέγης. Οι τιμές πώλησης και ενοικίασης κατοικιών έχουν εκτιναχθεί στα ύψη σε πολλές περιοχές, με αποτέλεσμα να υπάρχουν προειδοποιήσεις για φούσκα. 

Η τελευταία και πιο κρίσιμη απειλή είναι αυτή της απόσυρσης των μέτρων στήριξης, όπως είναι οι αναστολές συμβάσεων εργασίας, οι ρήτρες μη απόλυσης, οι επιδοτήσεις ασφαλιστικών εισφορών και δόσεων δανείων. Οι περισσότερες χώρες επέλεξαν την επέκτασή τους με τις ευλογίες και των διεθνών οργανισμών και κεντρικών τραπεζών, που προειδοποιούσαν πως πρόωρη απόσυρση θα είχε καταστροφικά αποτελέσματα. Ωστόσο το 2022 ελάχιστοι σχεδόν κανείς πια δεν θα καλύπτεται από το δίχτυ ασφαλείας που απλώθηκε εκτάκτως εν μέσω πανδημίας. Και τότε θα πρέπει οι κυβερνήσεις να δουν πώς θα αντιμετωπίσουν κόκκινα δάνεια, λουκέτα και απολύσεις. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News