Business & Finance Κυριακή 18/07/2021, 16:03
BUSINESS & FINANCE

Γιατί οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν «βγάζουν» τα χρήματά τους

Πόσο κοστίζουν οι Αγώνες του Τόκιο, που ξεκινούν σε μερικές ημέρες, η σύγκριση με τις άλλες Ολυμπιάδες, οι προβλέψεις για τα έσοδα

Γιατί οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν «βγάζουν» τα χρήματά τους

Ένα Ολυμπιακό μετάλλιο θεωρείται η ύψιστη διάκριση για έναν αθλητή. Όμως οι βάσεις που στηρίζουν το πόντιουμ καταρρέουν. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν βγάζουν νόημα από οικονομικής πλευράς εδώ και δεκαετίες, διαπιστώνει το Axios, λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της Ολυμπιάδας του Τόκιο. 

Οι πόλεις που αναλαμβάνουν τη διοργάνωση ξοδεύουν δισεκατομμύρια για να προετοιμαστούν για τους Αγώνες, μοιραία παρουσιάζουν τεράστιες υπερβάσεις κόστους και βαρύνονται με μεγάλα χρέη. Όσο για την κληρονομιά που αφήνουν πίσω τους οι Αγώνες; Λίγα πέραν μερικών κτιρίων που δεν έχουν και πολλές άλλες χρήσεις. 

Φέτος, όμως, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, η φιλοξενία των Ολυμπιακών Αγώνων αποτελεί σχεδόν μόνο κόστος, σχεδόν χωρίς το παραμικρό όφελος. Οι Αγώνες του Τόκιο κινδυνεύουν να διασπείρουν τον κορωνοϊό σε μία χώρα με πολύ χαμηλά ποσοστά εμβολιασμένων. Και την ίδια στιγμή, η πόλη δεν μπορεί να περιμένει τη δόξα ή τους τουρίστες που συνήθως συνεπάγεται αυτή η διοργάνωση. Υπό το βάρος της πανδημίας, οι αρχές αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν τους Αγώνες χωρίς θεατές. 

Ακόμα και εάν αφήσει κάποιος την πανδημία στην άκρη, τα ολυμπιακά ιδεώδη -ο ερασιτεχνισμός, το fair play, η ευγενής άμιλλα- δεν επιβίωσαν στη δοκιμασία του χρόνου και στα αμέτρητα σκάνδαλα διαφθοράς, καταλήγει το Axios. 

Αυτό που μένει είναι ένα όλο και πιο μονομερές θέαμα, με τον πίνακα των μεταλλίων να κυριαρχείται από τις χώρες που είναι διατεθειμένες να πληρώσουν τα περισσότερα για προπονήσεις με τις πιο σύγχρονες μεθόδους και αθλητικές εγκαταστάσεις για τους νέους. 

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου κόστισαν 45 δισ. δολάρια, ενώ τα έσοδά τους ήταν 3,6 δισ. δολάρια, τα περισσότερα εκ των οποίων πήγαν στην Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή. Οι χειμερινοί Αγώνες του Σότσι κόστισαν σχεδόν 50 δισ. δολάρια, αλλά τα έσοδά τους ήταν πολύ χαμηλότερα. 

Οι Αγώνες του Τόκιο θα κοστίσουν περίπου 28 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των οικονομικών εφημερίδων Nikkei και Asahi. Η απόφαση να απαγορευτούν οι θεατές σημαίνει ότι οι διοργανωτές έχασαν άλλο 1 δισ. δολάρια από τις πωλήσεις εισιτηρίων, χωρίς να αναφερθεί κανείς στη χαμένη ευκαιρία να διαφημιστεί η ιαπωνική πρωτεύουσα ως τουριστικός προορισμός. 

Τα τηλεοπτικά δικαιώματα αποτελούν τη μερίδα του λέοντος των εσόδων από τους Ολυμπιακούς Αγώνες και η ΔΟΕ έχει «κλειδώσει» συμφωνία ύψους πολλών δισεκατομμυρίων με την Comcast έως το 2032, τη χρονιά όπου η Αυστραλία θα φιλοξενήσει τη διοργάνωση, καθώς δεν υπήρχαν άλλοι υποψήφιοι. 

Τα αμερικανικά τηλεοπτικά δικαιώματα είναι ακριβότερα από εκείνα όλων των άλλων χωρών μαζί. Όμως πριν από πέντε χρόνια, στην Ολυμπιάδα του Ρίο, η οποία μάλιστα εκτυλίχθηκε στην ιδανική ζώνη ώρας για την αμερικανική αγορά, η τηλεθέαση ήταν απογοητευτική. 

Το Axios εκτιμά ότι οι Ολυμπιακοί του Τόκιο, χωρίς ζωντανό κοινό και σε μία πολύ κακή ζώνη ώρας για τους Αμερικανούς τηλεθεατές, θα δυσκολευτούν να τα πάνε καλύτερα. 

Αλλά και οι χορηγίες είναι λιγότερο πολύτιμες για τα brands. Ειδικά χωρίς ζωντανό κοινό, είναι αμφίβολο ότι οι εταιρείες που πλήρωσαν για να συνδέσουν το όνομά τους με τους Ολυμπιακούς θα «βγάλουν» τα 3 δισ. δολάρια που έδωσαν συνολικά. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Axios 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News