Business & Finance Σάββατο 10/07/2021, 12:53
BUSINESS & FINANCE

Ολυμπιακοί Αγώνες: Πόσο κοστίζουν οι κενές εξέδρες στα γήπεδα

Ολυμπιακοί Αγώνες: Πόσο κοστίζουν οι κενές εξέδρες στα γήπεδα

Οι φετινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο θα γίνουν και επισήμως χωρίς φιλάθλους στις εξέδρες, καθώς η χώρα έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της αύξησης των νέων κρουσμάτων του κορωνοϊού.

«Λαμβάνοντας υπόψη τον αντίκτυπο της παραλλαγής Δέλτα και προκειμένου να αποτρέψουμε μια νέα έξαρση των μολύνσεων, χρειάζεται να αυξήσουμε τα μέτρα προστασίας» ανακοίνωσε μέσα στην εβδομάδα ο πρωθυπουργός, Yoshihide Suga.

Όμως, τι ακριβώς σημαίνει «οχι θεατές» στις εξέδρες; Η απάντηση είναι απλή: Απώλεια χρημάτων έως 800 εκατ. δολαρίων!

Σύμφωνα με τον Λίαμ Φοξ, αναλυτή της εταιρείας GlobalData, πριν την πανδημια της Covid-19 το Τόκιο φιλοδοξούσε να κόψει 7,8 εκατ. εισιτήρια. Η αρχική ζήτηση, μάλιστα, είχε ξεπεράσει κάθε προσδοκία, με αποτέλεσμα ο εν λόγω αριθμός να αναθεωρηθεί στα 9 εκατ. εισιτήρια ή αλλιώς σε έσοδα 800 εκατ δολαρίων.

Ένα ποσό, το οποίο ισούται με το 12% του ετήσιου προϋπολογισμού της Ιαπωνίας και το οποίο θα καταστούσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες ως την 3η πιο σημαντική πηγή εσόδων για το κράτος. 

Όλα αυτά, όμως, πλέον αποτελούν παρελθόν, καθώς η πανδημία ανέτρεψε πλήρως τους υπολογισμούς της ασιατικής χώρας, η οποία πέραν των 800 εκατ. δολαρίων καλείται να διαχειριστεί και την απώλεια εσόδων από ένα μέρος της διαφημιστικής πίτας. 

Μέχρι πριν λίγους μήνες, το Τόκιο είχε καταφέρει να κλείσει χορηγούς, οι οποίοι θα απέφεραν έσοδα 3,3 δισ. δολαρίων. Όμως, χωρίς την παρουσία θεατών στα γήπεδα, αρκετές εταιρείες διστάζουν να ενεργοποιήσουν τις συμφωνίες και σπεύδουν να επαναδιαπραγματευτούν τα ποσά των χορηγιών. 

Και σ’ όλα αυτά, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και το γεγονός ότι το 80% των Ιαπώνων θεωρεί ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα έπρεπε να είχαν εκ νέου αναβληθεί ή ακυρωθεί. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από MarketWatch

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News